Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Sections

Vaste rubrieken

Twee nieuwe apps gelanceerd: GnmVerkeer en NierDosering

De nieuwe apps vervangen de eerder uitgegeven zakboekjes

De KNMP introduceert in februari 2017 twee nieuwe apps. De apps GnmVerkeer en NierDosering komen in de plaats van de eerder uitgegeven zakboekjes. Eerder lanceerde de KNMP al de app IA Oncologie 2016 en de Appotheek.

PW7 - 17-02-2017 | door KNMP

Sterkebottenboekje bij speciale doelgroepen

In twee weken ruim 16.000 suppletieadviezen via online test

Apothekers zetten Het sterkebottenboekje in voor specifieke doelgroepen, zoals gedetineerden, vrouwen die orale anticonceptie afhalen en senioren. De bijbehorende online test is in twee weken 16.340 keer doorlopen. Een tweede druk van het boekje is inmiddels beschikbaar.

PW7 - 17-02-2017 | door KNMP

Buddy’s bieden intensieve zorg

Apotheker Ellen van Loon ziet assistenten zelfverzekerder worden

In Apotheek De Drie Stellingen in Oosterwolde en Appelscha werken ze sinds vijf maanden met buddy’s: vaste assistenten die aanspreekpunt zijn voor mantelzorgers van ernstig zieke patiënten.

PW7 - 17-02-2017 | door Frans van den Houdt

Palliatieve sedatie vaker ingezet bij levenseinde

Palliatieve sedatie in thuissituatie bij meer dan één op de vijf sterfgevallen

Het aantal mensen in de thuissituatie dat voor hun overlijden palliatieve sedatie krijgt is in 2016 gestegen tot 32.500. De SFK concludeert dit op basis van verstrekkingen door openbare apotheken van midazolam, het middel van eerste keus in de KNMG-richtlijn Palliatieve sedatie. Dit is een stijging van 14.000 mensen ten opzichte van vijf jaar geleden.

PW7 - 17-02-2017 | door SFK

Alexanderpraat

Twee weken geleden informeerde de minister de Tweede Kamer over de uitkomsten van het Vervolgonderzoek Medicatieveiligheid. In de wandelgangen veelal aangeduid als HARM-3. Een naam die associaties oproept met een remake van een Hollywood-kaskraker. Meestal is de derde editie niet de beste. En inderdaad: de uitkomst is meer dan verontrustend. Het aantal geneesmiddelgerelateerde ziekenhuisopnames bij 65-plussers steeg van 39.000 in 2008 tot 49.000 in 2013. Volgens de onderzoekers zou bijna de helft hiervan potentieel vermijdbaar zijn.

PW7 - 17-02-2017 | door Léon Tinke

De Vasalgel-methode

Als het om anticonceptie ging, richtten onderzoekers zich lange tijd vooral op vrouwen. Voor mannen bestond de mogelijkheid van een vasectomie en dat was het wel zo’n beetje, op het gebruik van condooms na natuurlijk. Maar voor veel mannen is de vasectomie geen aantrekkelijke optie; niet alleen omdat zij opzien tegen een dergelijke, als kleine poliklinische ingreep gepropageerde, chirurgische verrichting. Maar ook omdat deze in principe onomkeerbaar is. Vervelend als je alsnog een vurige kinderwens krijgt.

PW7 - 17-02-2017 | door Frans van den Houdt

Ieder jaar weer

Na de decembergekte volgt ieder jaar weer de januariklus.

PW7 - 17-02-2017 | door Jaap Dik, apotheker

Herexamen 2017 PW 7

Welke uitspraak over tiotropium is juist?

PW7 - 15-02-2017 | door Josephine Stutterheim, Leidse master Farmacie

VWS: 'Apotheker grote rol medicatieveiligheid'

KNMP: ‘Extra budget toekennen aan farmaceutische zorg’

De apotheker is bij uitstek de zorgverlener die veilig gebruik van geneesmiddelen kan bevorderen. Dat zegt minister Schippers in een Kamerbrief bij het op 1 februari verschenen rapport van het Vervolgonderzoek Medicatieveiligheid (VM) dat in opdracht van het ministerie van VWS werd uitgevoerd onder leiding van het Erasmus MC.

PW6 - 10-02-2017 | door KNMP

Kostenbesparing

Je weet dat het weer 1 januari is geweest als het aantal discussies over veranderde merken weer stijgt.

PW6 - 10-02-2017 | door Esther Kuipers, apotheker

Dement

Als je opa naar buiten wijst, naar het boompje voor het huis, waar hij de hele ochtend al iemand tussen de bladeren heeft zien zitten die naar hem zwaait. Of als hij boos vraagt waarom je hem nooit bezoekt terwijl je iedere dag twee keer langsgaat, dan weet je hoe laat het is: dementie. Wie heeft in zijn nabije omgeving niet iemand die aan de ziekte lijdt en met lede ogen moet aanzien hoe een geliefde vader, moeder, opa, oma of partner ten prooi valt aan een langzame maar gestage geestelijke aftakeling?

PW6 - 10-02-2017 | door Frans van den Houdt

Dorp krijgt kleine apotheek

Apotheker Lisette Darman opent BENU-apotheek in het Twentse Overdinkel

Het is tegen de trend in: in het Twentse dorpje Overdinkel, achter Enschede, is afgelopen maandag een kleine, nieuwe apotheek geopend.

PW6 - 10-02-2017 | door Frits Baltesen

Handhaving GDS-norm vraagt goede voorbereiding apothekers

Ervaringsdeskundigen delen tips op KNMP-bijeenkomst

De norm voor Geneesmiddelendistributiesystemen (GDS) implementeren is haalbaar, maar heeft wel wat voeten in de aarde. Dat was de boodschap van drie ervaringsdeskundigen die apothekers in Utrecht bijpraatten. “Als je het niet hebt beschreven, geldt het niet.”

PW6 - 10-02-2017 | door Berit Sinterniklaas

Motto Floor-Schreudering: niet vinken, maar vonken

Nieuwe opleidingsdirecteur vervolgopleiding tot openbaar apotheker

Annemieke Floor-Schreudering is sinds 1 januari 2017 de nieuwe opleidingsdirecteur van de vervolgopleiding tot openbaar apotheker. Een functie met veel perspectieven, op de korte en lange termijn.

PW6 - 10-02-2017 | door Dennis Mulkens

Alexanderpraat

Samen met andere zorgverleners in de eerste lijn organiseerde de KNMP twee weken geleden een symposium op Terschelling. Honderd prominenten in de zorg maakten de oversteek.

PW6 - 10-02-2017 | door Léon Tinke

Anti-epileptica niet alleen bij epilepsie

Voor het eerst sinds jaren lagere stijging van aantal gebruikers

Ruim 410.000 personen gebruikten in 2016 een anti-epilepticum, terwijl er slechts 120.000 mensen zijn met actieve epilepsie. Dit wijst op een veel bredere therapeutische inzet van deze middelen. Pregabaline is hiervan het meest aansprekende voorbeeld, omdat artsen dit medicijn niet alleen inzetten bij epilepsie, maar ook bij neuropatische pijn en angststoornissen.

PW6 - 10-02-2017 | door SFK

Herexamen 2017 PW 6

Welke uitspraak over de hiv-zelftest is juist?

PW6 - 09-02-2017 | door Oscar Smeets, LNA

Gemeenten en apotheken in gesprek over medicijnafval

KNMP tekent intentieverklaring beperking medicijnresten in water

De KNMP zette vorig jaar het probleem rondom de afvoer van overtollige genees-middelen op de kaart. Ondertussen zijn op verschillende plekken afspraken gemaakt, maar de gesprekken lopen niet overal soepel. Zorgelijk, want correcte afvoer voorkomt vervuiling van oppervlakte- en drinkwater.

PW5 - 03-02-2017 | door Berit Sinterniklaas

Zonder schaamte

U hoort tot de elite.

PW5 - 03-02-2017 | door Ruud Coolen van Brakel, IVM

Steun voor depressieve student

‘Apotheek heeft signalerende functie bij student zonder huisarts’

Studenten kunnen door de steeds hogere studiedruk depressieve klachten ontwikkelen.

PW5 - 03-02-2017 | door Edwin Bos

Document acties

Back to top