Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws

‘Veel onduidelijk over opkomst commerciële huisartsenzorg’

Commerciële partijen zijn in toenemende mate actief in de Nederlandse huisartsenzorg. Ze vormen ketens door huisartsenpraktijken op te kopen of verbinden praktijken door online platforms aan te bieden. Dit kan een begin zijn van een grote verandering in de eerste lijn, concludeert het Nivel in een verkennende studie.

Algemeen PW17 - 20-04-2023

‘Verbeter ondersteuning bij beperkte gezondheidsvaardigheden’

Patiënten met chronische ziekten en beperkte gezondheidsvaardigheden hebben bij hun medicijngebruik behoefte aan gezondheidsinformatie die toegankelijker en begrijpelijker is. Dat concludeert bewegingswetenschapper Boudewijn Visscher in zijn proefschrift, meldt het Nivel.

Algemeen PW17 - 17-04-2023

NZa onderzoekt zorgaanbieders die eigen bijdrage vragen

Uit meerdere meldingen blijkt dat zorgaanbieders bij hun patiënten een al dan niet vrijwillige bijdrage per behandeling in rekening brengen. Ze doen dit omdat ze de tarieven die ze ontvangen van zorgverzekeraars niet hoog genoeg vinden. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die de meldingen onderzoekt.

Algemeen, Politiek & overheid, Zorgverzekeraars PW17 - 17-04-2023

Meer complicaties binnen drie maanden na stoppen pil

Bij vrouwen die binnen drie maanden nadat ze zijn gestopt met de pil zwanger worden komt vaker zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte voor. Het type pil is ook van invloed op deze complicaties. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc bij ruim zevenduizend zwangerschappen.

Algemeen, Geneesmiddelen PW16 - 14-04-2023

BENU-apothekers staken opnieuw voor beter salaris

Voor de derde keer in korte tijd gaan BENU-apothekers verenigd in de Vakbond van BENU Apothekers (VVBA) de deuren van de apotheek sluiten. Volgens de apothekers, die deze week actie voeren, wil de groepsdirectie van Brocacef Groep niet meer praten met de vakbond over betere arbeidsvoorwaarden. “Dreigen met loonkorting is ongekend.”

Algemeen 13-04-2023

Kuipers maakt voorschrijven na online contact wettelijk mogelijk

Zorgverleners moeten geneesmiddelen kunnen voorschrijven tijdens of na een consult met een patiënt via internet. Om dat mogelijk te maken bereidt minister Ernst Kuipers van VWS een wetsvoorstel voor.

Algemeen PW16 - 12-04-2023

EMA: Bimervax is goedgekeurd als booster coronavaccin

Het coronavaccin Bimervax is geschikt als boostervaccin voor mensen vanaf 16 jaar die eerder zijn gevaccineerd met een vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Dat stelt het beoordelingscomité van het Europees Medicijn Agentschap EMA, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmidddelen (CBG).

Algemeen 03-04-2023

Aantal behandelingen ziekenhuizen weer op niveau

Het aantal behandelingen in ziekenhuizen ligt weer op het niveau van voor de coronapandemie: 62% van de ziekenhuizen levert volledig planbare zorg. Punt van zorg blijft wel het langdurig ziekteverzuim in alle zorgsectoren. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Algemeen PW14 - 31-03-2023

Tijdschrift Pharma Selecta stopt ermee na dertig jaar

Stichting Pharma Selecta, uitgever van een naar eigen zeggen kritisch wetenschappelijk tijdschrift, gaat er na dertig jaar mee stoppen. Het laatste bulletin met onafhankelijke geneesmiddelinformatie zal in april verschijnen.

Algemeen 30-03-2023 1 reactie

Apothekersassistenten lopen met spandoeken door Rotterdam

Een groep van ruim honderd apothekersassistenten heeft zaterdagmiddag 25 maart gedemonstreerd in het centrum van Rotterdam. Ze eisen onder meer verlaging van werkdruk en een automatische prijscompensatie. “Onze cao is een bittere pil.”

Algemeen 27-03-2023

Nederland waakzaam op uitbraak schimmel

Nederland treft voorbereidingen voor een mogelijke uitbraak van de schimmel Candida auris, die bij mensen met een zwakke afweer een ernstige infectie kan veroorzaken. In de Verenigde Staten verspreidt de schimmel zich in een gevaarlijk hoog tempo. Dat meldt het AD.

Algemeen 23-03-2023

Apothekersassistenten demonstreren voor meer salaris

Een groep apothekersassistenten uit Rotterdam wil een betere cao en gaat zaterdag 25 maart demonstreren voor het World Trade Centre aan de Coolsingel. Hun eisen zijn onder andere verlaging van de werkdruk en een automatische prijscompensatie. “Wij willen de cao openbreken.”

Algemeen 22-03-2023

Anti-parasitair medicijn ontwaakt virus hiv-patiënt

Het anti-parasitair geneesmiddel pyrimethamine ontwaakt bij patiënten met hiv het virus, dat zich verstopt in immuuncellen en daar in sluimerende staat aanwezig blijft. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.

Algemeen, Geneesmiddelen 20-03-2023

CBG: nieuwe voorbeeldzinnen medicijninformatie

Om de leesbaarheid van patiëntenbijsluiters en andere informatie over geneesmiddelen te helpen verbeteren, heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) honderd nieuwe begrijpelijke voorbeeldzinnen gepubliceerd op zijn website.

Algemeen PW12 - 17-03-2023

Kuipers wil strengere regels tegen beïnvloeding bedrijven

Omdat het nog te vaak gebeurt dat genees- en hulpmiddelenbedrijven zorgaanbieders oneigenlijk beïnvloeden, moet de overheid een grotere rol krijgen in regulering, toezicht en handhaving. Dat schrijft minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer.

Algemeen PW12 - 17-03-2023

Minder dan helft van Nederlanders beweegt voldoende

47% van de Nederlanders van 4 jaar of ouder voldeed in 2021 aan de Beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. In 2040 wil de overheid dat 75% van de Nederlandse bevolking voldoende beweegt en minder stilzit.

Algemeen PW12 - 14-03-2023

BG Pharma: distributie medicijnen is in gevaar

Het distribueren van geneesmiddelen is in gevaar doordat farmaceutische groothandels met verlies moeten afleveren. Ook het aanleggen van een verplichte veiligheidsvoorraad is niet te financieren. Dat blijkt uit onderzoek van SiRM, in opdracht van de koepelorganisatie van groothandels BG Pharma.

Algemeen, Geneesmiddelen PW11 - 08-03-2023

Ouderenbond: apotheken moeten cash accepteren

Apothekers moeten verplicht worden contant geld te accepteren, vindt ouderenbond ANBO. Uit cijfers van de Nederlandsche Bank blijkt dat patiënten bij 12% van de apotheken alleen met pin kunnen betalen.

Algemeen PW10 - 03-03-2023

‘Burgers zien kansen voor zorgverlenende rol apotheker’

Burgers zijn niet altijd goed op de hoogte van wat de openbare apotheek hen kan bieden. Maar als ze zorg ontvangen van het apotheekteam, zijn ze over het algemeen tevreden. Dit betekent dat er kansen liggen om de rol van de apotheek in de eerstelijnszorg te versterken, blijkt uit onderzoek van Nivel en SIR, in opdracht van het ministerie van VWS.

Algemeen, Geneesmiddelen PW10 - 02-03-2023

Kuipers heeft stoppen verspilling medicijnen hoog op agenda staan

Door gepast voorschrijven en verstrekken, het ondersteunen van pilots voor heruitgifte en ruimte zoeken voor nieuwe wetgeving in Europa wil VWS-minister Ernst Kuipers het verspillen van geneesmiddelen tegengaan, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Algemeen, Geneesmiddelen PW10 - 27-02-2023

Document acties

Back to top