Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Sections

Vaste rubrieken

Krasse knarren

Mijn ouders van ruim 80 zitten al een paar jaar op Facebook, te pas en te onpas sturen ze berichten via Messenger.

26-05-2017 | door Jaap Dik, apotheker

Ebola

Soms komt het goed uit dat delen van Afrika nog zo afgelegen en moeilijk toegankelijk zijn. Zoals de regio op 1300 kilometer ten noordoosten van de Congolese hoofdstad Kinshasa, waar opnieuw ebola is opgedoken. Omdat het gebied zo moeilijk doordringbaar is, onder meer vanwege het dichte oerwoud, is de kans minder groot dat het virus zich snel onder de bevolking in een groter gebied zal verspreiden.

26-05-2017 | door Frans van den Houdt

Aantal apothekersassistenten gedaald tot niveau van 2006

Meer automatisering leidt tot minder behoefte aan apothekersassistenten

Het aantal apothekersassistenten in dienst van Nederlandse openbare apotheken lag begin dit jaar op 15.697, het laagste niveau in ruim tien jaar. Het aantal ondersteunende medewerkers in dienst van apotheken piekte juist met 8203 personen.

26-05-2017 | door SFK

Stoppen met roken: met hulp vanuit de apotheek

Succesvol project Sonja Keizers krijgt vervolg

Er is op 31 mei wereldwijd aandacht voor de Wereld Niet Roken Dag. Na het succesvolle Stoppen met Roken-project in Apotheek Pillen en Praten gaan binnenkort tien Alphega en Boots apotheken aan de slag met een vervolg, waarvoor ze een passende vergoeding ontvangen.

PW21/22 - 26-05-2017 | door KNMP

Apothekers werken met KNMP aan inzameling medicijnafval

Lokale aanpak: apotheken en gemeenten trekken steeds meer samen op

In de zomer van 2016 bleek dat apothekers in 45 procent van de Nederlandse gemeenten moeten betalen voor het vrijwillig inzamelen en verwerken van medicijnafval van patiënten. Ondersteund door voorbeeldbrieven, argumentatie, pers en politiek proberen apothekers samen met de KNMP het tij te keren.

PW21/22 - 26-05-2017 | door Jasmijn Touw

‘We hebben wel nieuwe bekostiging nodig’

Capaciteitsplan 2017 onderstreept behoefte aan meer openbaar apothekers

Om aan de toekomstige zorgbehoefte te voldoen, zijn meer openbaar apothekers nodig. Dat is in een notendop de conclusie van het Capaciteitsplan 2017 – Openbaar Apothekers. Wat zijn de gevolgen?

PW21/22 - 26-05-2017 | door Paul Poley

VWS wil praten met KNMP en IGZ over vervalste recepten

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil met de KNMP en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in gesprek over vervalste recepten. Dit naar aanleiding van een uitzending van Radar op 15 mei 2017. In het televisieprogramma kreeg een redacteur van Radar op basis van valse recepten medicijnen mee bij vijftien apotheken.

PW21/22 - 26-05-2017 | door KNMP

Crimineel

Alexanderpraat

De journalistiek is een nobel vak. Op dezelfde dag dat The Washington Post president Trump pijnigt vanwege het lekken van gevoelige informatie aan de Russen en de Mexicaanse journalist Valdez Càrdenas zijn onthullende publicaties over de georganiseerde misdaad met de dood bekoopt, komt tv-programma Radar met nieuws over een vervalst recept.

PW21/22 - 26-05-2017 | door Léon Tinke

Andere wijze van jureren bij de KNMP-zorginnovatieprijs

Insturen ideeën mogelijk vanaf 5 juni

Een andere manier van jureren, een hoger prijzengeld en een sprekend beeldmerk. Zie hier een aantal nieuwe elementen rondom de KNMP-zorginnovatieprijs, die voortaan eenmaal per jaar wordt uitgereikt. Met hopelijk veel sterke verfrissende ideeën.

PW21/22 - 26-05-2017 | door KNMP

Introductie What’s New gaat voorop in LSP-verbeterplan

Signaalfunctie blijft belangrijk voor kwetsbare patiënten

Met de introductie van What’s New is een eerste vooruitgang geboekt in het LSP-verbeterplan. Deze actualiteitscontrole van medische gegevens is inmiddels door CompuGroup Medical (CGM) opgeleverd.

PW21/22 - 26-05-2017 | door KNMP

Ook opleider leert van co-schap

Apotheker begeleidt student in de poliklinische apotheek

Vanaf het begin van de master farmacie in Leiden lopen studenten co-schappen.

PW21/22 - 26-05-2017 | door Edwin Bos

Herexamen 2017 PW 21

Welke uitspraak over vitamine D is juist?

24-05-2017 | door Sanne van der Heijden, Leidse Master Farmacie

‘175 jaar beter beter door de apotheker’ doet Delft aan

Wethouder De Prez onderstreept maatschappelijke rol apothekers

“Of je nu apotheker bent of arts of een andere zorgverlener: je helpt te zorgen dat mensen zich weer goed gaan voelen, aan het werk kunnen blijven. Heel belangrijk”, aldus de Delftse wethouder Raimond de Prez bij de opening van de tweede editie van de reizende jubileumtentoonstelling.

PW20 - 19-05-2017 | door KNMP

Planning

Het is stil en verlaten in de apotheek.

PW20 - 19-05-2017 | door Esther Kuipers, apotheker

Patiënten met astma/COPD gebruiken meest salbutamol

5% minder kosten aan astma/COPD-medicatie door salmeterol/fluticason

Openbare apotheken verstrekten in 2016 aan ongeveer 1,7 miljoen mensen een geneesmiddel voor astma/COPD. Dat zijn er vrijwel evenveel als in 2015. De kosten van de astma/COPD-medicatie namen in 2016 met 5% af tot € 325 miljoen. Deze daling kan in zijn geheel worden toegeschreven aan de combinatie salmeterol met fluticason.

PW20 - 19-05-2017 | door SFK

Depressies

Mensen die leven met een depressie delen hun ervaringen op het platform allesgoed.org, een initiatief van oud-collega Rianne Spit die tegen de verhalen aanliep door haar werk voor de stichting Het Witte Bos, die onderbelichte maatschappelijke kwesties op de kaart zet. Zelf worstelt ze ook al jaren met een depressie en ze merkte dat het haar enorm hielp van anderen te horen hoe zij hiermee omgaan en hoe ze de wanhoop en uitzichtloosheid overleven waarmee ze soms te kampen hebben.

PW20 - 19-05-2017 | door Frans van den Houdt

Apothekers passen jaarlijks nog steeds 10 miljoen recepten aan

Apothekers passen op jaarbasis nog steeds 10 miljoen recepten voor hun patiënten aan. Dit blijkt uit onderzoek van het instituut SIR onder 275 apotheken. De cijfers bevestigen gegevens uit een onderzoek uit 1999. KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent: “Wij vonden het van belang opnieuw onderzoek te laten doen naar deze aantallen. Ze zijn zoals verwacht nog steeds actueel. Het laat zien hoe belangrijk het werk van de apotheker is. Medicijngebruik vraagt om grote zorgvuldigheid en extra controles.”

PW20 - 19-05-2017 | door KNMP

Drugstoerisme

Alexanderpraat

Amsterdam barst uit zijn voegen van het aantal toeristen. Sommige delen van de stad geven je permanent het benauwde gevoel van Koningsdag. 1 op de 3 toeristen wordt aangetrokken door de verlokkingen van de coffeeshops. Op de fiets is het een voortdurende uitdaging om de toeristenplaag te ontwijken. Uit het niets doemen ze voor je op. Met rolkoffer en al krioelen ze nietsvermoedend en nietsontziend door de stad op zoek naar hun Airbnb. Plaag of zegen? De middenstand en huisjesmelkers varen er wel bij.

PW20 - 19-05-2017 | door Léon Tinke

Receptverwerking op de schop

Apotheek De Schelft heeft bulkverwerking losgelaten

Assistenten van Apotheek De Schelft in Noordwijkerhout handelen sinds kort elk recept van begin tot einde zelf af. Kees-Jan Smak: “Dat werkt efficiënter dan wat we voorheen deden: apart aanschrijven, klaarmaken, controleren en opruimen.”

PW20 - 19-05-2017 | door Cindy Reinders

Herexamen 2017 PW 20

Welke uitspraak over apotheekbereiding is juist?

PW20 - 17-05-2017 | door Oscar Smeets, LNA

Document acties

Back to top