Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Geneesmiddelen

NHG: farmacogenetische test soms zinvol

Farmacogenetisch onderzoek ten behoeve van betere farmacotherapie vindt het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) alleen zinvol als een patiënt onverwacht reageert op een geneesmiddel, waarvan bekend is dat een variatie in het DNA een lage respons of een ernstige bijwerking kan verklaren. Dat staat in het NHG-Standpunt Farmacogenetica dat begin november op de website van het huisartsengenootschap is gepubliceerd.

Algemeen, Praktijkvoering PW47 - 13-11-2018

Rechter: preferentiebeleid Menzis in strijd met wet

Vonnis kan van invloed zijn op nieuwe voorstellen

Menzis mag van het geneesmiddel cholecalciferol (vitamine-D) niet uitsluitend 25.000IE of 30.000IE vergoeden en alle overige doseringen niet. Deze uitspraak van de rechter kan een rol gaan spelen bij de beoordeling van alle voorstellen voor het preferentiebeleid.

Algemeen PW46 - 13-11-2018

ACE-remmer verhoogt risico op longkanker

Patiënten die een ACE-remmer als bloeddrukverlager gebruiken, lopen 14% meer kans op het krijgen van longkanker dan gebruikers van angiotensinereceptorblokkers. Dat concluderen Canadese onderzoekers in een recent verschenen publicatie in het tijdschrift BMJ.

Geneesmiddelen PW46 - 12-11-2018

Visie Patiëntenfederatie: meer regie voor patiënt

Dé patiënt bestaat niet, maar één eigenschap hebben alle mensen gemeen: het streven naar een goed en betekenis vol leven. Dat stelt de Patiëntenfederatie Nederland in haar visie op de zorg in 2030.

09-11-2018

Waarschuwing hypoglykemisch coma bij fluorchinolonen

De productinformatie van enkele geneesmiddelen moet worden aangepast. De Co-ordination group for Mutual recognition and Decentralised procedures – human (CMDh) besloot hiertoe op grond van periodieke veiligheidsrapportages (PSUR’s) en aanbevelingen van de Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC).

Geneesmiddelen PW45 - 09-11-2018

Handelsvergunning Bacicoline-B geschorst

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft per 29 oktober de handelsvergunning voor Bacicoline-B (bacitracine/colistine/hydrocortison) geschorst.

Geneesmiddelen PW45 - 09-11-2018

Geïntegreerde zorg voorkomt achteruitgang ouderen niet

Geïntegreerde zorg voor kwetsbare ouderen voorkomt niet dat zij achteruitgaan in hun dagelijks zelfstandig functioneren. Ook leidt het niet tot ontlasting van mantelzorgers of een besparing van kosten, blijkt uit onderzoek van promovendus Franca Ruikes van het Radboudumc.

Algemeen PW46 - 08-11-2018

Personeelstekorten in zorginstellingen nog groot

Negen op de tien verpleegkundigen en verzorgenden werken bij een zorginstelling die te maken heeft met personeelstekorten. Dat blijkt uit peiling van Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) onder ruim 2500 leden.

08-11-2018

Inhibin voortaan op recept door ernstige hartproblemen

Het geneesmiddel Inhibin (hydrokinine) voor de behandeling van nachtelijke beenkrampen is voortaan alleen op recept verkrijgbaar. Dat heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) besloten op basis van onderzoeken waaruit blijkt dat bij patiënten met een verhoogd risico op hartritmestoornissen, ernstige hartproblemen kunnen optreden.

Geneesmiddelen PW46 - 08-11-2018

Standaard dosering vitamine D heeft geen zin

Een standaard doseringsregime voor colecalciferol is niet effectief om een adequate vitamine D-spiegel te bereiken en te behouden in een verpleeghuispopulatie.Dat blijkt uit een Nederlandse observationele studie bij bewoners van een somatisch en psychogeriatrisch verpleeghuis.

Geneesmiddelen PW45 - 07-11-2018 2 reacties

NZa roept op tot meer preventiemaatregelen

Zorgaanbieders, zorgkantoren en zorgverzekeraars benutten onvoldoende de mogelijkheden van preventie, vindt de Nederlandse Zorgautoriteit, die de partijen oproept goede voorbeelden te delen.

Algemeen PW45 - 06-11-2018

Ontwenningsmiddel Refusal tijdelijk weer beschikbaar

Het ontwenningsmiddel Refusal 250 mg-tabletten (RVG 03182) is tijdelijk weer leverbaar. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). In maart liet de vergunninghouder weten dat de producent van de grondstof disulfiram is gestopt.

Geneesmiddelen 05-11-2018

Hydrochloorthiazide verhoogt risico op huidkanker

Patiënten die langdurig hydrochloorthiazide (HCT) gebruiken hebben een verhoogd risico op twee vormen van huidkanker: basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom. Dat meldt het College te Beoordeling van Geneesmiddelen (CGB).

Geneesmiddelen PW45 - 02-11-2018

Infectiepreventie in verpleeghuizen niet op orde

Bij achttien van de negentien verpleeghuizen die de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft onderzocht zijn de infectiepreventie en het antibioticabeleid niet op orde.

Algemeen 02-11-2018

Kuur metronidazol is effectiever bij trichomoniasis dan eenmalige gift

Een kuur met metronidazol van zeven dagen heeft bij de behandeling van trichomoniasis bij vrouwen de voorkeur boven een eenmalige gift van 2 gram.

Geneesmiddelen PW44 - 02-11-2018

Groen licht voor zes geneesmiddelen

Het Europees Geneesmiddelen­beoordelingscomité CHMP heeft een positief advies gegeven voor nieuwe handelsvergunningen van zes geneesmiddelen.

Geneesmiddelen PW44 - 02-11-2018

IGJ: ontslag moet veiliger bij gebruik aminoglycosiden

Ziekenhuizen informeren de huisarts vaak te laat en onvoldoende over de behandeling van een patiënt met aminoglycosiden. Ook ontvangt de apotheek bij ontslag niet van elk ziekenhuis een actueel medicatieoverzicht. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Geneesmiddelen PW45 - 01-11-2018

Vaker met psychisch probleem naar huisarts

Het aandeel volwassen patiënten dat contact heeft gehad met de huisartsenpraktijk voor psychische en sociale problemen is tussen 2011-2017 toegenomen van 12% naar 18%.

Algemeen PW44 - 31-10-2018

Bruins: volg medische noodzaak niet blindelings

'Medische noodzaak' moet snel helder zijn

Zolang niet duidelijk is wanneer precies sprake is van ‘medische noodzaak’ hoeven apothekers deze vermelding op een recept niet blindelings te volgen. Dat schrijft minister Bruno Bruins van Medische Zorg in een brief aan de Tweede Kamer.

Algemeen PW45 - 31-10-2018 1 reactie

Minder patiënten krijgen antibioticum voorgeschreven van huisarts

Bijna 18% van de ingeschreven patiënten in een huisartsenpraktijk kreeg vorig jaar een antibioticum voorgeschreven. Dat is een lichte daling ten opzichte van voorgaande jaren, blijkt uit cijfers van Nivel.

Geneesmiddelen PW45 - 30-10-2018

Document acties

Vacatures
Ziekenhuisapotheker

Meander Medisch Centrum | Amersfoort

Apotheker

KNMP | Den Haag

Implementation & performance manager

Alliance Healthcare Nederland | ’s-Hertogenbosch

Meer…
Back to top