Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Alle nieuws

Schorsing handelsvergunning Gastilox en Rilies opgeheven

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft de eerdere schorsing van handelsvergunningen voor Gastilox (algeldraat) en Rilies (ketoprofen) per 3 augustus 2018 opgeheven, na onderzoek door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Geneesmiddelen 14-08-2018

Meer recepten oxycodon en morfine op huisartsenpost

Op huisartsenposten worden de laatste jaren vaker opioïden voorgeschreven. Vooral recepten voor sterke opioïden, zoals morfine en oxycodon. Dat blijkt uit cijfers van het Nivel.

Geneesmiddelen 14-08-2018

TNO komt met gids over probiotica bij antibioticagebruik

TNO heeft een nationale gids gepubliceerd over klinisch bewezen probiotica bij antibioticagebruik, bedoeld voor patiënten, consumenten en zorgprofessionals. De gids is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift BMC Gastroenterology en is een review van alle relevante klinische studies naar de effecten van probiotica.

Algemeen 09-08-2018 1 reactie

Leveronderzoek blijft nodig bij gebruikers Esmya

Vrouwen die Esmya (ulipristalacetaat) gebruiken lopen mogelijk een risico op ernstige leverschade, blijkt uit een Europese herbeoordeling van dit geneesmiddel. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert zorgverleners om de leverfunctie bij gebruikers van dit medicijn regelmatig te controleren. In bepaalde gevallen is gebruik van Esmya niet langer toegestaan.

08-08-2018

CBG: monitor patiënten na gebruik Zinbryta

Patiënten die behandeld zijn met Zinbryta (daclizumab) moeten worden gemonitord op ernstige ontstekingsreacties in de hersenen (encefalitis) tot twaalf maanden na het stoppen van de behandeling. Dit adviseert het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) aan apothekers en artsen.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering 08-08-2018

Amsterdam UMC roept zelfbereide CDCA terug

Amsterdam UMC moet stoppen met de bereiding van chenodeoxycholzuur (CDCA) en alle patiënten vragen de medicatie terug te geven. Dit gebeurt op verzoek van de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die stelt dat de uit China afkomstige grondstof voor het medicijn niet betrouwbaar getest kan worden en dat het middel mogelijk onzuiverheden bevat. Het ziekenhuis bereidt sinds april CDCA voor patiënten met de zeldzame stofwisselingsziekte CTX.

06-08-2018 1 reactie

230 meldingen van bijwerkingen door griepvaccin

Bijwerkingencentrum Lareb ontving in de periode van 1 oktober 2017 tot 1 april 2018 230 meldingen van 967 mogelijke bijwerkingen na vaccinatie met een influenzavaccin. Er werden geen nieuwe of verontrustende bijwerkingen gevonden.

02-08-2018

Restrictie gebruik radium

De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) beveelt aan om radium Ra-223 dichloride (Xofigo) alleen te gebruiken bij patiënten die al twee eerdere behandelingen voor gemetastaseerde prostaatkanker hebben gehad of bij patiënten die geen andere behandeling kunnen ontvangen.

Geneesmiddelen PW31en32 - 02-08-2018

Productinformatie rifampicine en atorvastatine aangepast

Als gevolg van periodieke veiligheidsrapportages (PSUR’s) heeft de Co-ordination Group for Mutual Recognition and Decentralised Procedures – human (CMDh) besloten dat het risico van gelijktijdig gebruik van morfine en rifampicine ook moet worden opgenomen in de productinformatie van geneesmiddelen die rifampicine bevatten.

PW31en32 - 01-08-2018

Diëthanolamine niet in diergeneesmiddelen

De Committee for Medicinal Products for Veterinary Use (CVMP) heeft na herbeoordeling besloten dat zonder een vastgesteld maximale residulimiet voor diëthanolamine een risico voor consumenten niet uit te sluiten is.

Geneesmiddelen PW31en32 - 01-08-2018

Oproep: patiënt vragen valsartan terug te brengen

Apothekers zijn opgeroepen patiënten te vragen vervuilde valsartan terug te brengen naar de apotheek. De oproep van het bestuur van de KNMP houdt verband met nieuwe informatie over de kwaliteit van het middel. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) besloten op 5 juli tot een terugroepactie bij de apotheek, maar vonden dat patiënten hun voorraad gerust konden opgebruiken.

Geneesmiddelen 01-08-2018

Nieuw vaccin tegen Hib even effectief, toch toename van infecties

De introductie van een nieuw vaccin tegen Haemophilus influenzae type B (Hib) in het Rijksvaccinatieprogramma in 2011 kan de stijging van het aantal infecties in 2016 niet verklaren.

Geneesmiddelen PW31en32 - 31-07-2018

Risico ophoping hersenvocht bij gebruik nusinersen

Bij patiënten die met nusinersen (Spinraza) behandeld worden, kunnen verschijnselen ontstaan van communicerende hydrocefalus – waterhoofd. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert patiënten en verzorgers alert te zijn op symptomen van deze bijwerking, zoals aanhoudend braken of hoofdpijn, een onverklaarbare vermindering van het bewustzijnsniveau (hangerig, veel slapen, minder alert reageren) en kinderen die een overmatige toename ervaren van de hoofdomtrek.

Geneesmiddelen PW31en32 - 26-07-2018

Mogelijk verband dood baby's en sildenafilonderzoek

Nadat negentien baby’s zijn overleden binnen Nederlands onderzoek naar effect en veiligheid van sildenafil voor foetussen met een ernstige groeibeperking, is deze studie vorige week per direct stopgezet. Uit eerdere studies kwam naar voren dat sildenafil een positief effect op de groei van de foetussen zou hebben. Maar volgens onderzoeksleider en gynaecoloog Wessel Ganzevoort van Amsterdam UMC is het middel mogelijk nadelig voor deze baby’s ná de geboorte.

Algemeen, Geneesmiddelen PW31en32 - 24-07-2018

Nog eens € 10 miljoen tegen hiv

Om nieuwe besmettingen te voorkomen en het gebruik van aidsremmers te bevorderen, trekt het kabinet nog eens € 10 miljoen uit. Het geld gaat naar Oost-Europa, Centraal-Azië, het Midden-Oosten en West- en Noord-Afrika, zo maakte minister Sigrid Kaag van Ontwikkelingssamenwerking gisteren bekend tijdens de internationale conferentie AIDS2018 in Amsterdam.

Algemeen PW31en32 - 24-07-2018

Fonds opgericht om hiv te genezen

Met het doel te komen tot genezing van hiv, hebben het Aidsfonds en de Nederlandse overheidsorganisatie Health-Holland een nieuw fonds in het leven geroepen met € 2 miljoen voor wetenschappelijk onderzoek. Het geld is bedoeld om samenwerking tussen bedrijven en onderzoeksinstellingen te bevorderen. Dat maakten de organisaties bekend tijdens de internationale aidsconferentie AIDS2018 die vandaag is begonnen in Amsterdam.

23-07-2018

Biosimilar van infliximab vergelijkbaar met origineel

Overstappen van infliximab naar een biosimilar is veilig en wordt goed verdragen door patiënten met inflammatoire darmziekte (IBD) in remissie.

Geneesmiddelen PW29en30 - 19-07-2018

Onderzoek toont waarom PARP-remmers niet altijd werken

Door een mutatie in een eiwitcomplex reageren niet alle borst- en eierstokkankerpatiënten goed op een behandeling met de relatief nieuwe PARP-remmers. Dat ontdekten onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Geneesmiddelen 19-07-2018

Positief advies handelsvergunning neratinib na heronderzoek

Na heronderzoek van het eerdere negatieve advies over een handelsvergunning voor neratinib (Nerlynx) voor toepassing bij adjuvante therapie van volwassen borstkankerpatiënten, heeft de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) nu positief geoordeeld over een handelsvergunning voor dit geneesmiddel.

Geneesmiddelen PW29en30 - 18-07-2018

Forse toename betalingen industrie aan zorgverleners

Vorig jaar is de totale waarde van de gerapporteerde financiële relaties tussen leveranciers van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen en zorgverleners gestegen met 26% naar € 71,5 miljoen. Dat blijkt uit cijfers van het Transparantieregister Zorg.

Algemeen 18-07-2018

Document acties

Vacatures
Zie jij toe op goede productie en distributie van geneesmiddelen?

Ministerie van VWS, IGJ | Utrecht

Ziekenhuisapotheker

Treant Zorggroep | Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal

Ziekenhuisapotheker-directeur

SAHZ | Haarlem

Meer…
Back to top