Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws

Man trekt mes in apotheek Sint-Michielsgestel

Een man heeft vanmorgen het personeel van Boots Apotheek Gestel in Sint-Michielsgestel bedreigd met een mes omdat hij zijn geneesmiddelen niet kreeg. Dat meldt de politie in Oost-Brabant.

Algemeen 24-09-2018

‘Hoge prijzen geneesmiddelen bedreigen zorgstelsel’

Als we niet optreden tegen de hoge prijzen van geneesmiddelen ondermijnen die het solidariteitsbeginsel van onze zorg. Dat stelt Pauline Meurs, voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS), in een opiniestuk in het Financieele Dagblad.

Algemeen, Industrie 21-09-2018

Menzis procedeert tegen Astra Zeneca voor hoog houden prijs

Zorgverzekeraar Menzis eist via de rechter ruim € 4 miljoen terug van Astra Zeneca omdat de geneesmiddelenfabrikant de duur van het patent op Seroquel zou hebben gerekt.

Algemeen, Geneesmiddelen, Industrie PW39 - 20-09-2018

Begroting VWS: Bruins eist openheid prijzen fabrikanten

Farmaceutische bedrijven die hun geneesmiddelen extreem duur verkopen, moeten inzage bieden in de opbouw van hun prijzen. Dat schrijft minister Bruno Bruins van Medische Zorg in de Miljoenennota 2019. Verder wil de minister apothekers duidelijkheid bieden over wanneer zij zelf mogen bereiden.

Algemeen PW39 - 19-09-2018

NVZ: bestrijd hoge werkdruk met meer digitale zorg

Het aantal openstaande vacatures in ziekenhuizen is in de afgelopen vier jaar meer dan verdubbeld. Door te investeren in digitale zorg moeten ziekenhuizen minder afhankelijk worden van krapte op de arbeidsmarkt. Dat stelt de Vereniging van Nederlandse Ziekenhuizen (NVZ) in het jaarlijkse rapport over de branche.

Algemeen 18-09-2018

NZa ontvangt ruim 150 klachten over contractering

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft in totaal ruim 150 klachten ontvangen van zorgaanbieders over contractering. Deze zomer heeft de zorgautoriteit meerdere meldingen over het contracteerproces onderzocht.

Algemeen PW38 - 14-09-2018

Ziekenhuizen bieden vaker online inzage gegevens

Patiënten kunnen bij twee op de drie ziekenhuizen via een patiëntportaal medische gegevens online inzien; vorig jaar was dit nog bij een op de drie. Bijna de helft van de ziekenhuizen biedt ook inzage in het medicatieoverzicht. Dat blijkt uit cijfers van Nictiz.

Algemeen PW38 - 14-09-2018

Hoogste punt bereikt nieuwe EMA-gebouw in Amsterdam

In de verhuizing van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) naar Amsterdam wordt volgende week een mijlpaal bereikt: het hoogste punt van de nieuwbouw aan de Zuidas. Dat heeft minister Bruno Bruins van Medische Zorg aan de Tweede Kamer gemeld.

Algemeen PW38 - 13-09-2018

Ziekteverzuim en verloop alarmerend bij personeel in de zorg

Het personeelsverloop (13%) en verzuim (6%) in de zorg waren in 2017 op het hoogste niveau van de afgelopen vijf jaar. De winst van zorgaanbieders steeg van 1% naar 1,8%. Dat blijkt uit de Barometer Nederlandse Gezondheidszorg 2018 van accountantskantoor EY.

Algemeen PW37 - 07-09-2018

Patiëntenorganisaties ageren tegen btw-verhoging geneesmiddelen

Het verhogen van het btw-tarief op geneesmiddelen, hulpmiddelen en gezonde voeding van 6% naar 9% mag niet doorgaan omdat dit extra kosten oplevert voor patiënten en kwetsbaren. Dat schrijft de Patiëntenfederatie Nederland in een brief aan het kabinet.

Algemeen PW37 - 04-09-2018

Liset van Dijk bijzonder hoogleraar Pharmacy Health Services Research

Nivel-medewerker Liset van Dijk is benoemd tot bijzonder hoogleraar Pharmacy Health Services Research aan de Rijksuniversiteit Groningen. De leerstoel, die is ingesteld door het Nivel, moet de inbreng vergroten van de klinische praktijk in het farmaceutisch onderzoek en onderwijs.

Algemeen PW37 - 03-09-2018

24 therapeutische varianten van EPO ontwikkeld

Wetenschappers aan de Universiteit Utrecht zijn er samen met wetenschappers aan de University of Copenhagen in geslaagd om 24 therapeutische varianten van het hormoon epoëtine (EPO) te onder­scheiden en te classificeren tot op verschillende niveaus van glycosylering. Voor de productie van EPO wordt gebruikgemaakt van de Chinese hamster ovary (CHO)-cellijn.

Algemeen PW35 - 30-08-2018

Advies voor betrixaban blijft negatief

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) ziet geen reden om het door haar eerder dit jaar uitgebrachte negatieve advies voor een handelsvergunning voor betrixaban (Dexxience) te herzien. Registratiehouder Portola Pharma­ceuticals had de CHMP na het negatieve advies verzocht om een herbeoordeling.

Algemeen, Geneesmiddelen PW35 - 30-08-2018

Veiligheid patiënten in gevaar bij Huisartsenposten Amsterdam

Slechte telefonische bereikbaarheid, hoge werkdruk en onrust op de werkvloer bedreigen de patiëntveiligheid bij de Stichting Huisartsenposten Amsterdam. Ook is het medicatiebeheer onvoldoende en vindt er fraude plaats met recepten. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) stelt de stichting daarom onder verscherpt toezicht.

Algemeen 28-08-2018

Patiëntenfederatie: een op de vijf operaties niet foutloos

Bij meer dan een op de vijf patiënten die een operatie ondergaan in het ziekenhuis worden fouten gemaakt. Dat blijkt uit onderzoek van de Patiëntenfederatie Nederland onder 955 patiënten die in de afgelopen twee jaar werden geopereerd.

Algemeen PW36 - 27-08-2018

Controle privacywet: twee ziekenhuizen schieten tekort

Uit een controle door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) op naleving van de nieuwe Europese privacywetgeving bij 91 ziekenhuizen en 33 zorgverzekeraars blijkt dat twee ziekenhuizen nog geen functionaris gegevensbescherming (FG) hebben aangemeld.

Algemeen 23-08-2018

NZa: wachttijden en informatie zorgverzekeraars moeten beter

Zorgverzekeraars hebben hun wettelijke taken en maatschappelijke rol in 2017 en de eerste helft van 2018 goed uitgevoerd. Wel zijn de aanpak van wachttijden en de vindbaarheid van informatie nog onvoldoende. Dat concludeert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in haar jaarlijkse beoordeling van zorgverzekeraars.

Algemeen 21-08-2018

Gewapende overval op apotheek in Arnhem

Een gewapende man heeft gistermiddag rond half zes Apotheek de Laar in Arnhem overvallen. Een medewerkster van de apotheek moest onder dreiging van een mes geld afstaan.

Algemeen 21-08-2018

NZa: meer duidelijkheid nodig over bijbetalingen

Verzekerden moeten vooraf beter inzicht krijgen in wat zij moeten bijbetalen als zij naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder gaan. Zowel zorgverzekeraars als zorgaanbieders hebben hierin een verantwoordelijkheid, stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Algemeen PW35 - 21-08-2018

Apotheker Rawa Ismail wint prijzen op wereldcongres

De net afgestudeerde apotheker Rawa Ismail, winnaar van het NK Consultvoering 2017, heeft vorige week in Argentinië meerdere prijzen gewonnen op het congres van de International Pharmaceutical Students Federation.

Algemeen 16-08-2018

Document acties

Back to top