Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Alle nieuws

Groen licht voor zes geneesmiddelen

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een positief advies gegeven over nieuwe handelsvergunningen voor zes geneesmiddelen.

Geneesmiddelen PW07 - 13-02-2019

Minder antibiotica door samen beslissen met patiënt

In huisartsenpraktijken waar huisartsen vaker gezamenlijk met jongere patiënten een behandeling kiezen, wordt minder antibiotica voorgeschreven. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Algemeen 12-02-2019

Huisartsen weigeren onterecht nieuwe patiënten

Eén op de vijf huisartsen weigert weleens een patiënt, wat in strijd is met de eigen regels of met de mededingingsregels. Dat blijkt uit een enquête onder huisartsen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Algemeen PW08 - 12-02-2019

‘Zorgbestuurders moeten zich voorbereiden op Brexit’

Door een harde Brexit kunnen genees- en hulpmiddelen vast komen te staan bij de grens, waardoor ze mogelijk niet beschikbaar zijn in Nederland. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) roept zorgbestuurders op maatregelen te nemen.

Algemeen PW08 - 11-02-2019

Schenking van € 5 miljoen voor bereidingen Amsterdam UMC

Voor het magistraal bereiden van weesgeneesmiddelen ontvangt het Amsterdam UMC de komende vijf jaar € 1 miljoen per jaar van de Vriendenloterij. Met deze schenking wil de loterij voorkomen dat patiënten door de hoge prijzen niet meer kunnen beschikken over hun medicijnen.

Geneesmiddelen 11-02-2019

EMA: olaratumab niet voor nieuwe patiënten wekedelensarcoom

Op basis van voorlopige onderzoeksresultaten van de ANNOUNCE-studie adviseert het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) geen nieuwe patiënten meer te laten starten met het geneesmiddel olaratumab (Lartruvo). In combinatie met doxorubicine blijkt dit middel niet effectiever voor het verlengen van de levensduur van patiënten met wekedelensarcoom dan doxorubicine alleen.

Geneesmiddelen PW06 - 08-02-2019

Omega-3-vetzuren: niet langer voor preventie hartproblemen

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) concludeert dat orale geneesmiddelen met omega-3-vetzuren niet effectief zijn bij preventie van verdere problemen aan hart- en bloedvaten bij patiënten die eerder een hartaanval doormaakten.

Geneesmiddelen PW06 - 07-02-2019

Onderzoek naar antibioticum fosfomycine

In het kader van de stijgende antibioticaresistentie is het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA), op verzoek van het Duitse geneesmiddelagentschap (Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizin­produkte), een onderzoek gestart naar geneesmiddelen die het antibioticum fosfomycine bevatten.

Geneesmiddelen PW06 - 07-02-2019

Levering vijftig kritische medicijnen onzeker bij no deal-Brexit

Bij een no deal-Brexit kunnen problemen ontstaan met de beschikbaarheid van ongeveer vijftig kritische geneesmiddelen waarvoor geen of onvoldoende alternatieven bestaan. Dat schrijft minister Bruno Bruins van Medische Zorg in een brief aan de Tweede Kamer.

Algemeen PW07 - 07-02-2019

Amerikaanse farma bezorgd over Nederland

Het Nederlandse vestigingsklimaat voor farmaceutische bedrijven staat onder druk door de prijsonderhandelingen van minister Bruno Bruins van Medische Zorg. Dat stelt het farmaceutisch comité van de American Chamber of Commerce (AmCham) in Nederland.

Industrie PW07 - 06-02-2019 1 reactie

Bruins: lage prijzen géén oorzaak van tekorten

Grondstoftekorten, productieproblemen en een kwetsbare keten door globalisering veroorzaken de geneesmiddelentekorten, en niet de lage prijzen in Nederland. Dat stelt minister Bruno Bruins van Medische Zorg in antwoord op Kamervragen van PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen.

Geneesmiddelen PW07 - 06-02-2019 1 reactie

Bruins wil gebruik opioïden terugdringen

Om het groeiende gebruik van zware pijnstillers als oxycodon en fentanyl terug te dringen gaat minister Bruno Bruins van Medische Zorg maatregelen nemen. Voorlichting moet patiënten en voorschrijvers bewuster maken van de risico’s van deze verslavende pijnstillers.

Geneesmiddelen PW07 - 06-02-2019

CBG: anticonceptiepil voor maximaal drie maanden meegeven

Om te voorkomen dat er een tekort ontstaat moeten apothekers de anticonceptiepil voor maximaal drie maanden meegeven. Dat adviseert het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). De voorzorgsmaatregel, die geldt tot 31 maart 2019, wordt gesteund door de KNMP.

Geneesmiddelen 05-02-2019

CBG: alvleesklierontsteking door carbimazol en thiamazol

Patiënten met een overactieve schildklier die een geneesmiddel gebruiken met carbimazol of thiamazol lopen risico op een acute pancreatitis. In dat geval moet de patiënt direct stoppen met het geneesmiddel. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Geneesmiddelen 05-02-2019

Verplichte controle voor fabrikanten angiotensine-II-remmers

Producenten moeten productieproces aanpassen

Fabrikanten van angiotensine-II-remmers (sartanen) moeten hun productieproces grondig controleren op de aanwezigheid van het mogelijk kankerverwekkende nitrosamine. Dat heeft het Europese Geneesmiddelen Agentschap (EMA) vorige week bekendgemaakt.

Geneesmiddelen PW07 - 04-02-2019 1 reactie

Uitgave dure medicatie stijgt naar € 2,1 miljard

NZa: dure geneesmiddelen verdringen andere zorg

De uitgaven aan dure geneesmiddelen zijn in 2017 verder gegroeid tot € 2,08 miljard, een stijging van 9% ten opzichte van 2016. Dat blijkt uit de Monitor geneesmiddelen in de medisch-specialistische zorg van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Geneesmiddelen PW06 - 01-02-2019

‘Verdubbelen prijs door fabrikant is acceptabel’

90% van de LinkedIn-gebruikers vindt dat een farmaceutisch bedrijf maximaal de prijs mag verdubbelen van een geneesmiddel waarop verder geen verdere ontwikkeling meer zit. Dat blijkt uit een enquête onder duizend bezoekers van het online netwerk.

Geneesmiddelen 01-02-2019

Nieuw meldformulier IGJ voor vervalste geneesmiddelen

Als apothekers, groothandels en fabrikanten vanaf 9 februari – bij de lancering van de Falsified Medicines Directive (FMD) – een probleem ervaren met de unieke code en verzegelde verpakking, kunnen ze dat binnen 24 uur melden bij de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Algemeen 01-02-2019

Edith Schippers naar DSM Nederland

Oud-minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) begint vandaag aan haar nieuwe baan als directeur van DSM Nederland.

Algemeen 01-02-2019

Verdubbeling van het aantal datalekken

In totaal zijn vorig jaar 20.881 datalekken gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), een verdubbeling ten opzichte van 2017. De meeste datalekken werden gemeld door organisaties uit de sector gezondheid en welzijn.

Algemeen PW06 - 31-01-2019

Document acties

Vacatures
Teamplayer met kennis van farmacotherapie

Zorgapotheek | Bleiswijk

Beherend apotheker

Schelde Apotheek | Amsterdam

Nieuwe vennoot gezocht

Apotheek Middelburg

Meer…
Back to top