Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws

Ontwenningsmiddel Refusal tijdelijk weer beschikbaar

Het ontwenningsmiddel Refusal 250 mg-tabletten (RVG 03182) is tijdelijk weer leverbaar. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). In maart liet de vergunninghouder weten dat de producent van de grondstof disulfiram is gestopt.

Geneesmiddelen 05-11-2018

Hydrochloorthiazide verhoogt risico op huidkanker

Patiënten die langdurig hydrochloorthiazide (HCT) gebruiken hebben een verhoogd risico op twee vormen van huidkanker: basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom. Dat meldt het College te Beoordeling van Geneesmiddelen (CGB).

Geneesmiddelen PW45 - 02-11-2018

Infectiepreventie in verpleeghuizen niet op orde

Bij achttien van de negentien verpleeghuizen die de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft onderzocht zijn de infectiepreventie en het antibioticabeleid niet op orde.

Algemeen 02-11-2018

Kuur metronidazol is effectiever bij trichomoniasis dan eenmalige gift

Een kuur met metronidazol van zeven dagen heeft bij de behandeling van trichomoniasis bij vrouwen de voorkeur boven een eenmalige gift van 2 gram.

Geneesmiddelen PW44 - 02-11-2018

Groen licht voor zes geneesmiddelen

Het Europees Geneesmiddelen­beoordelingscomité CHMP heeft een positief advies gegeven voor nieuwe handelsvergunningen van zes geneesmiddelen.

Geneesmiddelen PW44 - 02-11-2018

IGJ: ontslag moet veiliger bij gebruik aminoglycosiden

Ziekenhuizen informeren de huisarts vaak te laat en onvoldoende over de behandeling van een patiënt met aminoglycosiden. Ook ontvangt de apotheek bij ontslag niet van elk ziekenhuis een actueel medicatieoverzicht. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Geneesmiddelen PW45 - 01-11-2018

Vaker met psychisch probleem naar huisarts

Het aandeel volwassen patiënten dat contact heeft gehad met de huisartsenpraktijk voor psychische en sociale problemen is tussen 2011-2017 toegenomen van 12% naar 18%.

Algemeen PW44 - 31-10-2018

Bruins: volg medische noodzaak niet blindelings

'Medische noodzaak' moet snel helder zijn

Zolang niet duidelijk is wanneer precies sprake is van ‘medische noodzaak’ hoeven apothekers deze vermelding op een recept niet blindelings te volgen. Dat schrijft minister Bruno Bruins van Medische Zorg in een brief aan de Tweede Kamer.

Algemeen PW45 - 31-10-2018 1 reactie

Minder patiënten krijgen antibioticum voorgeschreven van huisarts

Bijna 18% van de ingeschreven patiënten in een huisartsenpraktijk kreeg vorig jaar een antibioticum voorgeschreven. Dat is een lichte daling ten opzichte van voorgaande jaren, blijkt uit cijfers van Nivel.

Geneesmiddelen PW45 - 30-10-2018

Fluorchinolonen: risico op scheur binnenwand aorta

Bij gebruik van fluorchinolonen door oudere patiënten bestaat een verhoogd risico op verwijding in de aorta (aorta-aneurysma) of scheur in de binnenwand van de aorta (aorta-dissectie). Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Geneesmiddelen PW44 - 29-10-2018

CMDh: aanpassingen in productinformatie

De productinformatie van enkele geneesmiddelen moet worden aangepast. De Co-ordination Group for Mutual Recognition and Decentralised Procedures – Human (CMDh) besloot hiertoe op grond van periodieke veiligheidsrapportages (PSUR’s.) en anbevelingen van de Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC).

PW43 - 25-10-2018

Extramurale gebruik antibiotica in Duitsland hoger, vooral bij kinderen

Het extramurale gebruik van antibiotica is in Nederland lager dan in Duitsland, vooral bij kinderen van 2 tot 14 jaar. De aanbevelingen in de richtlijn voor het voorschrijven van antibiotica komen in beide landen wel grotendeels overeen.

PW43 - 24-10-2018

Aanhouding voor handel illegale geneesmiddelen

Op verdenking van illegale handel in geneesmiddelen is vorige week een 45-jarige man uit Den Haag aangehouden. Bij hem werden handelshoeveelheden anabolen, amfetaminen en opiaten aangetroffen. Het is een van de opbrengsten van een wereldwijde actie tegen illegale handel in medicatie, meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Geneesmiddelen PW44 - 24-10-2018

Groen licht voor acht geneesmiddelen

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een positief advies gegeven over nieuwe handelsvergunningen voor acht geneesmiddelen. Brigatinib (Alunbrig) is een proteïnekinaseremmer die bestemd is voor de behandeling van volwassenen met anaplastisch lymfoom kinase (ALK)-positief niet-kleincellig longcarcinoom eerder behandeld met crizotinib.

PW43 - 24-10-2018

Meer psychische en sociale problemen bij huisarts

Het percentage volwassen patiënten dat contact heeft gehad met de huisartsenpraktijk voor psychische en sociale problemen is tussen 2011-2017 toegenomen van 12% naar 18%. Dat blijkt uit cijfers van Nivel.

Algemeen 23-10-2018

VIPP: ziekenhuispatiënt downloadt gegevens

Bijna alle 44 ziekenhuizen (98%) die deelnemen aan het Versnellings­programma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional (VIPP) hebben de eerste doelstelling gehaald: patiënten kunnen hun medische gegevens zoals onderzoeksuitslagen en brieven van specialisten downloaden.

Algemeen PW44 - 23-10-2018

Apotheekketens stappen over op pin only-betalen

In bijna alle zestig Boots-apotheken en in de vijftig Medsen-apotheken kunnen klanten alleen nog met pinpas betalen. De overige ketenapotheken stimuleren meer pin en minder contante betalingen, meldt de branchevereniging voor ketenapotheken ASKA.

Algemeen PW43 - 23-10-2018

Preferentiebeleid bespaart € 29 miljoen op kosten osteoporose

Op zorgkosten voor osteoporose en daaraan gerelateerde aandoeningen is sinds de invoering van het preferentiebeleid in 2008 naar schatting € 29 miljoen per jaar bespaard. Dat blijkt uit cijfers van de vereniging Generieke Leveranciers Nederland (GLN).

Geneesmiddelen 22-10-2018

Terugvraagmethode werkt bij beperkte vaardigheden

Om na te gaan of patiënten informatie begrijpen over hun gezondheid is de terugvraagmethode – teach back method – veelbelovend. Dat blijkt uit onderzoek onder zorgverleners van het Nivel en het Amsterdam UMC in opdracht van ZonMw.

Algemeen PW44 - 22-10-2018

Bruins: digitalisering in de zorg gaat te traag

Ontwikkelingen rond digitale uitwisseling van gegevens in de zorg gaan niet snel genoeg. Dat schrijft minister Bruno Bruins van Medische Zorg aan de Tweede Kamer.

Algemeen PW44 - 19-10-2018

Document acties

Back to top