Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Sections

Politiek & Overheid

Apothekers naar rechter om groothandelsverbod

Rechter wijst verzoek af tot opschorting ACM-maatregel

Vijfentwintig apothekers zijn naar de rechter gestapt omdat ze van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) niet meer mogen inkopen bij Brocacef. Volgens de apothekers is dit groothandelsverbod een ernstige aantasting van hun zelfstandig ondernemerschap.

Politiek & overheid PW38 - 22-09-2016

Prinsjesdag: € 2,8 miljoen voor scholing van apothekers

Voor de ontwikkeling van hun competenties ontvangen apothekers volgend jaar € 2,8 miljoen subsidie. Dat schrijft minister Edith Schippers van Volksgezondheid in de Miljoenennota 2017.

Politiek & overheid PW39 - 20-09-2016

Rechter wijst verzoek Brocacef af

Het verzoek van Brocacef om een voorlopige voorziening te treffen voor het groothandelsverbod is gisteren afgewezen door de rechtbank in Rotterdam.

Politiek & overheid 16-09-2016 1 reactie

D66: minder medicijnen voor kinderen

D66 wil dat artsen voortaan terughoudender zijn bij het voorschrijven van geneesmiddelen aan kinderen. Zorgverleners zouden eerst langer moeten zoeken naar andere behandelmethoden.

Algemeen, Geneesmiddelen, Politiek & overheid 26-08-2016

Inkopen bereidingen blijft toegestaan

Inspectie lanceert nieuwe eisen voor doorleveren

Niet-bereidende apothekers behouden de mogelijkheid apotheekbereidingen in te kopen bij bereidende apotheken. Dat stelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in de vandaag gepubliceerde nieuwe circulaire voor collegiale bereidingen.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid, Praktijkvoering PW35 - 23-08-2016 1 reactie

Productiefout vertraagt levering Thyrax

Schildkliermedicijn pas in voorjaar 2017 beschikbaar

Een productiefout in de nieuwe fabriek in Duitsland is er de oorzaak van dat schildkliermedicijn Thyrax Duotab pas in het tweede kwartaal van 2017 weer verkrijgbaar is voor ongeveer 350.000 patiënten in Nederland, en niet dit najaar zoals eerder gemeld, laat producent Aspen Pharma Trading weten. Over twee maanden komt het bedrijf met de precieze datum waarop het middel weer beschikbaar is.

Geneesmiddelen, Industrie, Politiek & overheid PW33 - 17-08-2016

Aangepast advies morning-afterpil

Vrouwen die geneesmiddelen innemen tegen epilepsie, tuberculose, hiv, of het middel sint-janskruid, kunnen beter geen morning-afterpil met levonorgestrel gebruiken. Deze medicijnen verminderen de werkzaamheid van de morning-afterpil, heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) gisteren laten weten na een herbeoordeling van het European Medicines Agency (EMA).

Geneesmiddelen, Politiek & overheid PW33 - 11-08-2016 1 reactie

Geen nieuwe criteria apotheekhoudende huisarts

De huidige criteria voor het verlenen van een vergunning aan apotheekhoudende huisartsen worden niet verruimd. Dat heeft minister Edith Schipper van Volksgezondheid deze week gemeld aan de Tweede Kamer.

Politiek & overheid 07-07-2016

Italië heeft interesse in vestiging van EMA

Italië wil graag onderdak bieden aan het European Medicines Agency (EMA). Directeur Luca Pani van de AIFA, de evenknie van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, zegt in het blad Politico: “We zijn er sterk van overtuigd dat Italië de ideale kandidaat is.” Hij vindt het gebouw van de wereldtentoonstelling dat vorig jaar in Milaan werd gehouden ideaal.

Politiek & overheid PW27 - 04-07-2016 1 reactie

€ 20 miljoen voor eHealth

Ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf krijgen € 20 miljoen ondersteuning om veelbelovende eHealth-innovaties sneller bij de patiënt te brengen. Dat heeft minister Edith Schippers van Volksgezondheid gezegd tijdens de eHealthweek vorige week in Amsterdam.

Algemeen, Politiek & overheid PW24 - 15-06-2016

€ 13,9 miljoen besparing door prijsafspraken

De prijsafspraken die minister Schippers van Volksgezondheid met farmaceutische bedrijven heeft gemaakt, hebben in 2014 € 13,9 miljoen aan besparingen opgeleverd. In 2015 en daarna zullen de opbrengsten verder toenemen.

Algemeen, Industrie, Politiek & overheid PW25 - 14-06-2016

Schippers: 'Apotheker meest laagdrempelige zorgverlener'

"De apotheker is voor veel patiënten de meest laagdrempelige zorgverlener." Dat heeft minister Edith Schippers gisteren gezegd op het internationale apothekerscongres PGEU in Den Haag, waarvan de KNMP gastheer is.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid 09-06-2016

NZa: huisarts moet doorverwijzen naar internetapotheek

Huisartsenpraktijk Reuver weigert mee te werken aan medicatieverstrekking door internetapotheken. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de huisartsen hiervoor op de vingers getikt.

Politiek & overheid 02-06-2016

Vergoeding voor cholesterolverlager alirocumab

De cholesterolverlager alirocumab (Praluent) wordt vanaf 1 juni vergoed vanuit het basispakket. Dat heeft minister Edith Schippers van Volksgezondheid vanmiddag bekendgemaakt. Alirocumab is na evolocumab (Repatha), dat per 1 april wordt vergoed, het tweede middel in een nieuwe klasse van cholesterolverlagers.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid 01-06-2016

Strengere regels EU voor medische hulpmiddelen

De EU-ministers van Volksgezondheid en het Europees Parlement hebben een akkoord bereikt over strengere regels voor medische hulpmiddelen en in-vitro-diagnostica. Doel is deze materialen veiliger aan te bieden aan patiënten en innovatieve producten sneller op de markt te brengen.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid PW22 - 26-05-2016

Amphia Ziekenhuis onder verscherpt toezicht

De patientveiligheid en medicatieveiligheid in het Amphia Ziekenhuis te Breda en Oosterhout zijn onvoldoende, daarom stelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) het ziekenhuis voor zes maanden onder verscherp toezicht.

Politiek & overheid 26-05-2016

WHO: zikavirus mogelijk deze zomer in Europa

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO houdt een uitbraak van het zikavirus in Europa in de komende drie, vier maanden voor mogelijk. Het risico verschilt echter per regio. Vooral Zuid-Europese landen zouden snel maatregelen moeten nemen om het besmettingsgevaar te minimaliseren.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid 19-05-2016

Campagne tegen vervalste medicijnen

Patiënt kan op echt-of-nep.nl kijken of webshop legaal is

Het ministerie van Volksgezondheid is vorige week een campagne begonnen tegen het gebruik van vervalste geneesmiddelen. VWS waarschuwt voor de gevaren: “Gebruik hiervan kan ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben.”

Politiek & overheid PW 20 - 18-05-2016

UMC Utrecht onder verscherpt toezicht

Het UMC Utrecht staat voor de komende zes maanden onder verscherpt toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Directe aanleiding is de communicatie van het ziekenhuis richting de Inspectie over een in opspraak geraakte KNO-chirurg.

Politiek & overheid 14-04-2016

ADHD-patiënten moeten bijbetalen voor Amfexa

Ongeveer 30.000 patiënten met ADHD moeten vanaf 1 mei tientallen euro’s per maand bijbetalen voor het geneesmiddel Amfexa 5 mg. Nu is dexamfetamine 5 mg een apotheekbereiding, maar vorige maand is het drie keer zo dure Amfexa op de markt gekomen, waardoor de apotheekbereiding dexamfetamine 5 mg binnenkort niet meer mag worden doorgeleverd.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid PW 16 - 14-04-2016

Document acties

Back to top