Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws

Oxfam: farmaceutische bedrijven ontwijken belasting

Vier grote farmaceutische bedrijven – Abbott, Johnson & Johnson, Merck en Pfizer – brengen veel winsten onder in belastingparadijzen, waaronder Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van Oxfam International.

Industrie PW39 - 19-09-2018

Begroting VWS: Bruins eist openheid prijzen fabrikanten

Farmaceutische bedrijven die hun geneesmiddelen extreem duur verkopen, moeten inzage bieden in de opbouw van hun prijzen. Dat schrijft minister Bruno Bruins van Medische Zorg in de Miljoenennota 2019. Verder wil de minister apothekers duidelijkheid bieden over wanneer zij zelf mogen bereiden.

Algemeen PW39 - 19-09-2018

CMDh: productinformatie rosuvastatine aanpassen

Als gevolg van periodieke veiligheidsrapportages (PSUR’s) heeft de Co-ordination Group for Mutual Recognition and Decentralised Procedures – human (CMDh) besloten dat in de productinformatie van rosuvastatine de interactie met regorafenib en met de protease­remmers ritonavir, lopinavir, atazanavir, simeprevir, ombitasvir, paritaprevir, dasabuvir, velpatasvir, grazoprevir, elbasvir, glecaprevir en pibrentasvir bij gelijktijdig gebruik opgenomen moet worden. Ditzelfde dient te worden gedaan voor de combinatieproducten (fixed dose-combinaties) met rosuvastatine.

Geneesmiddelen PW38 - 18-09-2018

NVZ: bestrijd hoge werkdruk met meer digitale zorg

Het aantal openstaande vacatures in ziekenhuizen is in de afgelopen vier jaar meer dan verdubbeld. Door te investeren in digitale zorg moeten ziekenhuizen minder afhankelijk worden van krapte op de arbeidsmarkt. Dat stelt de Vereniging van Nederlandse Ziekenhuizen (NVZ) in het jaarlijkse rapport over de branche.

Algemeen 18-09-2018

Positief advies CHMP over biosimilars

Vijf geneesmiddelen ontvingen van de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) een positief advies voor uitbreiding van de indicatie. De commissie oordeelde positief over drie biosimilars van epoëtine alfa (Abseamed, Binocrit en Epoetin Alfa Hexal) voor de behandeling van systematische anemie bij patiënten met laag/intermediair-1 risico op primaire myelodysplasie.

Geneesmiddelen PW38 - 17-09-2018

NZa ontvangt ruim 150 klachten over contractering

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft in totaal ruim 150 klachten ontvangen van zorgaanbieders over contractering. Deze zomer heeft de zorgautoriteit meerdere meldingen over het contracteerproces onderzocht.

Algemeen PW38 - 14-09-2018

Ziekenhuizen bieden vaker online inzage gegevens

Patiënten kunnen bij twee op de drie ziekenhuizen via een patiëntportaal medische gegevens online inzien; vorig jaar was dit nog bij een op de drie. Bijna de helft van de ziekenhuizen biedt ook inzage in het medicatieoverzicht. Dat blijkt uit cijfers van Nictiz.

Algemeen PW38 - 14-09-2018

Nivel: huisarts schrijft cannabis zelden voor

Het aantal patiënten met een recept voor medicinale cannabis is de laatste jaren toegenomen, maar toch wordt cannabis nog altijd zelden voorgeschreven. Dat concludeert het Nivel uit een analyse van voorschrijfgegevens in de eerste lijn.

Geneesmiddelen PW38 - 13-09-2018

Vier positieve adviezen van nieuwe indicaties

Vier geneesmiddelen ontvingen een positief advies voor uitbreiding van de indicatie van de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP). De commissie oordeelde positief over een nieuwe indicatie van behandelcombinatie dabrafenib (Tafinlar) en trametinib (Mekinist) als adjuvante therapie bij volwassenen met stadium 3 melanoom met B-RAF V600-mutatie na complete resectie.

Geneesmiddelen PW37 - 13-09-2018

Hoogste punt bereikt nieuwe EMA-gebouw in Amsterdam

In de verhuizing van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) naar Amsterdam wordt volgende week een mijlpaal bereikt: het hoogste punt van de nieuwbouw aan de Zuidas. Dat heeft minister Bruno Bruins van Medische Zorg aan de Tweede Kamer gemeld.

Algemeen PW38 - 13-09-2018

Advies abaloparatide blijft negatief

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) oordeelt opnieuw negatief over een handelsvergunning voor abaloparatide (Eladynos). Dit oordeel volgt naar heronderzoek van een eerder dit jaar afgegeven negatief advies door de CHMP over het geneesmiddel bedoeld voor behandeling van osteoporose bij postmenopauzale vrouwen met een verhoogd risico op fracturen.

Geneesmiddelen PW37 - 12-09-2018

Drie positieve adviezen handelsvergunningen

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een positief advies gegeven over handelsvergunningen voor drie generieke geneesmiddelen: deferipron (Deferiprone Lipomed voor de behandeling van ijzerstapeling bij patiënten met thalassemie; gefitinib (Gefitinib Mylan) bij niet-kleincellige longkanker; en lenalidomide (Lenalidomide Accord) als behandeling voor multi­­pel myeloom (ziekte van Kahler).

Geneesmiddelen PW37 - 12-09-2018

Oxycodon vooral bij klachten aan het bewegingsapparaat

Huisartsen schrijven de laatste jaren bij zware pijn vaker oxycodon voor dan morfine, het eerstekeusmiddel volgens de NHG-standaard Pijn. Uit cijfers van Nivel Zorgregistraties eerste lijn blijkt dat oxycodon en morfine elk bij verschillende aandoeningen worden voorschrijven.

Geneesmiddelen PW38 - 10-09-2018

Ziekteverzuim en verloop alarmerend bij personeel in de zorg

Het personeelsverloop (13%) en verzuim (6%) in de zorg waren in 2017 op het hoogste niveau van de afgelopen vijf jaar. De winst van zorgaanbieders steeg van 1% naar 1,8%. Dat blijkt uit de Barometer Nederlandse Gezondheidszorg 2018 van accountantskantoor EY.

Algemeen PW37 - 07-09-2018

Bruins hekelt handelwijze fabrikant CDCA

Het verhogen van de prijs van chenodeoxycholzuur (CDCA) door fabrikant Leadiant keurt minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport “ten zeerste af”. Dat schrijft hij in antwoord op Kamervragen over het gedwongen stoppen van de magistrale bereiding van CDCA door het Amsterdam UMC.

Geneesmiddelen PW37 - 06-09-2018

Geen verhoogde sterfte bij gebruik van tweede-generatie-antipsychotica

Het gebruik van antipsychotica lijkt de sterfte bij patiënten met schizofrenie niet te verhogen. Bij kwetsbare groepen is de kans om te overlijden mogelijk wel verhoogd.

Geneesmiddelen PW36 - 06-09-2018

Meldingen over breken Mirena-spiraal

Bij verwijdering kan het hormoonspiraaltje Mirena in zeldzame gevallen breken, daarom is het belangrijk te controleren of het nog in tact is. Dat blijkt uit meldingen die het Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.

Geneesmiddelen PW37 - 05-09-2018

Patiëntenorganisaties ageren tegen btw-verhoging geneesmiddelen

Het verhogen van het btw-tarief op geneesmiddelen, hulpmiddelen en gezonde voeding van 6% naar 9% mag niet doorgaan omdat dit extra kosten oplevert voor patiënten en kwetsbaren. Dat schrijft de Patiëntenfederatie Nederland in een brief aan het kabinet.

Algemeen PW37 - 04-09-2018

Naamgeving fentanyl-neussprays verhelderd in G-Standaard

Per 1 september 2018 is de naamgeving van de twee fentanyl-neussprays Instanyl en PecFent in de G-Standaard verhelderd. De namen van de producten zijn aangevuld met de specifieke merknamen, respectievelijk Instanyl en PecFent, om zo de verschillende doseervormen goed te kunnen onderscheiden.

PW36 - 04-09-2018

Liset van Dijk bijzonder hoogleraar Pharmacy Health Services Research

Nivel-medewerker Liset van Dijk is benoemd tot bijzonder hoogleraar Pharmacy Health Services Research aan de Rijksuniversiteit Groningen. De leerstoel, die is ingesteld door het Nivel, moet de inbreng vergroten van de klinische praktijk in het farmaceutisch onderzoek en onderwijs.

Algemeen PW37 - 03-09-2018

Document acties

Back to top