Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Alle nieuws

CBS: uitgaven aan geneesmiddelen stijgen met 7%

De kosten voor geneesmiddelen die al dan niet op recept via apotheken, drogisterijen en supermarkten worden verkocht zijn in 2022 met 7% gestegen. De totale zorguitgaven zijn vorig jaar met 1,2% toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Algemeen, Geneesmiddelen PW29en30 - 10-07-2023

NHG: chlooramfenicol-oogdruppels niet bij jonge kinderen

Behandelaars moeten chlooramfenicol-oogdruppels terughoudend toepassen bij kinderen onder de 2 jaar, geeft het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) aan in de aangepaste Standaard Rood oog en oogtrauma. De oogdruppels bevatten boorzuur in wisselende concentratie, met mogelijk een negatief effect op de vruchtbaarheid.

Geneesmiddelen 07-07-2023

Bijwerkingen na overstap van Ozempic naar Rybelsus

Door een tekort aan semaglutide-injecties van Ozempic moeten gebruikers soms overstappen op semaglutide-tabletten van Rybelsus. Misselijkheid en buikpijn zijn volgens Bijwerkingencentrum Lareb daarbij de meeste gemelde klachten.

Geneesmiddelen 06-07-2023

CBG: indeling afleverstatus zelfzorg blijft hetzelfde

De indeling van de afleverstatus van zelfzorgmedicijnen zoals NSAID’s, melatonine en laxeermiddelen verandert niet. Ook biedt digitale voorlichting mogelijkheden om goed gebruik te bevorderen. Dat concludeert medicijnautoriteit CBG op basis van onderzoek naar de indeling van zelfzorgmiddelen.

Geneesmiddelen 06-07-2023

Meer doelbewuste overdoseringen medicijnen door jongeren

Het aantal doelbewuste overdoseringen met medicijnen door jongeren van 13 tot 17 jaar is de afgelopen twee jaar sterk toegenomen. Paracetamol en ibuprofen werden het vaakst ingenomen. Dat blijkt uit het jaaroverzicht van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC), dat samen met de Universiteit Utrecht een onderzoek start naar de mentale gezondheid van jongeren.

Algemeen, Geneesmiddelen 05-07-2023

Nieuwe doordrukstrip Jakavi kan verwarring geven

Door een fout achterop de nieuwe doordrukstrip van het geneesmiddel Jakavi kan verwarring ontstaan bij het innemen. De bedrukking met de dagen van de week staat niet recht boven de tabletten. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.

Geneesmiddelen 03-07-2023

Mirikizumab effectief bij colitis ulcerosa

Het nieuwe medicijn mirikizumab is effectief voor de behandeling van matige tot ernstige colitis ulcerosa. Bij de helft van de patiënten houdt de ziekte zich rustig en het middel is veilig met weinig bijwerkingen. Dat blijkt uit een studie van Amsterdam UMC en onderzoekers wereldwijd.

Geneesmiddelen 29-06-2023

Effectieve astmabehandeling bij zwangerschap continueren

Artsen kunnen een effectieve astmabehandeling bij een zwangere vrouw continueren. Dit staat in de nieuwe richtlijn Astma en zwangerschap van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose.

PW27en28 - 29-06-2023

Uitbreiding heruitgifte oncolytica naar tien ziekenhuizen

Het onderzoeksproject van het Radboudumc tegen medicijnverspilling krijgt een landelijk vervolg en wordt uitgebreid naar tien extra ziekenhuizen, waaronder alle UMC’s. De ziekenhuizen gaan dure overgebleven orale oncolytica inzamelen en opnieuw uitgeven.

Geneesmiddelen PW27en28 - 29-06-2023

Albert Bakker (1934-2023) overleden

Albert Bakker is op 17 juni op 89-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Den Helder. Bakker was onder meer openbaar apotheker, hoogleraar Beroepsuitoefening van de apotheker in de gezondheidszorg aan de Universiteit Utrecht, lid van het KNMP-bestuur en medeoprichter van PRISMA. “Hij liep mee in de voorhoede van de farmacie.”

Algemeen 29-06-2023

Kwart 80-plussers gebruikt medicijnen met valrisico

Vorig jaar gebruikte 23% van de geneesmiddelgebruikers van 80 jaar en ouder twee of meer geneesmiddelen die het risico op vallen verhogen. 2% gebruikt zelfs vier of meer van deze middelen. Dat blijkt uit de Monitor Voorschrijven Huisartsen van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM).

Geneesmiddelen PW27en28 - 28-06-2023

Tweede Kamer stemt voor opt-out in acute zorg

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer wil het uitwisselen van actuele medicatieoverzichten in de spoedeisende zorg mogelijk maken. Een motie hierover van Kamerleden Wieke Paulusma (D’66) en Judith Tielen (VVD) is gisteren aangenomen.

Algemeen PW27en28 - 28-06-2023

Meer patiënten voor acute aandoening naar huisarts

Huisartsen registreerden in 2022 meer acute aandoeningen dan in voorgaande jaren. Dit waren met name huidproblemen, zoals schurft, en luchtwegklachten. Ook werd vaker naar de tweede lijn verwezen dan vóór corona, en de stijging in aantal verwijzingen naar psychiatrie houdt aan. Dat blijkt uit de jaarcijfers huisartsenzorg van het Nivel.

Geneesmiddelen 27-06-2023

Oproep aan Kamer: opt-out-systeem voor de zorg

Zorgverleners moeten altijd medicatiegegevens van patiënten kunnen uitwisselen, tenzij een patiënt expliciet aangeeft dit niet te willen. Die oproep voor een opt-out-systeem doen Patiëntenfederatie Nederland en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) in een brief aan de Tweede Kamer.

Algemeen 26-06-2023

Bereiding talksuspensie van de markt na ernstige longklachten

In ziekenhuizen bereide talksuspensies voor pleurodese kunnen ernstige longklachten veroorzaken, blijkt uit meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen. In overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de ziekenhuisapotheken zijn deze producten van de markt gehaald.

Geneesmiddelen PW27en28 - 26-06-2023

Zorgen over kwaliteit medicijnen Indiase fabrikant Intas

Uit inspecties blijkt dat de Indiase geneesmiddelenfabrikant Intas Pharmaceuticals niet voldoet aan de richtlijnen van Good Manufacturing Practice (GMP). Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is op dit moment nog niet duidelijk wat de gevolgen zijn voor Nederland en Europa.

Geneesmiddelen 22-06-2023 1 reactie

36% van patiënten krijgt slaapmiddel langer dan aanbevolen

In het vierde kwartaal van 2022 kreeg 36% van de nieuwe gebruikers van slaapmiddelen voor meer dan twintig dagen slaapmedicatie afgeleverd. Ook bisfosfonaten en urologische spasmolytica worden soms te lang gebruikt, blijkt uit onderzoek van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM).

Geneesmiddelen PW26 - 21-06-2023

Brocacef Groep neemt 19 apotheken over van Medsen

Brocacef Groep koopt 19 van de 43 Medsen-apotheken van eigenaar Ceban Pharmaceuticals dat de bereidingsactiviteiten overneemt van Brocacef Ziekenhuisfarmacie. De bedrijven wachten nog op goedkeuring van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Algemeen PW26 - 21-06-2023

Risdiplam toegelaten tot verzekerd pakket zorgverzekering

Het geneesmiddel risdiplam (Evrysdi), voor de behandeling van spinale musculaire atrofie (SMA), wordt per 1 juli toegelaten tot het verzekerd pakket. VWS-minister Ernst Kuipers heeft met de leverancier een akkoord bereikt over een acceptabele prijs voor een behandeling.

Geneesmiddelen 20-06-2023

Verhoogd risico op tuberculose bij longkankermedicijn Gavreto

Bij patiënten met een specifieke vorm van longkanker die het geneesmiddel Gavreto (pralsetinib) krijgen, komt soms tuberculose voor. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), dat artsen adviseert patiënten voor de start van de behandeling op tuberculose te testen.

Geneesmiddelen PW26 - 19-06-2023

Document acties

Back to top