Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vaste rubrieken

Alle apotheken in Zeeland nemen medicijnafval in

Steeds makkelijker om geneesmiddelen in te leveren

Alle apotheken in Zeeland fungeren binnenkort als inzamelpunt voor medicijnafval. Dit is begin juli 2017 besloten na overleg tussen Zeeuwse gemeenten, waterbedrijf Evides en Waterschap Scheldestromen. Deze instanties nemen de kosten voor de verwerking van medicijnafval voor hun rekening in een pilot van twee jaar.

PW29 - 21-07-2017 | door KNMP

Symbiotische zorgverlening

‘Elkaar niet moeten zoeken, maar al met elkaar bezig zijn’

Apotheker Joep van den Dries is een “symbiose” aangegaan met de wijkverpleegkundigen, diëtist en medisch pedicure in zijn wijk, die in zijn pand een onderkomen hebben gevonden.

PW29 - 21-07-2017 | door Annemiek Veelenturf

Stijging tariefinkomsten minder dan loonontwikkeling

De vraag naar farmaceutische zorg nam in 2016 beperkt toe

De gemiddelde Nederlandse openbare apotheek behaalde in 2016 een omzet van € 2,182 miljoen aan farmaceutische zorg die wordt vergoed uit het basispakket. Dat is 1,3% meer dan in 2015. De tariefinkomsten stegen met 0,6% tot € 648.000. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW29 - 21-07-2017 | door SFK

Zichtbaar

Laatst was ik op een bijeenkomst waar werd gediscussieerd over de zichtbaarheid van de apotheker.

PW29 - 21-07-2017 | door Esther Kuipers, apotheker

Gezonde koffie

Gaat het echt over koffie of toch weer over geneesmiddelen? Dat vroeg ik me af toen ik las over de positieve uitkomsten voor koffiedrinkers van een groot Amerikaans onderzoek. Kort daarvoor hadden veel media namelijk uitvoerig bericht over het ‘bionexpresso-apparaat’ van professor medische biotechnologie Huub Schellekens. Niet bedoeld voor een lekkere expresso van honderd procent biologisch geteelde bonen, maar voor de productie van medicijnen.

PW29 - 21-07-2017 | door Frans van den Houdt

Pronkstuk

Alexanderpraat

De vakantie-uittocht is begonnen. Wat je van ver haalt is lekker. Onder dit mom trekken hele volksstammen naar heinde en verre om te bewonderen en te verwonderen. Maar voor pure schoonheid hoef je geen jetlag of filedepressie op de route du soleil te trotseren.

PW29 - 21-07-2017 | door Léon Tinke

FMD: een dossier vol met valkuilen

Falsified Medicines Directive: nog discussie over kosten

Elke verpakking van een receptplichtig geneesmiddel in Europa moet vanaf 9 februari 2019 een uniek serienummer bevatten. De implementatie van de Europese richtlijn, Falsified Medicines Directive (FMD), blijkt in de praktijk een dossier vol met valkuilen. De KNMP zit daarom als een bok op de haverkist.

PW29 - 20-07-2017 | door Dennis Mulkens

Herexamen 2017 PW 29

Welke uitspraak over PCSK9-remmers is juist?

PW29 - 19-07-2017 | door Anke Lambooij en Linda Kok, IVM

Veel aandacht media voor het dossier medicijnafval

Kwartaal in beeld

Medicijnafval is een lopend dossier dat door een update van het eerdere KNMP-onderzoek (2016) in juni weer actueel is geworden. De KNMP kwam in het tweede kwartaal van 2017 voorts in beeld door de jubileum-tentoonstelling en diverse televisieprogramma’s.

PW27 - 07-07-2017 | door KNMP

Paracetamol het vaakst over the counter van apotheek

Handverkoop op naam draagt bij aan goede score kwaliteitsindicatoren

Ruim een kwart van de geneesmiddelen die apotheken in 2016 zonder recept verkochten betrof paracetamol. De tien meest verkochte geneesmiddelen zonder recept zijn samen goed voor bijna 60% van alle handverkooptransacties van geneesmiddelen in de apotheek. Neussprays met xylomethazoline hebben een aandeel van 10%. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW27 - 07-07-2017 | door SFK

Het papieren dossier mag echt weg

Een belangrijke stap in de vermindering van regeldruk

Hoewel het archiveren van patiëntendossiers sinds maart digitaal mag, zijn er maar weinig apothekers die de overstap maken. Dit terwijl de administratieve lasten voor apothekers zo flink naar beneden kunnen, stelt Bart Tolhuisen, vice-voorzitter van de LOA (Landelijke Openbare Apotheken).

PW27 - 07-07-2017 | door Mart Vogel

Snellere realisatie Toekomstvisie 2020 door KNMP-bestuurscommissie

Een breed samengestelde KNMP-bestuurscommissie, genaamd Dynamo, gaat de realisatie van de Toekomstvisie 2020 versnellen. De werkgroep, waarin KNMP-bestuur, WSO en LOA zijn vertegenwoordigd, wil dit najaar concrete voorstellen doen over de Toekomstvisie, het Routeplan Professionele Standaard en de daaruit voortvloeiende visie op de bekostiging. Dit gebeurt in nauwe samen-werking met praktijkapothekers en contracteerpartijen.

PW27 - 07-07-2017 | door KNMP

Tweede Kamer: ‘apotheekbereiding oplossing dure geneesmiddelen’

Diverse fracties in de Tweede Kamer beschouwen apotheekbereidingen als een van de alternatieven voor dure geneesmiddelen, om zo de toegang voor patiënten tot een behandeling te kunnen garanderen. Ook minister Schippers (VWS) ziet hier een rol voor apothekers weggelegd. Dit blijkt uit het Algemeen Overleg Pakketbeheer op woensdag 28 juni in de Tweede Kamer.

PW27 - 07-07-2017 | door KNMP

Roerganger

Alexanderpraat

Een druilerige dag, die laatste zaterdag in juni. Alsof de hemel zachtjes schreide. Met het gaspedaal ferm ingetrapt doorkliefde ik de troosteloze leegte van de Flevopolder. Dat paste bij de dag.

PW27 - 07-07-2017 | door Léon Tinke

Lek schieten

13 mei 2017: in het NOS-journaal pleit ik voor het loslaten van de receptplicht voor erectiebevorderende middelen om de onveilige en massale illegale handel tegen te gaan.

PW27 - 07-07-2017 | door Ruud Coolen van Brakel, IVM

Geneeskracht

Volmaaktheid bestaat niet, toch zijn veel mensen er hun hele leven naar op zoek. Naar het perfecte gewicht en de ultieme prestatie, op het sportveld en in bed. En dus is de markt voor kruidenpreparaten en voedingssupplementen die beloven dat al je wensen in vervulling zullen gaan, booming. Of ze nu helpen of niet.

PW27 - 07-07-2017 | door Frans van den Houdt

Erkenning uit Finland

Minna Hakkinen vergeleek voor masterstudie Finse en Nederlandse farmacie

Apothekers in Finland zijn zeer positief over hun vakgenoten in Nederland, zegt Minna Hakkinen, vanwege hun opleiding, good practices als de gedegen receptcontroles en het elektronisch voorschrijfsysteem.

PW27 - 07-07-2017 | door Frans van den Houdt

Herexamen 2017 PW 27

Welke uitspraak over nieuwe geneesmiddelen is juist?

PW27 - 05-07-2017 | door Bijwerkingencentrum Lareb

Experiment

Alexanderpraat

Minimale afwijkingen van het reguliere zijn de bron van evolutie. Onlangs had ik mij lichtelijk verslapen. Het dagelijks badkamerritueel schoot er enigszins bij in met als resultaat dat ik mij in bestoppelde toestand op kantoor meldde. De reacties van de dames op het secretariaat verleidden mij ertoe dit onbedoelde experiment nog even door te zetten. Een risicoloze proef, want met mijn vierdubbele scheermes en één vloeiende handbeweging kunnen de gevolgen ervan volledig ongedaan worden gemaakt.

PW26 - 30-06-2017 | door Léon Tinke

Science fiction

Het is altijd fascinerend om wetenschappers vol passie te horen praten over de ontwikkelingen en ontdekkingen binnen hun vakgebied. Raymond Schiffelers is zo’n wetenschapper. Als één van Nederlands meest vooraanstaande deskundigen op het gebied van nanogeneeskunde vertelt hij in dit themanummer over geneesmiddelen in beweging enthousiast over de belangrijke stappen die op dat gebied worden gezet.

PW26 - 30-06-2017 | door Frans van den Houdt

Document acties

Back to top