Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

De apotheker

Kwetsbare patiënten opsporen

Query vergroot toestroom van toestemmingen gegevensuitwisseling.

Met hulp van een query van VZVZ spoorde Ellemieke Schreuder in het apotheeksysteem kwetsbare patiënten op die nog geen toestemming hebben gegeven voor gegevensuitwisseling. “Het werkt: 30% heeft inmiddels positief gereageerd. De rest gaan we bellen.”

PW11 - 15-03-2024 | door Annemiek Veelenturf

Patiënt gaat boven geld

Patiëntenzorg kan efficiënter, patiëntvriendelijker en individueler.

Verhalen in de roddelbladen over Kim Kardashian, Oprah Winfrey en Elon Musk die Omzepic aanprijzen als ideaal afslankmiddel, zetten Emma Dam aan het denken. “Het kan toch niet zo zijn dat rijke beroemdheden zo makkelijk aan het middel kunnen komen terwijl diabetespatiënten die het écht nodig hebben met tekorten kampen”, zegt Dam, die in haar laatste jaar van de master Farmacie in Utrecht zit.

PW10 - 08-03-2024 | door Frans van den Houdt

Ruimte maken voor verandering

Nieuwe werkprocessen introduceren in de apotheek.

Het vraagt leiderschap om in de apotheek een nieuwe manier van werken te introduceren, weet poliklinisch apotheker Vincent Rijntjes van het CWZ, die daarom een masterclass over leiderschap volgt. “Je moet regelmatig in de spiegel kijken.”

PW9 - 01-03-2024 | door Edwin Bos

Gastles over vapen

‘Plaatje van zwarte longen maakte meer indruk’

Minder jongeren die vapen. Dat wil Dirk Abrahams bereiken door brugklassers in Almelo voor te lichten over de risico’s ervan. “De kans dat je gaat roken is veel groter als je op jonge leeftijd hebt gevaped.”

PW8 - 23-02-2024 | door Delia Titre

Kennis en krachten bundelen

Infuusbeleid in Nederlandse ziekenhuizen is divers.

Ziekenhuisapotheker Kelly Niggebrugge-Mentink werd lid van de stichting Vascular Infusion Technology (VIT) om een bijdrage te kunnen leveren aan het infuusbeleid. “Veel verpleegkundigen lopen tegen problemen aan.”

PW7 - 16-02-2024 | door Linda de Jonge

Zelf de regie bij levenseinde

Guusta Huizer-Boehmer zet zich in voor Coöperatie Laatste Wil.

Wilsbekwame mensen die klaar zijn met het leven moeten de mogelijkheid hebben op menswaardige wijze een eind aan hun leven te maken, vindt Guusta Huizer-Boehmer. “Nu is het een arts die bepaalt of jij dood mag.”

PW6 - 09-02-2024 | door Annemiek Veelenturf

Relevant voor longartsen

Leila-Sophie Otten legt combinaties van SMI’s en DOAC’s vast.

Tijdens haar promotieonderzoek aan het Radboudumc stelde Leila-Sophie Otten een handleiding samen voor longartsen en werd daarvoor onderscheiden door de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose. “De handleiding wordt vaak geraadpleegd, dat geeft veel voldoening.”

PW5 - 02-02-2024 | door Frans van den Houdt

AIOS weerbaarder maken

Werken aan duurzame inzetbaarheid na de opleiding.

Aios ziekenhuisfarmacie moeten tegenwoordig op veel borden tegelijk schaken, meent opleider Elsbeth Nagtegaal, die ze probeert weerbaarder te maken. “We geven de aios een goede inhoudelijke basis mee.”

PW4 - 26-01-2024 | door Edwin Bos

Voorlichten over valrisico

Apothekers adviseren ouderen op vitaliteitsbeurs.

Om ouderen te attenderen op het valrisico door medicatie stond Maartje Zandman met een stand op een Zwolse vitaliteitsbeurs. “Ik hoop dat mensen hierdoor vaker denken aan de apotheek als een plek voor gezondheidsadviezen.”

PW3 - 19-01-2024 | door Delia Titre

Om de week rondje Friesland

Bezorger wisselt medicatiebakken om op de ambulancepost

Om de medicatievoorziening efficiënter en duurzamer te laten lopen, intensiveerde apotheek De Drie Stellingen hun samenwerking met Kijlstra Ambulancezorg. Ellen van Loon: “Voorheen moesten best veel medicijnen weggegooid worden.”

PW1en2 - 12-01-2024 | door Linda de Jonge

Een goed contract binnenhalen

Patty Nooijen onderhandelt met zorgverzekeraars namens bijna 600 apotheken

Contractering wordt steeds complexer. Een scherpe blik is dan ook welkom tijdens de onderhandelingen voor contracten voor farmaceutische zorg in 2024, vertelt Patty Nooijen. En de andere partij ruimte geven. “Maar je moet ook kort op de bal kunnen zijn.”

PW51en52 - 22-12-2023 | door Annemiek Veelenturf

Havisten interesseren voor ’t vak

Apotheken in regio Dordrecht en Gorinchem werken samen met zorghavo.

Namens Apothekersorganisatie aan de Merwede tekende Henriette Muller-Trapman een samenwerkingsovereenkomst met een middelbare school in Gorinchem. “Om jongeren al vroeg enthousiast te kunnen maken voor het werk in de apotheek.”

PW50 - 15-12-2023 | door Frans van den Houdt

Vragen staat vrij

‘Visualisatie werkt verhelderend voor het publiek.’

Er is nog veel winst te behalen op het gebied van zichtbaarheid, meent Sabri Yigit. Hij neemt daarin zelf graag het voortouw en gaf onlangs een presentatie tijdens het Parkinson Café. “We kunnen nog zoveel meer voor onze patiënten betekenen.”

PW49 - 08-12-2023 | door Linda de Jonge

Leefstijl centraal op platform

Apotheker lanceert tijdschrift over leefstijlgeneeskunde.

Met een nieuw tijdschrift hoopt apotheker en ondernemer Erma van Zanten behandelaars te ondersteunen die leefstijladviezen geven. “Nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen worden vertaald naar praktische adviezen.”

PW48 - 01-12-2023 | door Delia Titre

Motiveren voor betere leefstijl

Diëtisten en apothekers coachen diabetespatiënt.

Apothekers en diëtisten in de Kop van Noord-Holland proberen samen door preventie en leefstijladviezen de opmars te stoppen van obesitas en diabetes type 2. Apotheker Elly Zon: “Bijdragen aan een gezonde leefstijl geeft mij veel voldoening.”

PW47 - 24-11-2023 | door Edwin Bos

Wees er op tijd bij

Project ‘Langer zelfstandig thuis’ koppelt zorg aan welzijn.

Wacht niet op de diagnose dementie of ziekte van Parkinson voordat je mensen leert omgaan met een geavanceerde medicijndispenser, vindt apotheker Paul Albers van Apotheek De Betuwe. “Doe dat eerder. Zo stel je de noodzaak van inzet van professionele zorg uit.”

PW46 - 17-11-2023 | door Annemiek Veelenturf

SIR wil zichtbaarder zijn

Openbaar apothekers moeten zien dat Leids instituut er vooral voor hen is.

Apotheker Sasja Ouwens wil graag de bekendheid vergroten van het SIR in Leiden, waarvan zij nu twee maanden directeur is. “De doorsnee openbaar apotheker weet ons niet altijd te vinden, terwijl we er juist zijn voor de eerstelijnsfarmacie.”

PW45 - 10-11-2023 | door Frans van den Houdt

Wandelen als gratis medicijn

Sharmila Rambocus geeft positieve energie aan wijkbewoners.

Twee keer per week wandelt apotheker Sharmila Rambocus een uur met patiënten en buurtbewoners door de Haagse Schilderswijk. Wandelen is volgens haar een goed medicijn tegen diabetes, eenzaamheid en depressie, en het helpt om fit te blijven. “Tijdens de wandelingen ontstaan nieuwe vriendschappen.”

PW44 - 03-11-2023 | door Edwin Bos

Voor nieuwe aanwas zorgen

Praktijksituaties inbrengen in assistentenopleiding.

De combinatie van lesgeven aan toekomstige apothekersassistenten met werken in de apotheek heeft zo z’n voordelen, vindt apotheker Sjanne van Roijen. “Je kunt oefenen met echte patiëntsituaties en actuele gebeurtenissen gebruiken in de lessen.”

PW43 - 27-10-2023 | door Delia Titre

Digitale communicatie laten leven

Toename e-consults dankzij inzet MijnGezondheid.net.

De inzet van MijnGezondheid.net maakt het voor patiënten veel makkelijker gebruik te maken van een e-consult, ziet Roland Wybrands. Bovendien draagt het bij aan de zichtbaarheid van de apotheek. “We krijgen nu zo’n acht tot tien berichten per dag.”

PW42 - 20-10-2023 | door Linda de Jonge

Document acties

Back to top