Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws

Nieuw middel bij retinale dystrofie

Het weesgeneesmiddel voretigene neparvovec (Luxturna) heeft goedkeuring ontvangen van de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) voor een handelsvergunning als gentherapie bij erfelijke retinale dystrofie veroorzaakt door mutaties in het RPE65-gen.

Geneesmiddelen 03-10-2018

Voorzitter Pauline Meurs weg bij RVS

Pauline Meurs ziet na vier jaar af van een tweede termijn als voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS).

Algemeen 03-10-2018

Flinke kostenbesparing door deals met fabrikanten

Onderhandelingen met fabrikanten van dure geneesmiddelen hebben vorig jaar een besparing opgeleverd van in totaal € 132 miljoen. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten die minister Bruno Bruins van Medische Zorg in de Tweede Kamer heeft gepresenteerd.

Geneesmiddelen 03-10-2018

Nieuw antibioticum bij urineweginfectie

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) oordeelt positief over een handelsvergunning voor een nieuw antibioticum: meropenemtrihydraat/vaborbactam (Vabomere).

Geneesmiddelen 03-10-2018

Positief advies voor galcanezumab voor preventie migraine

Het monoklonale antilichaam galcanezumab (Emgality) heeft van de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) een positief advies gekregen voor een handelsvergunning als preventie bij migraine.

Geneesmiddelen 02-10-2018

Nobelprijs voor immuuntherapie tegen kanker

De Amerikaan James P. Allison en de Japanner Tasuku Honjo hebben dit jaar de Nobelprijs voor geneeskunde gewonnen. Ze hebben een nieuwe vorm van kankertherapie ontwikkeld door ons immuunsysteem te stimuleren tumorcellen aan te vallen.

Algemeen, Geneesmiddelen 02-10-2018

Maximum vitamine B6 vastgelegd in Warenwet

Voedingssupplementen mogen volgens de Warenwet per 1 oktober 2018 niet meer dan 21 milligram vitamine B6 per dagdosering bevatten. Een teveel aan vitamine B6 kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Algemeen 01-10-2018

Campagne om mannen te betrekken bij anticonceptie

Om mannen en vrouwen beter te laten nadenken over gedeelde verantwoordelijkheid voor anticonceptiegebruik zijn Kenniscentrum Seksualiteit Rutgers en Soa Aids Nederland een online campagne gestart.

Algemeen 27-09-2018

Mizolastine: bijwerking braken

Als gevolg van periodieke veiligheidsrapportages (PSUR’s) heeft de Coordination Group for Mutual Recognition and Decentralised Procedures – human (CMDh) besloten dat in de productinformatie van mizolastine (Mizollen) vermelding moet worden gemaakt van de bijwerking braken.

Geneesmiddelen PW39 - 27-09-2018

IGJ: nieuwe zorgaanbieders kennen eisen niet

95% van de nieuwe zorgaanbieders in de ouderenzorg, thuiszorg, GGZ en gehandicaptenzorg is niet op de hoogte van de kwaliteitseisen in de zorg. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

27-09-2018

Longontsteking na gebruik anti-snurkkeelspray

De anti-snurkkeelspray Sleepzz bevat verschillende oliën die door inademing een longontsteking kunnen veroorzaken. Dat blijkt uit een ernstige melding die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.

Geneesmiddelen 27-09-2018

Blinatumomab breder inzetbaar

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een positief advies gegeven voor uitbreiding van de indicatie van het middel blinatumomab (Blincyto).

Geneesmiddelen PW39 - 26-09-2018

Eerste Kamer: eigen risico blijft komende jaren gelijk

Het eigen risico wordt voor de komende jaren bevroren op € 385. De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met het wetsvoorstel van minister Bruno Bruins van Medische Zorg dat dit regelt. De PVV-fractie stemde tegen, alle andere fracties stemden voor.

Algemeen 25-09-2018

Geen langer en gezonder leven met dagelijks acetylsalicylzuur

Amerikaanse en Australische onderzoekers hebben in het New England Journal of Medicine beschreven dat een dagelijkse dosering acetylsalicylzuur (Aspirine) bij gezonde ouderen geen gunstige invloed heeft op overlijden, dementie of langdurige lichamelijke klachten.

Geneesmiddelen PW39 - 25-09-2018 1 reactie

RIVM: vaccin HPV is veilig

Tussen het vaccin tegen baarmoederhalskanker (HPV) en langdurige vermoeidheidsklachten bij meisjes bestaat geen verband. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM.

Algemeen 25-09-2018

Minilong test medicijnen tegen COPD

Door het ontwikkelen van een minilong, voor het testen van geneesmiddelen en behandelingen, hoopt het Longfonds dat door COPD beschadigd longweefsel sneller kan worden hersteld.

Geneesmiddelen 25-09-2018

Man trekt mes in apotheek Sint-Michielsgestel

Een man heeft vanmorgen het personeel van Boots Apotheek Gestel in Sint-Michielsgestel bedreigd met een mes omdat hij zijn geneesmiddelen niet kreeg. Dat meldt de politie in Oost-Brabant.

Algemeen 24-09-2018

‘Hoge prijzen geneesmiddelen bedreigen zorgstelsel’

Als we niet optreden tegen de hoge prijzen van geneesmiddelen ondermijnen die het solidariteitsbeginsel van onze zorg. Dat stelt Pauline Meurs, voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS), in een opiniestuk in het Financieele Dagblad.

Algemeen, Industrie 21-09-2018

Menzis procedeert tegen Astra Zeneca voor hoog houden prijs

Zorgverzekeraar Menzis eist via de rechter ruim € 4 miljoen terug van Astra Zeneca omdat de geneesmiddelenfabrikant de duur van het patent op Seroquel zou hebben gerekt.

Algemeen, Geneesmiddelen, Industrie PW39 - 20-09-2018

Nieuw aangrijpingspunt: mizagliflozine helpt stoelgang

Mizagliflozine, een nieuwe orale remmer van natrium-glucose cotransporter-1 (SGLT1) verbetert de stoelgang bij mensen met functionele obstipatie. Het middel wordt goed verdragen en biedt een alternatieve behandeling naast de beschikbare laxantia.

PW38 - 20-09-2018

Document acties

Back to top