Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws

Diverse bijsluiters aangepast

De Co-ordination group for Mutual recognition and Decentralised procedures – human (CMDh) besloot tot aanpassing van de productinformatie van enkele geneesmiddelen op grond van periodieke veiligheidsrapportages (PSUR’s) en aanbevelingen van de Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC).

Geneesmiddelen PW46 - 15-11-2018

Advies: osimertinib niet in basispakket

Het geneesmiddel osimertinib (Tagrisso), voor eerstelijnsbehandeling van patiënten met niet-kleincellige longkanker, komt alleen in het basispakket als de prijs door onderhandelingen nog daalt. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland.

Geneesmiddelen 15-11-2018

IVM: patiënten weten weinig van pijnstillers

Chronische patiënten gebruiken veel pijnstillers, maar weten er niet genoeg van, waardoor ernstige bijwerkingen kunnen optreden. Dat blijkt uit een peiling van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM), in opdracht van het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven.

Geneesmiddelen PW47 - 14-11-2018

ACE-remmer verhoogt risico op longkanker

Patiënten die een ACE-remmer als bloeddrukverlager gebruiken, lopen 14% meer kans op het krijgen van longkanker dan gebruikers van angiotensinereceptorblokkers. Dat concluderen Canadese onderzoekers in een recent verschenen publicatie in het tijdschrift BMJ.

Geneesmiddelen PW46 - 12-11-2018

Waarschuwing hypoglykemisch coma bij fluorchinolonen

De productinformatie van enkele geneesmiddelen moet worden aangepast. De Co-ordination group for Mutual recognition and Decentralised procedures – human (CMDh) besloot hiertoe op grond van periodieke veiligheidsrapportages (PSUR’s) en aanbevelingen van de Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC).

Geneesmiddelen PW45 - 09-11-2018

Handelsvergunning Bacicoline-B geschorst

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft per 29 oktober de handelsvergunning voor Bacicoline-B (bacitracine/colistine/hydrocortison) geschorst.

Geneesmiddelen PW45 - 09-11-2018

Inhibin voortaan op recept door ernstige hartproblemen

Het geneesmiddel Inhibin (hydrokinine) voor de behandeling van nachtelijke beenkrampen is voortaan alleen op recept verkrijgbaar. Dat heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) besloten op basis van onderzoeken waaruit blijkt dat bij patiënten met een verhoogd risico op hartritmestoornissen, ernstige hartproblemen kunnen optreden.

Geneesmiddelen PW46 - 08-11-2018

Standaard dosering vitamine D heeft geen zin

Een standaard doseringsregime voor colecalciferol is niet effectief om een adequate vitamine D-spiegel te bereiken en te behouden in een verpleeghuispopulatie.Dat blijkt uit een Nederlandse observationele studie bij bewoners van een somatisch en psychogeriatrisch verpleeghuis.

Geneesmiddelen PW45 - 07-11-2018 2 reacties

Ontwenningsmiddel Refusal tijdelijk weer beschikbaar

Het ontwenningsmiddel Refusal 250 mg-tabletten (RVG 03182) is tijdelijk weer leverbaar. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). In maart liet de vergunninghouder weten dat de producent van de grondstof disulfiram is gestopt.

Geneesmiddelen 05-11-2018

Hydrochloorthiazide verhoogt risico op huidkanker

Patiënten die langdurig hydrochloorthiazide (HCT) gebruiken hebben een verhoogd risico op twee vormen van huidkanker: basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom. Dat meldt het College te Beoordeling van Geneesmiddelen (CGB).

Geneesmiddelen PW45 - 02-11-2018

Kuur metronidazol is effectiever bij trichomoniasis dan eenmalige gift

Een kuur met metronidazol van zeven dagen heeft bij de behandeling van trichomoniasis bij vrouwen de voorkeur boven een eenmalige gift van 2 gram.

Geneesmiddelen PW44 - 02-11-2018

Groen licht voor zes geneesmiddelen

Het Europees Geneesmiddelen­beoordelingscomité CHMP heeft een positief advies gegeven voor nieuwe handelsvergunningen van zes geneesmiddelen.

Geneesmiddelen PW44 - 02-11-2018

IGJ: ontslag moet veiliger bij gebruik aminoglycosiden

Ziekenhuizen informeren de huisarts vaak te laat en onvoldoende over de behandeling van een patiënt met aminoglycosiden. Ook ontvangt de apotheek bij ontslag niet van elk ziekenhuis een actueel medicatieoverzicht. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Geneesmiddelen PW45 - 01-11-2018

Minder patiënten krijgen antibioticum voorgeschreven van huisarts

Bijna 18% van de ingeschreven patiënten in een huisartsenpraktijk kreeg vorig jaar een antibioticum voorgeschreven. Dat is een lichte daling ten opzichte van voorgaande jaren, blijkt uit cijfers van Nivel.

Geneesmiddelen PW45 - 30-10-2018

Fluorchinolonen: risico op scheur binnenwand aorta

Bij gebruik van fluorchinolonen door oudere patiënten bestaat een verhoogd risico op verwijding in de aorta (aorta-aneurysma) of scheur in de binnenwand van de aorta (aorta-dissectie). Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Geneesmiddelen PW44 - 29-10-2018

Aanhouding voor handel illegale geneesmiddelen

Op verdenking van illegale handel in geneesmiddelen is vorige week een 45-jarige man uit Den Haag aangehouden. Bij hem werden handelshoeveelheden anabolen, amfetaminen en opiaten aangetroffen. Het is een van de opbrengsten van een wereldwijde actie tegen illegale handel in medicatie, meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Geneesmiddelen PW44 - 24-10-2018

Preferentiebeleid bespaart € 29 miljoen op kosten osteoporose

Op zorgkosten voor osteoporose en daaraan gerelateerde aandoeningen is sinds de invoering van het preferentiebeleid in 2008 naar schatting € 29 miljoen per jaar bespaard. Dat blijkt uit cijfers van de vereniging Generieke Leveranciers Nederland (GLN).

Geneesmiddelen 22-10-2018

Onderzoek digoxine als nieuwe behandeling hartfalen

Patiënten met hartfalen die een behandeling krijgen met het oude medicijn digoxine hebben minder vaak een heropname en overlijden minder snel door hun ziekte. Om dat te kunnen aantonen in een onderzoek ontvangt het UMC Groningen € 3 miljoen subsidie van ZonMw en de Hartstichting.

Geneesmiddelen PW43 - 18-10-2018

Anticonceptie-advies bij hiv-remmer dolutegravir

De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) bevestigt haar eerdere advies over dolutegravir: uit voorzorg moeten vrouwen die zwanger kunnen worden effectieve anticonceptie gebruiken als zij de hiv-remmer dolutegravir gebruiken.

Geneesmiddelen PW42 - 18-10-2018

Rekenmodel voor optimale medicatie bij hart- en vaatziekten

Om het aantal extra jaren zonder hart- en vaatziekten door preventieve behandeling te voorspellen heeft het UMC Utrecht Hart- en vaatcentrum algoritmes ontwikkeld. De tool U-Prevent berekent op basis van big data de optimale medicatie voor iedere individuele patiënt.

Geneesmiddelen PW43 - 16-10-2018

Document acties

Back to top