Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Sections

Alle nieuws

Aanpak afhankelijkheid benzodiazepinen

Benzodiazepineafhankelijkheid kan het beste worden behandeld door geleidelijke dosisvermindering in een periode van 4-6 weken. Bij doses boven 30 mg/dag is een langere afbouwperiode te overwegen.

Geneesmiddelen 27-03-2017

CBG: geen defect bij salmeterol met fluticason

Bij de generieken salmeterol met fluticason van de merken Vincion en Focus zijn geen aanwijzingen gevonden voor een productdefect. Dat concludeert het College ter Beoordeling van Geneesmiddel (CBG) op basis van eigen onderzoek.

Geneesmiddelen 24-03-2017

Nader onderzoek docetaxel

De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) gaat onderzoek doen naar docetaxel wegens enkele gevallen van neutropene enterocolitis bij patiënten in Frankrijk.

Geneesmiddelen 24-03-2017

Minder adsorptie bij infusie

Een multivitaminepreparaat met voldoende polysorbaat 80 kan adsorptie van filgrastim tegengaan.

PW12 - 24-03-2017

PRAC wil schorsing van gadolinium

De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) adviseert schorsing van de handelsvergunningen voor intraveneus gadobeenzuur, gadodiamide, gadopentetinezuur en gadoversetamide.

Geneesmiddelen 23-03-2017

Etelcalcetide effectief bij hyperparathyreoïdie

Etelcalcetide is effectief bij secundaire hyperparathyreoïdie bij hemolysepatiënten. Dit is de uitkomst van drie onderzoeken die recent zijn gepubliceerd in JAMA.

PW12 - 23-03-2017

Minder dierproeven voor onderzoek medicijnen

Een deel van de dierproeven voor het testen van schadelijke effecten van medicijnen tijdens zwangerschap is in de toekomst niet meer nodig. Dit blijkt uit studies van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en het RIVM samen met onderzoeksinstituten en onderwijsinstellingen.

Geneesmiddelen 22-03-2017

Meer diabetes door hogere temperaturen

Stijgt de gemiddelde buitentemperatuur, dan krijgen meer mensen diabetes door de verminderde activiteit van bruin vet. Dit concluderen onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) op basis van een statistische analyse.

Algemeen 22-03-2017

Beter inzicht in biosimilars

Analytische vergelijking van structuuraspecten en van post-translatie-modificaties kan helpen bij het bepalen (en verminderen) van klinisch relevante verschillen tussen oorspronkelijke biologicals en biosimilars.

PW12 - 22-03-2017

Chiel Bos kwartiermaker overleg dure medicijnen

Chiel Bos is door minister Edith Schippers van Volksgezondheid aangesteld als kwartiermaker van het nieuwe Platform Inkoopkracht Dure Geneesmiddelen.

21-03-2017

Behoefte informatie biosimilars

Franse apothekers weten te weinig over biosimilars.

Geneesmiddelen PW12 - 21-03-2017

Ribociclib en atezolizumab in sluis

VWS-minister Edith Schippers zal ribociclib (tegen borstkanker) en atezolizumab (tegen blaaskanker) in de sluis plaatsen zodat deze middelen niet automatisch doorstromen naar het verzekerde pakket.

Geneesmiddelen 21-03-2017

Nieuwe herbeoordeling valproïnezuur

De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) is een nieuwe herbeoordeling gestart van valproaat bij vrouwen die zwanger zijn of zwanger kunnen worden.

Geneesmiddelen PW12 - 20-03-2017

Morgen open dag in 150 Service Apotheken

Verspreid door het hele land openen 150 Service Apotheken op zaterdag 18 maart hun deuren voor het publiek. Klanten en niet-klanten kunnen terecht voor een rondleiding.

Algemeen 17-03-2017

Belatacept beperkt beschikbaar

Belatacept (Nulojix) is tot eind 2017 beperkt leverbaar door een probleem met de productiecapaciteit.

Geneesmiddelen 17-03-2017

Opleiding farmaceutisch consulent naar nieuwe eigenaar

Capabel Hogeschool in Utrecht is de nieuwe eigenaar van de hbo-opleiding Farmaceutisch consulent. Eind vorig jaar maakte hogeschool Saxion Next in Deventer, oprichter van deze vierjarige deeltijdopleiding, bekend in september 2017 te stoppen met de instroom van nieuwe studenten.

Algemeen, Praktijkvoering PW12 - 17-03-2017

Melatonine nuttig bij oncolytica

Melatonine kan helpen de dosering van oncolytica te verlagen en de toxiciteit te verminderen.

Geneesmiddelen PW11 - 17-03-2017

Teicoplanine bestrijdt viridans-streptokokken

Teicoplanine om de andere dag is een effectieve bescherming tegen bacteriën bij kinderen met acute myeloïde leukemie die worden behandeld met cytarabine. De chemotherapie kan leiden tot neutropenie en dat brengt een hoog risico op infecties met zich mee; 5-15% van de patiëntjes overlijdt daaraan.

Geneesmiddelen PW11 - 17-03-2017

Soa-test uit de muur bij Haagse apotheek

Met pinbetaling anoniem een soa-test uit de muur halen. Dat is vanaf volgende week mogelijk in Apotheek Prins Hendrikplein in Den Haag. Apotheker Floor van Leersum: “We merken dat het een moeilijke vraag is aan de balie.”

Algemeen, Praktijkvoering PW12 - 16-03-2017

Sandoz mag pemetrexed niet op de markt brengen

Eli Lilly heeft met succes Sandoz kunnen weerhouden een generiek van pemetrexed te introduceren op de Nederlandse markt. Volgens de voorzieningenrechter in Den Haag kan Eli Lilly zich beroepen op een geldig Europees octrooi.

Geneesmiddelen PW12 - 16-03-2017

Document acties

Back to top