Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws

Nivel en IVM gaan meer samenwerken

Goed voorschrijven van geneesmiddelen bevorderen, met dat doel gaan het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) en het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) intensiever samenwerken.

Algemeen PW43 - 18-10-2018

Onderzoek digoxine als nieuwe behandeling hartfalen

Patiënten met hartfalen die een behandeling krijgen met het oude medicijn digoxine hebben minder vaak een heropname en overlijden minder snel door hun ziekte. Om dat te kunnen aantonen in een onderzoek ontvangt het UMC Groningen € 3 miljoen subsidie van ZonMw en de Hartstichting.

Geneesmiddelen PW43 - 18-10-2018

Anticonceptie-advies bij hiv-remmer dolutegravir

De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) bevestigt haar eerdere advies over dolutegravir: uit voorzorg moeten vrouwen die zwanger kunnen worden effectieve anticonceptie gebruiken als zij de hiv-remmer dolutegravir gebruiken.

Geneesmiddelen PW42 - 18-10-2018

Woordenboek moet zorgen voor eenheid van zorgtaal

Ontwikkel een gemeenschappelijk woordenboek voor alle zorgverleners zodat gezondheidsinformatie op nationaal niveau altijd dezelfde betekenis heeft. Dat adviseren het RIVM en Nictiz aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Algemeen PW43 - 17-10-2018

Rekenmodel voor optimale medicatie bij hart- en vaatziekten

Om het aantal extra jaren zonder hart- en vaatziekten door preventieve behandeling te voorspellen heeft het UMC Utrecht Hart- en vaatcentrum algoritmes ontwikkeld. De tool U-Prevent berekent op basis van big data de optimale medicatie voor iedere individuele patiënt.

Geneesmiddelen PW43 - 16-10-2018

Bogin-voorzitter Martin Favié gaat stoppen

Martin Favié stopt na zes jaar voorzitterschap van Bogin, de belangenorganisatie voor biosimilars en de generieke geneesmiddelenindustrie Nederland.

Algemeen 15-10-2018

CBG: sildenafil gevaarlijk voor pasgeborenen

Gebruik van sildenafil – Revatio en Viagra – tijdens de zwangerschap kan schade toebrengen aan pasgeborenen. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Geneesmiddelen 15-10-2018

Green Deal-afspraken duurzame zorg

Voor een duurzamere zorg in Nederland hebben 132 partijen uit de zorg, overheid en bedrijfsleven afspraken vastgelegd in de Green Deal ‘Duurzame zorg voor een gezonde toekomst’. Ook minister Bruno Bruins van Medische Zorg heeft de overeenkomst ondertekend.

Algemeen PW43 - 12-10-2018

Meerderheid patiënten met acne krijgt medicatie

Meer dan de helft (56%) van de patiënten met acne die naar de huisarts gaat, krijgt een recept voor een geneesmiddel. Dat blijkt uit cijfers van het Nivel.

Geneesmiddelen 11-10-2018

CBG: zelfzorgmiddelen vermelden houdbaarheid na openen

Op 92% van de zelfzorgmiddelen staat nu of binnenkort de houdbaarheid na openen vermeld op de verpakking. Hiermee hebben de fabrikanten massaal gehoor gegeven aan een oproep van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Geneesmiddelen PW42 - 11-10-2018

CBG: geen Xarelto na vervanging aortaklep

Patiënten mogen geen Xarelto (rivaroxaban) gebruiken na een transkatheder-aortaklepvervanging (TAVR). Dit adviseert het College ter Beoordeling van geneesmiddelen (CBG).

Geneesmiddelen 08-10-2018

Bruins: zeven nieuwe geneesmiddelen in de sluis

Zeven nieuwe dure geneesmiddelen komen in het eerste en tweede kwartaal van 2019 via de pakketsluis in aanmerking voor prijsonderhandelingen met de fabrikant. Dat heeft minister Bruno Bruins van Medische Zorg gemeld aan de Tweede Kamer.

Geneesmiddelen PW42 - 08-10-2018

PRAC: restrictie gebruik (fluor)chinolonen

De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) adviseert een restrictie op het gebruik van (fluor)chinolonen.

Geneesmiddelen PW42 - 05-10-2018

Nederland organiseert conferentie antibioticaresistentie

Samen met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) organiseert Nederland in april 2019 een wereldwijde ministeriële conferentie over de strijd tegen antibioticaresistentie. Dat heeft minister Bruno Bruins van Medische Zorg bekend gemaakt tijdens de G20 in Argentinië.

Algemeen, Politiek & overheid PW42 - 05-10-2018

Nieuwe normen medicatieveiligheid voor verpleegzorg

Omdat veel calamiteiten in de verpleegzorg worden veroorzaakt door onzorgvuldigheden rondom medicatieverstrekking start de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) met een nieuw toetsingskader medicatieveiligheid.

Algemeen PW42 - 05-10-2018

Triple pil effectiever bij hypertensie dan standaardbehandeling

Bij patiënten met milde tot matige hypertensie is een combinatiepil met lage doseringen van drie antihypertensiva effectiever dan reguliere behandeling. Meer patiënten behalen hun streefwaarde voor de bloeddruk.

Geneesmiddelen 05-10-2018

Ziekenhuizen geven met website inzicht in zorgaanbod

Patiënten kunnen via Ziekenhuischeck.nl een groot aantal operaties en behandelingen vergelijken die ziekenhuizen aanbieden. De nieuwe website is een gezamenlijk initiatief van alle ziekenhuizen in Nederland.

04-10-2018

Groen licht voor Damoctocog alfa pegol en Mogamulizumab

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) geeft een positief advies over handelsvergunningen voor twee weesgeneesmiddelen.

Geneesmiddelen 04-10-2018

IGJ: apotheek Jacofarma is weer veilig

Het risico op fouten bij het verpakken in central filling-apotheek Jacofarma in Barendrecht is voorbij: de apotheek voldoet aan de normen. Daarmee beëindigt de aanwijzing die de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) had opgelegd aan de apotheek.

Algemeen PW42 - 04-10-2018

MammaPrint niet in basispakket door kans op uitzaaiingen

Het weglaten van chemotherapie bij borstkanker op basis van de MammaPrint leidt mogelijk tot een toename van uitzaaiingen en daarmee tot sterfte. Het Zorginstituut Nederland laat deze test daarom niet in aanmerking komen voor vergoeding uit het basispakket.

Geneesmiddelen 03-10-2018

Document acties

Back to top