Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Sections

Vaste rubrieken

Niet elke zorginnovatie komt exact op tijd

KNMP en BENU Apotheken werken samen in pilot online videoconsult

De afdeling Zorgonderzoek en Innovatie van de KNMP onderzoekt samen met BENU Apotheken in hoeverre de inzet van een online videoconsult zinvol is voor apotheker en patiënt. Meer partijen in de zorg passen deze innovatie al toe. De vraag is of dit werkt in de apotheek.

PW12 - 24-03-2017 | door Dennis Mulkens

Kleinzerig

Worden we kleinzeriger of verslaafder?

PW12 - 24-03-2017 | door Ruud Coolen van Brakel, IVM

Doen en leren

Experimential learning heet het nieuwe type onderwijs dat in het laatste jaar van de farmacieopleiding in Utrecht wordt geïntroduceerd, las ik in de nieuwsbrief van UPPER van de Universiteit Utrecht.

PW12 - 24-03-2017 | door Frans van den Houdt

Digitaliseren kun je leren

KNMP maakt handreiking voor digitaliseren van patiëntendossiers

Apotheken digitaliseren recepten al jaren voor eigen gebruik, maar begin dit jaar kreeg de KNMP de formele bevestiging van de Nederlandse Zorgautoriteit en de Inspectie voor de Gezondheidszorg: een digitaal dossier is een waardige vervanger van een papieren dossier. Openbaar apotheker Feroz Akbari ontwikkelde een gevalideerde scanmethode.

PW12 - 24-03-2017 | door Berit Sinterniklaas

Boosheid over het opdrijven van prijzen

Patroon zichtbaar bij introducties Essential Pharmaceuticals

Apothekers en patiënten reageren boos op een nieuwe bijbetaling voor de patiënt. Gebruikers van Slow K maken sinds 1 maart extra kosten, nu de nieuwe registratiehouder Essential Pharmaceuticals de prijs heeft verhoogd. Deze onderneming dreef eerder al de prijs van Camcolit op. Er is sprake van een patroon, zo blijkt uit onderzoek door de KNMP en de SFK.

PW12 - 24-03-2017 | door KNMP

Krabben

Alexanderpraat

Sinds minister Schippers in 2010 aantrad kennen de zorguitgaven een gematigde groei. Zij kan hier met voldoening op terugzien. Uniek in de historie van dit kikkerlandje. De uitgaven voor extramurale farmaceutische zorg zijn nu zelfs lager dan op de dag waarop zij haar ambt aanvaardde. De belangrijkste verdiensten in deze zijn echter niet toe te schrijven aan haar centrale inkoopbureau of het onvolprezen preferentiebeleid.

PW12 - 24-03-2017 | door Léon Tinke

Eerste uitgifte in glazen huis

Apotheek Hasselt scoort nu hoger op privacy bij klantentevredenheid

Apotheker Jaap Uithof vindt de glazen privacy-balie de investering zeker waard geweest. Cliënten beoordelen de privacy nu hoger dan voorheen en klagen minder over het EU-tarief.

PW12 - 24-03-2017 | door Cindy Reinders

Nieuwe cholesterolverlagers drijven medicijnkosten op

Sterkste kostenstijging in de afgelopen tien jaar

Openbare apotheken verstrekten in 2016 aan 2,1 miljoen mensen een cholesterolverlager. Ten opzichte van 2015 is dat een toename van 1,5%. Mede door de komst van nieuwe cholesterolverlagers en verschuivingen binnen de statines namen de geneesmiddelenkosten binnen deze groep met bijna 10% toe tot € 155 miljoen. Dat is de sterkste stijging in de afgelopen tien jaar.

PW12 - 24-03-2017 | door SFK

Herexamen 2017 PW 12

Welke uitspraak over medicatie in kaart brengen is juist?

PW12 - 22-03-2017 | door Sjoukje van Beek en Rob Essink, IVM

Oude beelden

Alexanderpraat

Om het 175-jarig bestaan van de KNMP extra glans te geven, trekken we door het land met de tentoonstelling ‘175 jaar beter beter door de apotheker’. Geen collectie van opgepoetste vijzels of voltooid verleden tijd uitwasemende apotheekinterieurs, maar een rondgang met een speciale game-app waarmee oud en vooral jong kunnen ervaren hoe uitdagend het is om apotheker te zijn.

PW11 - 17-03-2017 | door Léon Tinke

KNMP-werkgroep beoordeelt interacties oncologische middelen

Adviezen doorgevoerd in de interacties in de G-Standaard

Jaarlijks brengt een multidisciplinaire KNMP-werkgroep advies uit over nieuwe middelen of nieuwe inzichten. Hun adviezen worden overgenomen in de G-Standaard en het Informatorium Medicamentorum.

PW11 - 17-03-2017 | door Berit Sinterniklaas

Start jubileumjaar: 175 jaar beter beter door de apotheker

Utrechtse burgemeester opent tentoonstelling in Oude Hortus

De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen opende vrijdagmiddag 10 maart de jubileumtentoonstelling ‘175 jaar beter beter door de apotheker’ in de Oude Hortus in Utrecht. Op de tentoonstelling kruipen bezoekers in de huid van de apotheker en maken ze kleine Juub en zijn familieleden beter beter met een app op de smartphone.

PW11 - 17-03-2017 | door KNMP

Tussen praktijk en wetenschap

Poli Apotheek LUMC deed mee aan promotieonderzoek pictogrammen

De Poli Apotheek LUMC deed anderhalf jaar mee aan promotieonderzoek waarmee nut en noodzaak van pictogrammen voor mensen met lage gezondheidsvaardigheden werden bestudeerd.

PW11 - 17-03-2017 | door Frans van den Houdt

Burgemeester Utrecht prijst apothekers

‘Wortels van de farmacie liggen letterlijk in Utrecht’

‘Apothekers zullen in de toekomst altijd nodig zijn om veilig medicijngebruik door kwetsbare groepen te bewaken.’ Dat zei de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen tijdens de opening van de familietentoonstelling ‘175 jaar beter beter door de apotheker’ op vrijdag 10 maart in de Oude Hortus in Utrecht. Hij sprak de hoop uit dat bezoekers van de tentoonstelling, lopend langs de zuilen, de kennis en kunde van apotheker zullen waarderen.

PW11 - 17-03-2017 | door KNMP

Groter beroep op patiënt bij betalen medicijnrekening

Boven-limiet-betalingen blijven ook na 2016 toenemen

Openbare apotheken verstrekten in 2016 voor € 190 miljoen aan receptplichtige geneesmiddelen die niet voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. In 2015 was dat € 10 miljoen minder. Voor geneesmiddelen met een inkoopprijs boven de GVS-limiet betaalden de gebruikers vorig jaar € 39 miljoen in principe zelf, € 3 miljoen meer dan het jaar daarvoor.

PW11 - 17-03-2017 | door SFK

Klaar mee!

Afgelopen week kwam het weer voorbij … dat gevoel: ik ben er klaar mee!

PW11 - 17-03-2017 | door Wilma Göttgens, apotheker

Beenmergziekte

Otto Kahler (1849-1893) was een Oostenrijkse internist die voor het eerst de kwaadaardige beenmergziekte beschreef die wordt veroorzaakt door een woekering van plasmacellen. Aanvankelijk werd de ziekte ook naar hem vernoemd, maar inmiddels wordt die aangeduid als multipel myeloom.

PW11 - 17-03-2017 | door Frans van den Houdt

Herexamen 2017 PW 11

Welke uitspraak over temazepam is juist?

PW11 - 15-03-2017 | door J.M.Z. van Tongeren, Stichting Health Base

‘Een vinnigen strijd’ – 175 jaar historie van de KNMP

Jubileumjaar opent met publiekstentoonstelling in Oude Hortus Utrecht

De oudste koepel van medische beroepsbeoefenaren van Nederland: dat is de KNMP. Al in april 1842 richtten apothekers de Maatschappij ter bevordering der Pharmacie op.

PW10 - 10-03-2017 | door Gerben Klein Nulent

Reizende Piaggio over antibioticaresistentie

AntibiotiCAR belicht rol apotheker bij voorkomen resistentie

De Antibiotica Brigade, een rondreizende tentoonstelling over antibioticaresistentie, is zaterdag 4 maart gelanceerd tijdens de Museumnacht Rotterdam. De expositie is het initiatief van de KNMP, Museum Boerhaave en de Stichting Farmaceutisch Erfgoed, en is mogelijk gemaakt door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

PW10 - 10-03-2017 | door KNMP

Document acties

Back to top