Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Alle nieuws

Brandbrief patiëntenorganisaties om meer subsidies

Patiëntenorganisaties vinden dat ze hun werk niet meer goed kunnen doen omdat ze over onvoldoende financiële middelen beschikken. In een brandbrief aan de Tweede Kamer vragen ruim honderd patiëntenorganisaties om maatregelen.

Algemeen, Politiek & overheid 24-04-2018

Meer zorg voor kinderen met atopische ziekte

In vergelijking met leeftijdsgenoten zonder atopische ziekte hebben kinderen met astma, eczeem of hooikoorts vaker andere aandoeningen en gebruiken ze meer geneesmiddelen. Dat blijkt uit onderzoek van het NIVEL en het Erasmus MC.

24-04-2018

Bogin lanceert app voor patiënten

Om gebruikers van biologische geneesmiddelen meer grip te geven over hun medicatie heeft de brancheorganisatie voor Biosimilars en Generieke geneesmiddelenindustrie Nederland (Bogin) de app Biopaspoort ontwikkeld.

Algemeen, Geneesmiddelen 20-04-2018

Parels voor ZonMw-projecten eculizumab en agalsidase

Maatwerk met eculizumab bij atypisch hemolytisch uremisch syndroom (aHUS) en maatwerk met agalsidase bij de ziekte van Fabry zijn de twee parelprojecten die gehonoreerd werden tijdens het ZonMw-congres Goed Gebruik Geneesmiddelen op 19 april.

Geneesmiddelen 20-04-2018

‘Bescherm patiënt tegen willekeurig wisselen medicatie’

Bijna een miljoen patiënten worden jaarlijks een of meerdere keren zonder medische reden op een ander merk medicijn omgezet. 78% van de patiënten vindt wisselen een probleem en 34% voelt zich daarna zieker. Dat blijkt uit onderzoek van veertien patiëntenorganisaties.

Geneesmiddelen 20-04-2018

Bloeddrukmeting thuis: beter effect medicatie

Bloeddrukmeting door de patiënt zelf stelt huisartsen in staat anti-hypertensieve medicatie beter in te stellen dan bij meting in de huisartspraktijk. Na twaalf maanden is het resultaat beter dan na zes maanden. Extra ondersteuning met sms en internet maakt niet veel verschil.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering PW16 - 20-04-2018

Infusie liefst met polyolefine

Polyolefinen (PO) adsorberen minder nitroglycerine dan polyurethaan (PUR) of polyvinylchloride (PVC).

Geneesmiddelen PW16 - 20-04-2018

Menzis: geen contract voor kleine apotheek

Kleine openbare apotheken kunnen vanaf volgend jaar mogelijk geen contract meer sluiten met Menzis. Door schaalvergroting wil de zorgverzekeraar de distributie van geneesmiddelen goedkoper maken.

Zorgverzekeraars PW16 - 19-04-2018

Geen preventie delier met haloperidol

Haloperidol is geen effectieve profylaxe bij kritisch zieke volwassenen met kans op delier, vonden Van den Boogaard et al. bij onderzoek onder 1789 patiënten in 21 Nederlandse intensivecare-units.

Geneesmiddelen PW16 - 19-04-2018

Valproaat tijdens zwangerschap: minder leervermogen kind

Valproaat tijdens zwangerschap vermindert de schoolprestaties van de geboren kinderen.

Geneesmiddelen PW16 - 18-04-2018

Uitgaven medicatie stijgen naar € 5 miljard

Bij ongewijzigd beleid zullen in 2021 de uitgaven aan geneesmiddelen oplopen tot bijna € 5,1 miljard per jaar. Dat blijkt uit de rapportage GIPeilingen van het Zorginstituut Nederland (ZIN) over het gebruik en de kosten van geneesmiddelen en hulpmiddelen.

Algemeen, Geneesmiddelen 18-04-2018

Overgevoeligheid voor zonlicht bij hydrokinine

Bijwerkingencentrum Lareb heeft vier meldingen ontvangen van overgevoeligheid voor zonlicht bij gebruik van hydrokinine (Inhibin).

Geneesmiddelen 17-04-2018

Lareb: diarree ook bij fluvastatine

Bijwerkingencentrum Lareb heeft tien meldingen ontvangen van diarree bij fluvastatine (Lescol). In de helft van de gevallen was bekend dat de diarree eindigde na het stoppen van het middel. Twee patiënten kregen bij hergebruik van dit middel weer klachten.

Geneesmiddelen 17-04-2018

Nieuwe directeur KNMP: Eric Janson

Eric Janson is vandaag begonnen als de nieuwe algemeen directeur van de KNMP. Voorzitter Gerben Klein Nulent draagt zijn taken als ad interim-directeur direct aan hem over. Klein Nulent was tijdelijk directeur na het vertrek van Léon Tinke eind vorig jaar.

Algemeen 17-04-2018

Hoogleraar Henk-Jan Guchelaar ontvangt onderwijsprijs

Voor het op feilloze manier bij elkaar brengen van farmacie en geneeskunde heeft hoogleraar Henk-Jan Guchelaar de Onderwijsprijs 2017 ontvangen. De prijs werd vorige week uitgereikt door de Nederlandse Vereniging voor Klinische Farmacologie en Biofarmacie (NVKFB).

16-04-2018

Reclame BeezMax-crème is oneerlijk en misleidend

BeezMax-crème, voor aandoeningen van gewrichten of wervels, heeft in haar reclame zonder toestemming de namen van drie reumatologen en de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR) gebruikt. Volgens de Reclame Code Commissie (RCC) is de reclame oneerlijk en in strijd met de vereisten van professionele toewijding.

Algemeen 16-04-2018

Grote toename patiënten met ziekte van Lyme

Vorig jaar hebben 27.000 mensen de ziekte van Lyme gekregen, in 2014 waren dit er nog 25.000. Dat blijkt uit een peiling van het RIVM. Met deze toename is het aantal patiënten dat jaarlijks deze ziekte oploopt in de afgelopen twintig jaar ruim verviervoudigd.

Algemeen 16-04-2018

Zuinig zijn met mupirocine neuszalf

Mupirocine neuszalf (Bactroban 2% Neuszalf 20 mg/g) is vanaf juni 2018 tot september 2018 niet leverbaar wegens beperkte beschikbaarheid van de grondstof.

Geneesmiddelen 16-04-2018

Onderzoek naar doseringsfouten methotrexaat

De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) gaat zich verdiepen in doseringsfouten bij methotrexaat.

Geneesmiddelen 16-04-2018

Belimumab kan over naar basispakket

Het Zorginstituut Nederland (ZIN) vindt dat subcutaan of intraveneus belimumab (Benlysta) voortaan uit het basispakket kan worden vergoed.

Geneesmiddelen 13-04-2018

Document acties

Vacatures
Onderhandelaar

Pact | Baarn

Projectapotheker

Noordwest Ziekenhuisgroep | Alkmaar

Ziekenhuisapotheker óf Openbaar Apotheker Specialist

Elkerliek ziekenhuis | Helmond

Meer…
Back to top