Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Geneesmiddelen

Amsterdam nieuwe vestigingsplaats EMA

Het Europees geneesmiddelenagentschap EMA komt naar Amsterdam. Dat hebben de Europese landen gisteren in Brussel besloten. Het agentschap is in Londen gevestigd, maar moet vanwege het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU verhuizen naar een ander land.

Algemeen 21-11-2017

RIVM onderzoekt antibioticaresistentie ouderenzorg

Om resistentie effectief te bestrijden, gaat het RIVM in kaart brengen hoe vaak resistente bacteriën voorkomen in de ouderenzorg. In 2018 start een landelijk onderzoek onder bewoners van driehonderd verpleeghuizen.

Algemeen 20-11-2017

Tien positieve adviezen, november 2017

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over tien handelsvergunningen.

Geneesmiddelen 20-11-2017

Daling aantal nieuwe hiv-besmettingen zet door

Het aantal nieuwe hiv-diagnoses in Nederland blijft dalen, zij het in beperkte mate. In 2016 waren er ongeveer 820 nieuwe hiv-diagnoses, blijkt uit cijfers die vandaag door Stichting HIV Monitoring zijn gepresenteerd.

Algemeen 17-11-2017

Ruim twee derde Nederlanders kreeg vorig jaar geneesmiddel

71% van de Nederlanders kreeg in 2016 minstens één geneesmiddel voorgeschreven door de huisarts. Onder de patiënten van 85 jaar en ouder was dat 97%. Dat blijkt uit cijfers van NIVEL Zorgregistraties eerste lijn.

Geneesmiddelen 16-11-2017

InfectoCillin 250 Saft vervangt Broxil PVS

Het niet-geregistreerde InfectoCillin 250 Saft (fenoxymethylpenicilline 250.000 IE/5 ml, poeder voor oplossing) wordt vanaf 1 december tijdelijk vergoed. Dit geneesmiddel is een alternatief voor Broxil 125 mg/5 ml poeder voor orale suspensie, dat momenteel niet verkrijgbaar is.

Geneesmiddelen 16-11-2017

Aripiprazol met sliksensor

De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft een middel toegelaten dat registreert of het is ingeslikt.

Geneesmiddelen 16-11-2017

Martin van Rijn nieuwe voorzitter Reinier Haga Groep

Oud-staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn is vandaag begonnen als nieuwe voorzitter van de Reinier Haga Groep, de grootste niet-academische ziekenhuisgroep van Nederland. Van Rijn volgt Chiel Huffmeijer op, die met pensioen is gegaan.

Algemeen 15-11-2017

Medisch specialisten: ICT-systemen werken slecht

Volgens de helft van de medisch specialisten werken de huidige ICT-systemen onvoldoende, waardoor het uitwisselen van gegevens moeizaam verloopt. Specialisten en huisartsen vinden dat gemeenschappelijke standaarden voor zorginformatie moeten worden ingevoerd. Dat blijkt uit onderzoek van Nictiz en het NIVEL.

Praktijkvoering 14-11-2017

ZIN: medicinale cannabis niet in basispakket

Recente wetenschappelijke publicaties geven geen aanleiding tot herbeoordeling van medicinale cannabis. Hierdoor blijft vergoeding via het verzekerde pakket onmogelijk. Dat schrijft het Zorginstituut Nederland (ZIN) aan de minister voor medische zorg Bruno Bruins.

Algemeen 13-11-2017

Meer bekend over oorzaak epilepsie

Epilepsie is in 80% van de gevallen het gevolg van laaggradige tumoren, aanlegstoornissen van de hersenschors of sclerose van de hippocampus. Dat blijkt uit onderzoek van de European Epilepsy Brain Bank, in samenwerking met het Academisch Centrum voor Epileptologie.

Algemeen PW46 - 10-11-2017

Herbeoordeling van flupirtine

De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) begint een herbeoordeling van flupirtine.

Geneesmiddelen 10-11-2017

Werking maraviroc gelijk bij volwassenen en kinderen

Farmacokinetiek, werkzaamheid en veiligheid van maraviroc zijn bij kinderen en volwassenen vergelijkbaar.

Geneesmiddelen PW45 - 10-11-2017

RVS: laat apotheker dure medicijnen bereiden

'Bescherm apotheker tegen proces octrooihouder'

Apothekers moeten snel een vrijstelling krijgen in de wet voor het magistraal bereiden van geoctrooieerde geneesmiddelen. Daarvoor pleit de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) in een advies over het goedkoper ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid, Praktijkvoering PW45 - 09-11-2017

Hartritmestoornissen bij MS-patiënt door Gilenya

Patiënten met multiple sclerose (MS) kunnen bij gebruik van fingolimod (Gilenya) ernstige hartritmestoornissen krijgen. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert artsen en apothekers per direct te heroverwegen of fingolimod nog geschikt is voor MS-patiënten met hartaandoeningen.

Geneesmiddelen PW46 - 09-11-2017

Hiv-screening loont

In de Britse situatie zou hiv-screening in de eerstelijnszorg de kosteneffectiviteitsdrempel van £ 30.000 per QALY bereiken na 33 jaar.

Algemeen PW45 - 09-11-2017

Verzorgenden: veel mis met gebruik medicatie

85% van de verpleegkundigen en verzorgenden heeft te maken met patiënten die hun medicatie niet goed gebruiken. Daarbij gaat het vooral om laagopgeleide patiënten, ouderen en patiënten met psychische problemen. Dat blijkt uit onderzoek van het NIVEL en IQ Healthcare in samenwerking met Verpleegkundigen en verzorgenden Nederland (V&VN).

Geneesmiddelen PW46 - 09-11-2017

Riskante comedicatie bij hiv

Bij 40% van 248 hiv-patiënten vereiste de comedicatie onmiddellijk ingrijpen.

Geneesmiddelen PW45 - 08-11-2017

FDA geeft voorrang aan acalabrutinib

In een versnelde procedure heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) acalabrutinib (Calquence) toegelaten voor de behandeling van patiënten met mantelcellymfoom die ten minste één eerdere behandeling hebben ontvangen.

Geneesmiddelen PW46 - 07-11-2017

Herbeoordeling van hydroxyethylzetmeel

De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) is een herbeoordeling gestart van geneesmiddelen met hydroxyethylzetmeel.

Geneesmiddelen PW46 - 07-11-2017

Document acties

Vacatures
Projectapotheker

Catharina Ziekenhuis Eindhoven

Apotheker Bereidingen en VTGM

Radboudumc Nijmegen

Beherend apotheker

IHCH pharmacy | Den Haag

Meer…
Back to top