Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Sections

Zorgverzekeraars

Overleg over hoge norm medicatiebeoordelingen

Groep patiënten voor review stijgt van 220.000 tot 755.000

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) overlegt met de KNMP, Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) hoe ze de nieuwe norm voor medicatiebeoordelingen kunnen halen. Daarmee reageren ze op de brief waarin minister Edith Schippers van Volksgezondheid vorige maand de Tweede Kamer meldde dat het aantal medicatiebeoordelingen vanaf 2018 omhoog moet.

Politiek & overheid, Zorgverzekeraars PW11 - 14-03-2017

Vergoeding blijft voor doorgeleverd aripiprazol 1 mg voor kinderen

Doorgeleverde bereidingen van aripiprazol 1 mg voor kinderen tot 12 jaar blijven in aanmerking komen voor vergoeding.

Zorgverzekeraars PW1/2 - 15-12-2016

Artsenbezoeker van IVM bespaart kosten

Huisartsen schrijven doelmatiger voor na een gesprek met een onafhankelijk artsenbezoeker. Bij antidepressiva gebeurde dat 19% vaker en bij bloeddrukverlagende RAAS-remmers 14%, blijkt uit onderzoek dat het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) heeft verricht voor Zilveren Kruis.

Geneesmiddelen, Zorgverzekeraars PW45 - 31-10-2016

VGZ wijst biosimilar Abasaglar aan als voorkeursmiddel

Apothekers moeten vanaf 1 september het biosimilar Abasaglar afleveren aan VGZ-verzekerden die starten met het langwerkende insuline glargine. Huidige gebruikers van het spécialité Lantus mogen dit gewoon blijven doorgebruiken. Aanstaande donderdag zal de zorgverzekeraar voorschrijvers en apothekers hierover informeren. VGZ volgt hiermee zorgverzekeraar Menzis die Abasaglar begin dit jaar aanwees als preferent middel voor nieuwe gebruikers.

Geneesmiddelen, Zorgverzekeraars 09-08-2016

NIVEL: 40% hart- en vaatpatiënten heeft probleem bij omzetting

Vier op de tien patiënten die hart- en vaatmedicatie innemen krijgen problemen als ze van geneesmiddel moeten wisselen door het preferentiebeleid. Ze weten bijvoorbeeld niet hoe ze het nieuwe medicijn moeten innemen, vinden de verpakking onhandig en ervaren bijwerkingen.

Geneesmiddelen, Zorgverzekeraars 03-08-2016

ACM versterkt positie inkopers geneesmiddelen

Ziekenhuizen en zorgverzekeraars kunnen hun slagkracht vergroten bij de gezamenlijke inkoop van geneesmiddelen. De concurrentieregels bieden daar ruimte voor, stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Industrie, Zorgverzekeraars PW 18 - 25-04-2016

Voorwaardelijke vergoeding voor alirocumab

Het Zorginstituut Nederland (ZIN) adviseert alirocumab (Praluent) onder voorwaarden te vergoeden voor behandeling van volwassenen met primaire hypercholesterolemie of gemengde dyslipidemie.

Geneesmiddelen, Zorgverzekeraars PW 18 - 22-04-2016

Blijvende vergoeding voor alemtuzumab

Het Zorginstituut Nederland (ZIN) adviseert alemtuzumab (Lemtrada) blijvend te vergoeden voor volwassenen met actieve relapsing-remitting multipele sclerose (RRMS).

Geneesmiddelen, Zorgverzekeraars PW 17 - 19-04-2016

Vergoeding tioguanine gewijzigd

Sinds 1 april wordt tioguanine (Thiosix) alleen vergoed voor volwassenen met inflammatoire darmziekten indien azathioprine en mercaptopurine niet voldoen en indien het middel niet wordt gecombineerd met een tumornecrosefactor-alfaremmer of met vedolizumab.

Geneesmiddelen, Zorgverzekeraars 15-04-2016

Voorwaarden vergoeding eltrombopag verruimd

Het Zorginstituut Nederland (ZiNL) adviseert eltrombopag (Revolade) ook te vergoeden voor volwassen verzekerden met verworven ernstige aplastische anemie (SAA) die refractair is voor eerdere immunosuppressieve therapie of intensief voorbehandeld is, als zij niet in aanmerking komen voor hemopoëtische stamceltransplantatie.

Geneesmiddelen, Zorgverzekeraars PW 17 - 11-04-2016

Onderzoek: marktmacht verzekeraars niet groot

Kans op versterking onderhandelingspositie apotheekketens

De marktmacht van zorgverzekeraars is niet te groot. Het beeld van veel Nederlanders dat zij meer marktmacht hebben dan ziekenhuizen, huisartsen en apothekers is onterecht. Eerder geldt het omgekeerde.

Zorgverzekeraars PW 14 - 31-03-2016 3 reacties

Evolocumab vanaf 1 april in het basispakket

Het cholesterolverlagende middel evolocumab (Repatha) wordt vanaf 1 april vergoed vanuit het basispakket voor patiënten met een hoog risico op hart- en vaatziekten. Dat heeft minister Edith Schippers van Volksgezondheid vanochtend bekendgemaakt.

Geneesmiddelen, Zorgverzekeraars PW 14 - 30-03-2016

NZa: meer aandacht dure medicatie in contracten

Ziekenhuizen en zorgverzekeraars hebben in hun contracten voor dit jaar meer en betere afspraken gemaakt over de betaalbaarheid en toegankelijkheid van dure geneesmiddelen. Dat concludeert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Geneesmiddelen, Zorgverzekeraars PW 13 - 29-03-2016

NZa: contracteis vervalt bij bepaalde zorg van huisarts

Huisartsen kunnen vanaf 1 april ongeveer dertig verrichtingen declareren zonder daarover een contract te hebben afgesloten met een zorgverzekeraar. Dat heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gisteren bekendgemaakt.

Politiek & overheid, Zorgverzekeraars 03-03-2016

NZa: betere controle door zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars controleren de zorgnota’s “beduidend beter” dan voorheen door het toezicht van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Dat concludeert de zorgautoriteit op basis van onderzoek naar de prestaties van zorgverzekeraars.

Politiek & overheid, Zorgverzekeraars 15-02-2016

Menzis: meerdere fabrikanten preferent per geneesmiddel

Apothekers hoeven minder vaak te wisselen van doosje dankzij een nieuwe wijze van aanbesteding van zorgverzekeraar Menzis. Dat is volgens Henk Eleveld, manager farmacie van Menzis, mogelijk doordat meerdere fabrikanten hebben ingeschreven op de maximale vergoedingsprijs die Menzis zelf heeft vastgesteld.

Geneesmiddelen, Zorgverzekeraars PW 5 - 29-01-2016

Hogere tegemoetkoming voor gebruik LSP

Apotheken krijgen dit en volgend jaar van de zorgverzekeraars een hogere tegemoetkoming in de kosten voor het gebruik van het Landelijk Schakel-punt (LSP). De jaarlijkse structurele vergoeding gaat van € 905 naar € 1204 en de opt-in-vergoeding stijgt – als meer dan 35% van de patiënten hun medische dossier heeft aangemeld – van € 0,67 naar € 1,42 per patiënt.

Zorgverzekeraars PW 4 - 20-01-2016

KNMP en NPCF nemen budgetpolis op de korrel

“De budgetpolis is patiëntenbedrog en perkt de vrije apothekerskeuze in”, stelt KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent in een brief aan de Tweede Kamer.

Zorgverzekeraars PW Magazine 50, jaar 2015 - 10-12-2015 1 reactie

Menzis: medicatiebeoordeling uit eigen risico

Menzis haalt de medicatiebeoordeling vanaf 1 januari 2016 uit het eigen risico van de patiënt. De zorgverzekeraar wil apothekers en huisartsen hiermee ruimte bieden ook in het begin van het jaar medicatiebeoordelingen te declareren, als de patiënt nog niet zijn eigen risico heeft gebruikt.

Zorgverzekeraars PW Magazine 43, jaar 2015 - 19-10-2015 2 reacties

Document acties

Back to top