Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vaste rubrieken

‘Een assistente haalde structureel geneesmiddelen uit de afvalton’

De helpdesk Arbeidszaken beantwoordt veelgestelde en bijzondere vragen

Jaarlijks komen tienduizenden vragen van apothekers binnen bij de helpdesks van de KNMP, SFK en Z-Index. In een nieuwe serie bespreken medewerkers achter de helpdesks veelvoorkomende en lastige vragen, tips en bijzondere zaken die binnenkomen. De helpdesk Arbeidszaken is als eerste aan de beurt, apothekers consulteren deze rond de 5500 keer per jaar.

PW31en32 - 03-08-2018 | door Ilse Boekweg

Bijna een miljoen extra controles om medicatieveiligheid te verbeteren

In totaal zijn in 2017 bijna een miljoen landelijke Medisch Farmaceutische Beslisregels (MFB’s) afgehandeld door apothekers. Dit blijkt uit verzamelde data van bijna 90% van de Nederlandse apotheken. De MFB’s helpen bij het extra controleren op medicatieveiligheid. Bij een op de vijf afgehandelde MFB’s zijn aanpassingen volgens de vigerende richtlijnen doorgevoerd.

PW31en32 - 03-08-2018 | door KNMP

Stijging van tariefinkomsten groter dan loonontwikkeling

Omzet verschilt sterk tussen wijk, dienstapotheken en poliklinische apotheken

De omzet aan farmaceutische zorg die wordt vergoed uit het basispakket steeg in 2017 voor de gemiddelde openbare apotheek met 1,2% naar € 2,2 miljoen. Hoewel de stijging van de tariefinkomsten in 2017 voor het eerst hoger was dan die van de loonkostencomponent elders in de zorg, blijft die – door de jaren heen – daarbij achter. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW31en32 - 03-08-2018 | door SFK

Leek spelen

Door wat bijzonderheden tijdens mijn zwangerschap ben ik even veranderd van zorgverlener in patiënt. En zo blijkt maar dat zorgverleners de moeilijkste patiënten zijn, en dan misschien wel met name voor zichzelf.

PW31en32 - 03-08-2018 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

Onberispelijk

Door de grote valsartan-recall staat de kwaliteit van geneesmiddelen weer volop in de spotlights. In april dit jaar kwam de geneesmiddelproductie ook in de media. De KNMP bracht toen na een uitzending van Zembla een persbericht naar buiten waarin we ervoor pleitten dat de controle op de productie van geneesmiddelen scherper en frequenter moet.

PW31en32 - 03-08-2018 | door Gerben Klein Nulent, voorzitter KNMP

Verkiezingen bestuurslid AGM: de twee kandidaten zijn bekend

Apothekers Jaap Claessens en Jaap Hoogeterp stellen zich kandidaat voor de vacante positie in het bestuur van de sectie Apotheker Geneesmiddel & Maatschappij (AGM). AGM-leden krijgen eind augustus een uitnodiging om te stemmen op de kandidaat van hun keuze.

PW31en32 - 03-08-2018 | door KNMP

Investeren in privacy

In Apotheek Stevenshof wachten patiënten achter glas op hun beurt

Een glazen wand, akoestische gordijnen, een geluiddempende achter-wand en muziek moeten voorkomen dat wachtenden in Apotheek Stevenshof baliegesprekken kunnen horen. Henk-Frans Kwint: “Consultvoering is de toekomst, daarom investeren wij in privacy.”

PW31en32 - 03-08-2018 | door Edwin Bos

Restricties

Toen in november vorig jaar bekend werd dat het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) van Londen naar Amsterdam zou verhuizen – vanwege de Brexit – ontstond bij ons onmiddellijk het plan een kijkje achter de EMA-schermen te gaan nemen. Gemakkelijker gedacht dan gedaan.

PW31en32 - 03-08-2018 | door Frans van den Houdt

Herexamen 2018 PW31en32

Welke optie is juist?

PW31en32 - 02-08-2018 | door Michel Koudijs, apotheker en wiskundige

Huisarts mag nu ook GLP-1-agonisten voorschrijven

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) geeft aan dat huisartsen nu ook GLP-1-agonisten mogen voorschrijven. De verzekeraars hebben dit besloten na de recente aanpassing van de NHG-Standaard Diabetes type 2.

PW29en30 - 20-07-2018 | door KNMP

Over: Geneesmiddelentekorten, administratieve lasten en FMD

Kwartaal in beeld

De geneesmiddelentekorten blijven de gemoederen bezighouden. Ditmaal is de KNMP in het nieuws over de tekorten van geneesmiddelen die voorgeschreven worden binnen de verslavingszorg. Steeds meer patiënten worden de dupe van tekorten. Verder zijn apothekers in de media over de administratieve lasten en medicinale cannabis.

PW29en30 - 20-07-2018 | door KNMP

Gezocht voor KNMP-campagne: echte apothekers in de hoofdrol

Voor de camera staan om over het apothekersvak te vertellen? Apothekers die dat leuk vinden, kunnen zich opgeven voor de publiekscampagne van de KNMP over de website Apotheek.nl. De campagne, met alleen echte apothekers in de hoofdrol, moet medicijngebruikers en niet-medicijngebruikers informeren over de toegevoegde waarde van Apotheek.nl.

PW29en30 - 20-07-2018 | door KNMP

Bakkerij

De maatschappij is zich onvoldoende bewust hoe apothekers de Nederlandse gezondheidszorg positief beïnvloeden. Apothekers doen dat in al hun verschijningsvormen, heb ik gemerkt na twee maanden als algemeen directeur van de KNMP.

PW29en30 - 20-07-2018 | door Eric Janson, algemeen directeur KNMP

Kostenbesparend platform

Masterstudent Rineke Gordijn wint prijs met initiatief voor kwetsbare ouderen

Als kwetsbare ouderen die op de spoedeisende hulp terechtkomen direct kunnen worden doorverwezen naar een zorghotel, kan jaarlijks 250 miljoen euro worden bespaard, stelt masterstudent Rineke Gordijn.

PW29en30 - 20-07-2018 | door Frans van den Houdt

Amazon

Heb ik dit nu echt goed gelezen? Verschillende media kopten de laatste weken met vergelijkbare woorden. Amazon stapt definitief de gezondheidszorg in en doet direct de gehele markt op zijn grondvesten schudden.

PW29en30 - 20-07-2018 | door Sjors Bloem, apotheker

Vooral proguanil-combinatie gebruikt als malariaprofylaxe

Geen preventieve inname malariatabletten in Azië en Latijns-Amerika

Bij de keuze voor een malariaprofylaxe krijgt de vaste combinatie proguanil met atovaquon (Malarone) steeds vaker de voorkeur. Inmiddels gaat het om bijna 94% van alle verstrekkingen van malariamiddelen. Reden daarvoor is de toegenomen resistentie tegen alleen proguanil (Paludrine) en serieuze bijwerkingen van mefloquine (Lariam). Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW29en30 - 20-07-2018 | door SFK

Thee

De helende werking van thee. Die gedachte kwam bij me op toen ik in het piepkleine tuintje van het piepkleine theewinkeltje in een klein straatje in hartje Leiden aan een forse kop kruidige thee zat te nippen. Thee die ik binnen had uitgekozen uit een groot aantal in glazen potten geëtaleerde soorten. Het was moeilijk kiezen, dus hielp de eigenaar een handje, die overigens al snel doorhad dat ik geen groot theeliefhebber was, maar de enorme keus aan geurige bladeren en mixen wel kon waarderen. Hij serveerde de thee in speciale glazen met bijbehorend zandlopertje, zodat je wist wanneer de vers getrokken thee klaar was. Als herboren verliet ik het Leidse zaakje.

PW29en30 - 20-07-2018 | door Frans van den Houdt

Herexamen 2018 PW29en30

Welke uitspraak over inname is waar?

PW29en30 - 19-07-2018 | door Froukje Harkes-Idzinga, GIC

Afvoer ingezamelde geneesmiddelenresten in 93% van Nederlandse gemeenten geregeld

De inzameling van medicijnafval is in 93% van de Nederlandse gemeente inmiddels goed geregeld. Dit blijkt uit het derde ‘KNMP Onderzoek Medicijnafval’. Mede dankzij de steun van de KNMP zijn apotheken er in geslaagd om in nagenoeg alle gemeenten te komen tot goede afspraken. In 2016 was dit in nog maar 55% van de gemeenten het geval.

PW27en28 - 06-07-2018 | door KNMP

Tabletstukjes in neussonde

Christiaan Daniels geeft farmaceutische zorg aan verstandelijk beperkten

Vermalen tabletstukjes die een neussonde verstoppen, of een patiënt die wondzalf oplikt. Als apotheker voor verstandelijk beperkten moet Christiaan Daniels specifieke farmaceutische oplossingen bieden. Daarbij heeft hij hulp van een speciale beroepsvereniging.

PW27en28 - 06-07-2018 | door Annemiek Veelenturf

Document acties

Vacatures
Zie jij toe op goede productie en distributie van geneesmiddelen?

Ministerie van VWS, IGJ | Utrecht

Ziekenhuisapotheker

Treant Zorggroep | Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal

Ziekenhuisapotheker-directeur

SAHZ | Haarlem

Meer…
Back to top