Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vaste rubrieken

Combiconsult met praktijk­verpleegkundige voor betere zorg

Positieve reacties voor implementatieonderzoek

Het combiconsult beoogt de kwaliteit van zorg, betrokkenheid van de patiënt bij zijn behandeling en samenwerking tussen zorgprofessionals te verbeteren. “Het probleem is dat apothekers patiënten vaak te weinig zien om hun kennis over geneesmiddelen om te zetten in beter geneesmiddelgebruik”, aldus Valérie Meijvis van SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy.

PW46 - 17-11-2017 | door KNMP

Reprise ‘Wijs met medicijnen’ voorziet in behoefte senioren

“Gewoon al je medicijnen door midden delen. Dan doe je er twee keer zo lang mee en ben je een stuk goedkoper uit. Ik doe dat al jaren zo en voel me prima!” Dat zegt een van de bezoekers triomfantelijk tijdens de aftrap van de KNMP-campagne ‘Wijs met Medicijnen’ in de Drentse gemeente Een. Samen met seniorenorganisatie KBO-PCOB organiseert de KNMP de bijeenkomsten, waarbij dit keer apotheker René Kuipers spreekt over ouderen en medicijngebruik.

PW46 - 17-11-2017 | door KNMP

KNMP ziet in RVS-rapport pleidooi voor de bereidend apotheker

Apothekers kunnen door geneesmiddelen te bereiden een tegenwicht bieden aan te dure geneesmiddelen. Dit stelt KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent bij de aanbieding van het advies ‘Beter, sneller, goedkoper’ van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) aan minister Bruno Bruins voor medische zorg.

PW46 - 17-11-2017 | door KNMP

Kontzak

Alexanderpraat

Wat maakt vrouwen het gelukkigst? Een van de gevaarlijke, grote levensvragen. Zijn het schoenen of tassen? Ik wil niet de dames de kost geven die een uitpuilende schoenencollectie hebben opgebouwd. Waar je ook kijkt in hun garderobe: schoenen – schoenen – en nog eens schoenen. En als je het vraagt, kosten ze allemaal evenveel. Allemaal voor de helft van de prijs! Daarvoor kon je ze niet laten staan.

PW46 - 17-11-2017 | door Léon Tinke

Farmacogenetica moet!

Apotheker Geertje Tuijp benadrukt belang genetische test

Het kan anno 2017 écht niet meer dat je als apotheker en huisarts nog steeds geen FTO hebt georganiseerd over farmacogenetica, vindt Geertje Tuijp van de Edamse Apotheek. Ook patiënten zien de voordelen.

PW46 - 17-11-2017 | door Frans van den Houdt

Drieënhalf miljoen mensen per jaar een zalf of crème

ATC-codewijziging van belang voor FTO-module Eczeem van SFK

Openbare apotheken verstrekten in 2016 aan ongeveer 3,5 miljoen mensen minstens één keer een geneesmiddel voor toepassing op de huid, dat is opgenomen in het basispakket. In totaal ging het daarbij om 8,1 miljoen verstrekkingen. Dat is ongeveer 1% meer dan in 2015. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW46 - 17-11-2017 | door SFK

Appelbijsluiter

De bijsluiter van de hypoallergene appel Santana begint als volgt: “Santana is in de eerste plaats een lekkere, knapperige, sappige, frisse appel voor iedereen!

PW46 - 17-11-2017 | door Agnes Kant, Bijwerkingencentrum Lareb

‘Toch weer een onnodige dialyse voorkomen!’

Transmuraal online overleg door jonge apothekers via Siilo

De jonge apothekers, verenigd in JongNVZA en VJA, gebruiken sinds de zomer Siilo voor transmuraal overleg. Sinds de introductie van het Siilo-netwerk van de KNMP dijt de transmurale, digitale werkgroep gestaag uit. Ideaal voor casuïstiek.

PW46 - 17-11-2017 | door Ilse Oranje

Informatie over deelbaarheid tabletten onder de knop

Ruimere keus uit alternatieven in Oralia VTGM op instigatie van apothekers

Strips tegen het licht houden om te zien of er een breukstreep op de tabletten zit: het hoeft niet meer. Het vernieuwde Oralia VTGM, het KNMP Kennisbank-bestand over orale geneesmiddelen voor patiënten met slikproblemen of een voedingssonde, bevat nu deze informatie.

PW46 - 17-11-2017 | door KNMP

Krabben

‘Het staat geschreven en gedrukt, je moet krabben waar het jeukt’; een spreekwoord waar geen speld is tussen te krijgen. Ook de uitdrukking ‘mijn maag jeukt’ (ik heb honger) behoeft weinig toelichting. Kent het Nederlands slechts twee spreekwoorden/-uitdrukkingen met het woordje jeukt erin, in het dialectenwoordenboek zijn er maar liefst elf te vinden: van ‘als de wonde jeukt, komt er regen’ en ‘mijn litteken jeukt, het gaat regenen’ tot ‘dat jeukt mij niet’ en ‘mijn rug jeukt’. Die laatste zou zomaar op de coverfoto van dit PW kunnen slaan, die we hebben gekozen ter illustratie van het boeiende artikel van Ruth Bolier over jeuk bij cholestase.

PW46 - 17-11-2017 | door Frans van den Houdt

Herexamen 2017 PW 46

Welke uitspraak over toedieningsvorm is niet juist?

PW46 - 15-11-2017 | door Daphne Ensink-Dost, KNMP

Thema: Automatisering als katalysator van verandering

Farmaceutisch Historische Dag

PW45 - 10-11-2017 | door KNMP

Van Roosmalen: ‘Vrijdagavond recept wijzigen kan met Siilo’

1500 KNMP-leden ontvangen urgent nieuws via KNMP-netwerk op Siilo

De 1500 apothekers die zijn aangesloten op het KNMP-netwerk op Siilo ontvangen realtime informatie over recalls en ander breaking news. Daarnaast kunnen ze elkaar hier makkelijk vinden. En contact leggen met 30.000 artsen en andere zorgprofessionals, na controle van ID en BIG.

PW45 - 10-11-2017 | door Ilse Oranje

Een geleidelijke transitie gewenst voor de komende jaren

KNMP in overleg met leden tijdens BIO-Meeting en DLB’s

De Nederlandse apothekers hebben de afgelopen jaren gezamenlijk enorm veel bereikt, maar ze staan voor de nodige uitdagingen nu nieuwe vergrijzingsgolven opdoemen. Hoe vervolgt de openbare farmacie haar weg? En welke keuzes liggen voor? Een geleidelijke transitie lijkt gewenst.

PW45 - 10-11-2017 | door Dennis Mulkens

‘Overdracht medicatiegegevens in de keten’ gereed

De KNMP heeft als betrokken partij op 1 november 2017 van het Kennisinstituut Medisch Specialisten (KIMS) de definitieve leidraad ‘Overdracht Medicatiegegevens in de keten’ ontvangen. De voortgang van de herziening van de richtlijn uit 2008 stagneerde juni 2017. Na vervolgoverleg is er nu een leidraad.

PW45 - 10-11-2017 | door KNMP

Rol apothekers bij euthanasie belicht in de Tweede Kamer

Katja Kok, vicevoorzitter van de KNMP, heeft de rol van apothekers bij euthanasie belicht in de Tweede Kamer. Dit deed zij tijdens een rondetafelgesprek over euthanasie op maandag 30 oktober 2017, ge­organiseerd door de Vaste Kamercommissie VWS.

PW45 - 10-11-2017 | door KNMP

Framing and shaming

Alexanderpraat

Breaking news in de gayscene: de hiv-preventiepil PrEP is sinds begin deze maand verkrijgbaar tegen een prijs die 80 procent lager is dan het oorspronkelijke merkproduct. Niet 550 euro per maand, maar 99,50 per maand gaan de nieuwe generieke pillen kosten. Het patent op het specialité is deze zomer verlopen.

PW45 - 10-11-2017 | door Mariël Croon

Uitgavestijging hiv-remmers door nieuwe middelen

Lichte daling aantal verstrekkingen in 2016

Nederlandse apotheken verstrekten vorig jaar 226.000 keer een hiv-remmer. Dat aantal ligt 2,7% onder het niveau van 2015. Toch namen de uitgaven aan hiv- remmers toe met 3,4% tot € 202 miljoen. Deze stijging kan volledig worden toegeschreven aan het toenemend gebruik van nieuwe hiv-middelen. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW45 - 10-11-2017 | door SFK

Inlevend communiceren

Apotheekteam volgde training voor begeleiding van dementerenden

Plots boos uitvallen, achterdocht, ontkenning, verhaallijnen die niet logisch zijn … Dementie levert een complex ziektebeeld op.

PW45 - 10-11-2017 | door Annemiek Veelenturf

Hoe dan?

Apothekers in de vervolgopleiding schrijven ter afsluiting een betoog over een maatschappelijk thema dat vanuit professionele invalshoek bekeken wordt.

PW45 - 10-11-2017 | door Wilma Göttgens, apotheker 2 reacties

Document acties

Vacatures
Projectapotheker

Catharina Ziekenhuis Eindhoven

Apotheker Bereidingen en VTGM

Radboudumc Nijmegen

Beherend apotheker

IHCH pharmacy | Den Haag

Meer…
Back to top