Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Alle nieuws

Oncode instituut op volle sterkte met 800 onderzoekers

Bij het virtuele Oncode Institute voor kankeronderzoek hebben zich onlangs negentien nieuwe wetenschappers en hun onderzoeksgroepen aangesloten. Hiermee is het onafhankelijke netwerk op volle sterkte met ruim achthonderd fundamentele kankeronderzoekers.

Algemeen 31-01-2019

Vroeg gebruik levodopa ook veilig op lange termijn

Gebruik van levodopa bij de eerste symptomen van de ziekte van Parkinson heeft geen negatieve gevolgen voor de patiënt op de lange termijn. Dat blijkt uit een zevenjarig onderzoek onder leiding van het Amsterdam UMC.

Geneesmiddelen 31-01-2019

Risico gangreen van Fournier bij enkele SGLT-2-remmers

Bij gebruik van SGLT-2-remmers met de werkzame stof canagliflozine (Invokana, Vokanamet), dapagliflozine (Forxiga, Xigduo), empagliflozine (Jardiance, Synjardy) of ertugliflozine (Steglatro) zijn meldingen gedaan over het optreden van gangreen van Fournier.

Geneesmiddelen PW05 - 31-01-2019

Gebruik antidepressiva verhoogt kans op heupfractuur

Het gebruik van antidepressiva verdubbelt de kans op een heupfractuur, zowel in het jaar voor als het jaar na starten.

Geneesmiddelen PW05 - 30-01-2019 1 reactie

CBG: kans op necrose bij deoxycholzuur

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) waarschuwt voor een risico op het ontstaan van necrose op de injectieplaats bij gebruik van deoxycholzuur (Belkyra).

Geneesmiddelen PW05 - 30-01-2019

Ernstige oogschade door Alka-druppels

Door verkeerd gebruik van Alka-druppels, een basisch mineralenconcentraat om toe te voegen aan drinkwater, kan ernstige oogschade ontstaan, blijkt uit een melding die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen. Ook het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum ontving tientallen meldingen over de druppels.

Geneesmiddelen PW06 - 29-01-2019

Nachtapotheek Zeeland bezorgt medicatie thuis

Huisarts bepaalt of patiënt zelf naar apotheek kan rijden

De dienstapotheek in Vlissingen is vanaf 1 februari de enige nachtapotheek van Zeeland en bezorgt ook geneesmiddelen aan huis. Ook geldt in de provincie voortaan één tarief voor dienstapotheken. Dat hebben apothekers, huisartsen, ziekenhuizen en zorgverzekeraar CZ met elkaar afgesproken.

Algemeen PW05 - 28-01-2019

Sterkere daling aantal jonge gebruikers methylfenidaat

Nederlandse openbare apotheken verstrekten in 2018 aan 206.000 personen methylfenidaat. Dat zijn 3,7% gebruikers minder dan in 2017. Voor deze daling zijn vooral de jonge gebruikers verantwoordelijk, meldt de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK). Hun aantal nam met 7,8% af, anderhalf keer zoveel als in 2017. De daling voor de overige leeftijden bedroeg slechts 1%.

Algemeen PW05 - 25-01-2019

Deense leverancier investeert in Pluripharm

De Deense geneesmiddelenleverancier Abacus Medicine investeert in de farmaceutische groothandel Pluripharm Groep. Abacus Medicine is gespecialiseerd in de parallelimport van geneesmiddelen.

Algemeen PW05 - 24-01-2019

Patiënten gebruiken vaker patiëntenportaal

Patiënten hebben vorig jaar ruim 2 miljoen keer hun medische gegevens geraadpleegd via patiëntenportalen van Nederlandse ziekenhuizen. In 2017 gebeurde dat 1 miljoen keer. Dat heeft Ad Melkert, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), dinsdag bekendgemaakt tijdens de eHealthweek.

Algemeen 24-01-2019

Hogere dosis Vitamine D bij zwangere niet wenselijk

Bijwerkingencentrum Lareb attendeert apothekers erop dat omzetting naar een hoge (maand)dosis vitamine D niet wenselijk is tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering PW04 - 24-01-2019

EMA vraagt commentaar richtlijn bacteriële infecties

Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) nodigt belanghebbenden via een publieke consultatie uit commentaar te leveren op haar herziene richtlijn voor evaluatie van humane geneesmiddelen gericht tegen bacteriële infecties.

Algemeen PW04 - 23-01-2019

Brentuximab vedotine ook bij Hodgkin

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over de uitbreiding van de indicatie van brentuximab vedotine (Adcetris).

Geneesmiddelen PW04 - 22-01-2019

Jean Hermans nieuwe voorzitter Bogin

Jean Hermans is de nieuwe voorzitter van Bogin, de belangenorganisatie van de fabrikanten van generieke geneesmiddelen en biosimilars in Nederland. Hij volgt Martin Favié op, die de functie zes jaar vervulde.

Algemeen 22-01-2019

Patiëntenfederatie: bescherm gegevens patiënt

Voor medische gegevens in eigen beheer van patiënten moet rechtsbescherming komen. Dat stelt de Patiëntenfederatie Nederland in een oproep aan minister Bruno Bruins van Medische Zorg.

Algemeen PW05 - 22-01-2019

Máxima Medisch Centrum stopt met faxen

Het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven is het eerste ziekenhuis in Nederland dat geen fax meer gebruikt en bijna alle recepten digitaal verstuurt naar de apotheek. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).

Algemeen PW04 - 18-01-2019

Subsidie FIELD-LAB voor innovatieve nucleaire geneesmiddelen

Het FIELD-LAB, broedplaats van nieuwe nucleaire geneesmiddelen, krijgt een Europese subsidie van € 6,8 miljoen. De instelling staat vlakbij de Hoge Flux Reactor in Petten, waar een derde van alle veelgebruikte medische isotopen wereldwijd worden geproduceerd.

Algemeen, Politiek & overheid PW04 - 18-01-2019

Harmonisatie voor middelen met metamizol

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert na herbeoordeling van de pijnstiller metamizol de maximale dagelijkse dosis en contra-indicaties voor gebruik tijdens zwangerschap of door vrouwen die borstvoeding geven te harmoniseren voor alle producten op de Europese markt.

Geneesmiddelen PW03 - 18-01-2019

Maastrichtse apothekers in actie tegen alzheimer

In alle 26 apotheken in Maastricht ontvangen patiënten volgende week hun medicatie in speciaal bedrukte tassen van de alzheimer-campagne ‘We zijn zelf het medicijn’. De apothekers roepen alle apotheken in Nederland op om deze campagne te steunen.

Algemeen PW04 - 17-01-2019

Combinatie van diltiazem en rivaroxaban is veilig bij atriumfibrilleren

Gelijktijdig gebruik van diltiazem, een matige remmer van CYP3A4 en P-glycoproteïne, en rivaroxaban leidt niet tot een toename van het aantal bloedingen.

Geneesmiddelen PW03 - 17-01-2019

Document acties

Vacatures
Teamplayer met kennis van farmacotherapie

Zorgapotheek | Bleiswijk

Beherend apotheker

Schelde Apotheek | Amsterdam

Nieuwe vennoot gezocht

Apotheek Middelburg

Meer…
Back to top