Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws

Stijgende trend in aantal griepvaccinaties zet door in 2022

Na een jarenlange daling in de vaccinatiegraad tegen griep is er sinds 2018 sprake van een stijgende trend: in 2022 liet bijna 57% van de mensen die werden uitgenodigd voor de griepprik zich vaccineren. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel, in opdracht van het RIVM.

Algemeen PW40en41 - 29-09-2023

Ongeval wordt Sonja Keizers (19/6/1967- 26/9/2023) fataal

Apotheker Sonja Keizers is maandagnacht door een noodlottig ongeval om het leven gekomen in haar woonplaats Den Haag. Zij werd 56 jaar. Zij was onder meer voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Vrouwelijke Apothekers (NOVA) en voormalig eigenaar van Apotheek Pillen en Praten.

Algemeen 27-09-2023

Veel patiënten somber over toekomst van hun zorg

Meer dan 80% van de patiënten maakt zich zorgen over de toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg die zij over tien jaar kunnen krijgen. Dat blijkt uit een onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland waaraan twaalfduizend respondenten hebben meegewerkt.

Algemeen PW39 - 21-09-2023

Toestemming BENU voor overname Medsen-apotheken

Brocacef Group koopt 19 Medsen-apotheken van Ceban Pharmaceuticals dat de bereidingsactiviteiten overneemt van Brocacef Ziekenhuisfarmacie. Voor deze eerder gesloten overeenkomst krijgen de bedrijven toestemming van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Autoriteit Consument & Markt (ACM), meldt Brocacef.

Algemeen 14-09-2023

NZa: afsluiten zorgcontracten moet soepeler en sneller

Onderhandelingen voor zorgcontracten verlopen moeizaam en duren soms tot na 1 januari, waardoor het voor consumenten niet duidelijk is wat een polis vergoedt. Dat stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die een document heeft opgesteld waarmee zorgaanbieders en zorgverzekeraars het contracteerproces soepeler kunnen laten verlopen.

Algemeen, Praktijkvoering, Zorgverzekeraars PW38 - 13-09-2023

Steeds meer mensen bezwijken onder werkdruk: supermens bestaat niet

In de loop der jaren zijn we steeds meer van onszelf gaan vragen. We willen de beste opleiding, een goedbetaalde baan, een gelukkig gezinsleven, enzovoort. Onze agenda puilt uit van de afspraken en op het werk lopen we de benen uit ons lijf om aan de eisen van onze werkgever te kunnen voldoen. Het leven is allesbehalve gemoedelijk en dat uit zich in veel stress. Meer en meer ervaren mensen een prestatiedruk waaraan ze langzaam maar zeker bezwijken. De cijfers liegen er niet om: 98% van de werknemers in de leeftijd van 18 tot 24 jaar vertoont symptomen van een burn-out. De supermens die we zo graag willen zijn, blijkt niet te bestaan. De gevolgen zijn desastreus.

Algemeen 13-09-2023

BENU-apothekers en directie sluiten intentieovereenkomst

Alle apothekers in dienst bij BENU Apotheken kunnen binnenkort hun arbeidscontract afstemmen op de bestaande cao Apothekers in Dienstverband. Die intentie hebben de directie van BENU en de Vakbond van BENU Apothekers (VVBA) uitgesproken. De overeenkomst volgt na diverse stakingen van de vakbond om een beter salaris en een fatsoenlijke cao.

Algemeen PW37 - 07-09-2023

Eén op tien Nederlanders bezuinigt op zorg

Bijna één op de tien Nederlanders bezuinigt door de gestegen kosten voor levensonderhoud op zorg. Ook brachten ze minder vaak een bezoek aan tandarts, fysiotherapeut of huisarts. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel

Algemeen 01-09-2023

Zorginstituut: aanpak hart- en vaatziekten moet veranderen

Bij het voorkomen van hart- en vaatziekten moet het ondersteunen van patiënten bij gezond blijven veel meer centraal komen te staan. Leefstijladviezen leiden zelden tot gedragsverandering. Dat concludeert het Zorginstituut Nederland.

Algemeen, Geneesmiddelen PW36 - 01-09-2023

WHO lanceert strategie voor digitale gezondheidszorg

Om de implementatie te versnellen van digitale gezondheidszorg lanceert de Wereldgezondheidszorgorganisatie (WHO) tijdens de komende G20-top in India een mondiaal initiatief. Digitale interventies verbeteren de gezondheid en stellen zorgverleners in staat hoogwaardige zorg te bieden.

Algemeen PW36 - 31-08-2023

Huisartsen volgen vaker formularium bij voorschrijven

Huisartsen schrijven vaker geneesmiddelen voor volgens een formularium en minder vaak geneesmiddelen die geen plaats hebben in de huisartsenzorg. Dat blijkt uit een vijfjarig onderzoeksprogramma dat Nivel heeft uitgevoerd in opdracht van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).

Algemeen, Geneesmiddelen PW35 - 24-08-2023

Ondanks grotere uitstroom meer werknemers in de zorg

In zorg en welzijn zijn er 21.000 werknemers bijgekomen tussen het eerste kwartaal van 2022 en het eerste kwartaal van dit jaar. De uitstroom is vanaf het midden van 2021 sneller toegenomen dan de instroom, maar per saldo nam het aantal werknemers nog steeds toe. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Algemeen PW35 - 23-08-2023

Meldingen bijwerkingen producten met fyto-oestrogene werking

Kruidenproducten en voedingssupplementen met fyto-oestrogene werking veroorzaken bijwerkingen, zoals maag-darmklachten en huidklachten. Dat blijkt uit onderzoek naar meldingen van Bijwerkingencentrum Lareb.

Algemeen, Geneesmiddelen 21-08-2023

Langer thuis wonen met een traplift

Onze woning is een veilige plek van comfort, herinneringen en veiligheid. Hier willen we het liefst zo lang mogelijk blijven wonen, maar wat als de trap een uitdaging wordt en verhuizen de enige optie lijkt? Dan kan een traplift dé oplossing bieden. Een traplift zorgt voor zelfstandigheid en de mogelijkheid om langer in uw vertrouwde woning te blijven wonen. In dit artikel leest u welke vier mogelijkheden er zijn om een traplift aan te schaffen.

Algemeen 20-08-2023

Eén op de vijf patiënten mijdt zorg door te hoge kosten

Ruim één op de vijf patiënten heeft vorig jaar zorg gemeden of uitgesteld omdat ze het niet kunnen betalen. Vooral mondzorg (45%), fysiotherapie (23%) en medicijnen (11%) werden vaak gemeden. Dat blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland onder bijna tienduizend patiënten.

Algemeen, Geneesmiddelen PW33en34 - 09-08-2023

Waarschuwing voor afslankthee met sibutramine en sildenafil

In de afslankthee FXSLIM Lady&Man zijn sibutramine en sildenafil aangetroffen, stoffen die verboden zijn in levensmiddelen. Consumenten die deze afslankthee gebruiken, kunnen last krijgen van hoge hartslag en hoofdpijn, waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Algemeen 31-07-2023

CBS: uitgaven aan geneesmiddelen stijgen met 7%

De kosten voor geneesmiddelen die al dan niet op recept via apotheken, drogisterijen en supermarkten worden verkocht zijn in 2022 met 7% gestegen. De totale zorguitgaven zijn vorig jaar met 1,2% toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Algemeen, Geneesmiddelen PW29en30 - 10-07-2023

Meer doelbewuste overdoseringen medicijnen door jongeren

Het aantal doelbewuste overdoseringen met medicijnen door jongeren van 13 tot 17 jaar is de afgelopen twee jaar sterk toegenomen. Paracetamol en ibuprofen werden het vaakst ingenomen. Dat blijkt uit het jaaroverzicht van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC), dat samen met de Universiteit Utrecht een onderzoek start naar de mentale gezondheid van jongeren.

Algemeen, Geneesmiddelen 05-07-2023

Albert Bakker (1934-2023) overleden

Albert Bakker is op 17 juni op 89-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Den Helder. Bakker was onder meer openbaar apotheker, hoogleraar Beroepsuitoefening van de apotheker in de gezondheidszorg aan de Universiteit Utrecht, lid van het KNMP-bestuur en medeoprichter van PRISMA. “Hij liep mee in de voorhoede van de farmacie.”

Algemeen 29-06-2023

Document acties

Back to top