Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Alle nieuws

Libidoverhogende stoffen gevonden in honingproducten

In honingproducten die te koop zijn op internet zijn libidoverhogende stoffen gevonden. Uit indicatieve tests blijkt dat ze zeer waarschijnlijk de stoffen sildenafil, tadalafil en flibanderin bevatten. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die consumenten adviseert deze honingproducten niet te kopen.

Algemeen, Geneesmiddelen 27-03-2024

Twee derde palliatieve patiënten krijgt ten onrechte herhaalrecepten

Patiënten in de laatste levensfase krijgen nog te vaak herhaalrecepten voorgeschreven die niet-passend zijn of weinig klinische waarde meer hebben. Huisartsen schrijven aan ruim twee derde van deze patiënten medicatie voor zoals vitamine-D en cholesterolverlagers. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Geneesmiddelen 26-03-2024

Nieuw antibioticum effectief bij multiresistente bacteriën

Het nieuwe antibioticum-combinatiepreparaat aztreonam-avibactam (Emblaveo) heeft groen licht gekregen voor een handelsvergunning van het Europees Medicijn Agentschap (EMA). De verwachting is dat dit middel helpt in de strijd tegen multiresistente bacteriën.

Geneesmiddelen 26-03-2024

NZa: toegang tot huisartsenzorg verder onder druk

Het aantal Nederlanders dat op een wachtlijst staat voor huisartsenzorg neemt nog steeds toe. Ook staat de toegankelijkheid van zorg in veel andere sectoren onder druk, onder andere door ziekteverzuim. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Algemeen PW13 - 21-03-2024

Griepepidemie duurde negen weken en is voorbij

Het aantal mensen dat met griepachtige klachten naar de huisarts ging, ligt op het basisniveau en nam vorige week verder af. Daarmee is de griepepidemie, die in de week van 15 januari 2024 begon en negen weken duurde, ten einde. Dat meldt het Nivel.

Algemeen 21-03-2024

Scopolaminebutyl heeft beperkte plaats bij nierstenen

Intraveneuze toediening van scopolaminebutyl heeft nauwelijks een meerwaarde als aanvullende pijnstiller bij niersteenkolieken. Het toevoegen dan dit middel aan NSAID’s wordt daarom ontraden, volgens de herziene richtlijn Nierstenen van de Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU).

Geneesmiddelen PW13 - 20-03-2024

Advies dosisverhoging levothyroxine niet altijd opgevolgd

Vrouwen met hypothyreoïdie, een aandoening waarbij de schildklier te traag werkt, krijgen het advies om aan het begin van de zwangerschap de dosis levothyroxine te verhogen. In de praktijk gebeurt dit echter niet altijd, blijkt uit onderzoek van Bijwerkingencentrum Lareb.

Geneesmiddelen PW13 - 19-03-2024

Overleg nieuwe cao voor apothekers is vastgelopen

Apothekers in dienstverband hebben het overleg met de zelfstandige apotheekeigenaren over een nieuwe cao opgeschort. Volgens de werknemers blijven salaris en arbeidsvoorwaarden ver achter bij andere zorg-cao’s. Werkgevers wijzen op de beperkte financieringsmogelijkheden voor apotheken, in vergelijking met andere sectoren.

Algemeen PW12 - 15-03-2024

Deel SEH-patiënten onder invloed van zware pijnstillers

15% van de patiënten die binnenkomen op de spoedeisende hulp (SEH) blijkt al zware pijnstillers te gebruiken. Ruim één vijfde van hen vertoont ook tekenen van misbruik van pijnstillers. Dat blijkt uit onderzoek van Rijnstate in samenwerking met Radboudumc en Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ).

Geneesmiddelen PW12 - 12-03-2024

Salbutamol mogelijk ineffectief bij bronchiolitis

Bij kinderen met bronchiolitis heeft het inzetten van salbutamol geen voorkeur. Dit staat in de herziene standaard Acuut Hoesten van huisartsenorganisatie NHG.

Geneesmiddelen PW12 - 11-03-2024

Medicatie bij orthostatische hypotensie te overwegen

Bij ouderen met orthostatische hypotensie zijn de middelen fludrocortison, midodrine en atomoxetine in te zetten. Dit is beschreven in de herziene richtlijnen Preventie van valincidenten bij ouderen en Duizeligheid bij ouderen.

Geneesmiddelen PW11 - 07-03-2024

CBG en IGJ moesten vorig jaar vaker ingrijpen bij tekorten

Vorig jaar zijn vaker overheidsmaatregelen ingezet tegen medicijntekorten dan in 2022. Voor 46 verschillende medicijnen verleende de inspectie 140 keer toestemming aan apothekers, fabrikanten en groothandelaren om een alternatief te importeren. In 2023 was dat 132 keer voor 54 medicijnen. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Meldpunt Geneesmiddelentekorten en -defecten.

Geneesmiddelen PW11 - 06-03-2024

RIVM waarschuwt voor gevaarlijke kruidensupplementen

Voedingssupplementen of thee met daarin de kruiden Huperzia serrata, Tabernanthe iboga of Ashwagandha (Withania somnifera) kunnen schadelijk zijn. Tabernanthe iboga kan zelfs dodelijk zijn. Dat blijkt uit een risicobeoordeling van het RIVM, dat adviseert producten met deze kruiden niet te gebruiken, vooral niet tijdens de zwangerschap.

Algemeen, Geneesmiddelen PW11 - 05-03-2024

Lareb: oorsuizen mogelijke bijwerking van tramadol

Tijdens het gebruik van de zware pijnstiller tramadol kan oorsuizen ontstaan of erger worden. Bijwerkingencentrum Lareb ontving hierover 24 meldingen.

Geneesmiddelen PW10 - 04-03-2024

Toch geen injectie vitamine K voor pasgeborenen

Pasgeborenen krijgen toch niet per 1 januari 2025 standaard een intramusculaire toediening met vitamine K, omdat verloskundigen hun steun hiervoor hebben ingetrokken. Dat schrijft demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Maarten van Ooijen aan de Tweede Kamer.

Algemeen PW10 - 01-03-2024

ACM grijpt meerdere keren in bij contractering van zorg

Branchorganisaties van zorgaanbieders en zorgverzekeraars hebben tijdens de afgelopen contracteerperiode commerciële informatie gedeeld, met het risico van hogere prijzen of verschraling van zorg. Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM), die aangeeft meerdere keren te hebben ingegrepen.

Algemeen, Zorgverzekeraars PW10 - 29-02-2024

CBG en IGJ: beperkte alternatieven antibiotica voor kinderen beschikbaar

Voor de behandeling van kinderen zijn er door de tekorten aan antibioticadranken nog maar beperkte voorraden alternatieven beschikbaar. Dat melden het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Geneesmiddelen PW10 - 29-02-2024

Dijkstra wil voortrekkersrol in Europa bij oplossen tekorten

Solidariteit binnen Europa is essentieel om tekorten aan antibiotica voor baby’s en kinderen op te lossen, stelt Pia Dijkstra, demissionair minister voor Medische Zorg. Ze wil daarom een voortrekkersrol aannemen in het Europese debat over geneesmiddelentekorten.

Geneesmiddelen 28-02-2024

Link tussen resistentie en antibioticagebruik mens en dier

Landen die het gebruik van antibiotica bij zowel mensen als dieren hebben verminderd, merken ook een afname van antibioticaresistente bacteriën. Dit meldt het laatste rapport van het Europees Medicijn Agentschap (EMA) en de instanties European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) en European Food Safety Authority (EFSA).

Geneesmiddelen PW9 - 22-02-2024

Unieke screening moet verspreiding gevaarlijke gisten voorkomen

Het Radboudumc/CWZ expertisecentrum voor schimmelinfecties gaat samen met het RIVM en UMCG een screening en surveillance opzetten voor gisten, met name de gevaarlijke Candida auris. Door het screeningssysteem kan snel worden gereageerd op een uitbraak en verdere verspreiding worden voorkomen. Infecties met gisten zijn aan een opmars bezig en antischimmelmiddelen blijken vaak niet effectief.

Algemeen, Geneesmiddelen PW9 - 21-02-2024

Document acties

Back to top