Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Algemeen

Meer korte consulten en minder visites huisartsen door corona

Huisartsenzorg is na twee jaar coronapandemie langdurig veranderd door meer korte consulten per telefoon of e-mail. Ook leggen huisartsen minder reguliere visites af dan vóór corona, zoals huisbezoeken aan patiënten met chronische aandoeningen. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Algemeen PW33en34 - 10-08-2022

Ontsteking hartspier mogelijke bijwerking vaccin Nuvaxovid

Ontstekingen van de hartspier (myocarditis) of het hartzakje (pericarditis) kunnen optreden als mogelijke bijwerking van het coronavaccin Nuvaxovid. Dat concludeert het veiligheidscomité van het Europees Medicijn Agentschap (EMA), meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Algemeen, Geneesmiddelen PW33en34 - 10-08-2022

‘Rol apotheker steeds belangrijker in samenwerking eerste lijn’

Toenemende personeelstekorten en werkdruk in apotheken en andere zorginstellingen nopen tot meer multidisciplinaire samenwerking tussen zorgverleners in de eerste lijn, concludeert ABN AMRO in het vandaag verschenen Brancherapport Apotheken. “Doordat het medicijngebruik toeneemt, wordt de rol van apothekers steeds belangrijker."

Algemeen, Praktijkvoering PW31en32 - 27-07-2022

‘Eerste lijn doet nog onvoldoende aan valpreventie’

Effectieve interventies om vallen van ouderen te voorkomen worden nog onvoldoende geïmplementeerd in de eerstelijnszorg. Om dit te verbeteren is het van belang dat zorgverleners goed samenwerken, er adequate vergoedingen komen en patiënten gemotiveerd worden, concludeert Wytske Meekes op basis van haar promotieonderzoek.

Algemeen, Praktijkvoering 19-07-2022

KNAW: meer doen aan preventie ongewenst gedrag in wetenschap

Om ongewenst gedrag op universiteiten en onderzoeksinstituten te bestrijden moet veel meer aan preventie worden gedaan. Dit vraagt om een nieuwe manier van leidinggeven. Dat vindt de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), die een speciale gids heeft gemaakt met handreikingen en tips om problemen met ongewenst gedrag te voorkomen of vroegtijdig bij te sturen.

Algemeen, Praktijkvoering 15-07-2022

Diabetespatiënten krijgen vaak leefstijlbegeleiding in plaats van medicatie

In het eerste jaar na de diagnose krijgt de helft van de mensen met diabetes type 2 geen medicatie voorgeschreven. Wanneer mogelijk starten zorgverleners eerst met leefstijlbegeleiding. Dit blijkt uit de Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn.

Algemeen, Geneesmiddelen 11-07-2022

Kuipers blijft investeren in Goed Gebruik Geneesmiddelen

Onderzoeken en projecten in het kader van Goed Gebruik Geneesmiddelen (GGG) van ZonMw dragen bij aan de betaalbaarheid van de zorg en aan passende farmaceutisch zorg. Dat concludeert minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers, die aangeeft te willen blijven investeren in het onderzoeksprogramma.

Algemeen, Geneesmiddelen 05-07-2022

BENU-apothekers voeren actie voor beter salaris

BENU-apothekers verenigd in de Vakbond van BENU Apothekers (VVBA) komen massaal in actie omdat ze ontevreden zijn over het verlies aan koopkracht en de stijgende werkdruk. De ruim 270 apothekers sluiten harde acties niet uit. BENU Apotheken heeft alle apothekers laten weten het proces om te komen tot een betere salarispositie na de zomer verder vorm te geven.

Algemeen PW27en28 - 01-07-2022

Inspectie gaat leefstijlbegeleiding stimuleren

Zorgverleners moeten hun patiënten leefstijlbegeleiding aanbieden tegen roken en overgewicht. Daarbij moeten zij de wensen, behoeften en mogelijkheden van patiënten voorop stellen. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Algemeen PW27en28 - 30-06-2022

Midden-Holland slaat alarm over internetapotheek VGZ

Apothekers in Midden-Holland maken zich grote zorgen over zorgverzekeraar VGZ die volgens hen de internetapotheek een voorkeurspositie wil geven boven de regionale apotheek. Met een pamflet, dat ze samen met huisartsen gaan verspreiden, waarschuwen ze hun patiënten voor de grote gevolgen voor de persoonlijke dienstverlening van de apotheek.

Algemeen PW26 - 28-06-2022

NZa: discussie nodig over kosten dure geneesmiddelen

Politiek en maatschappij moeten een discussie voeren of het wenselijk is dat de toegankelijkheid van geneesmiddelen zwaarder weegt dan die van andere zorg. Uitgaven aan dure geneesmiddelen stijgen zo hard dat dit steeds meer ten koste gaat van andere medisch-specialistische zorg. Dat stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Algemeen, Politiek & overheid, Zorgverzekeraars PW27en28 - 27-06-2022

Bijna 40.000 deelnemers aan Gecombineerde Leefstijlinterventie

Bijna 40.000 mensen hebben in de periode 2019 tot en met 2021 meegedaan aan de Gecombineerde Leefstijlinterventies (GLI), een zorgprogramma voor begeleiding en advies over gezonde voeding en gezond bewegen. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM.

Algemeen PW26 - 24-06-2022

Verenigde Apotheken Limburg betaalt half miljoen wegens fraude

Verenigde Apotheken Limburg (VAL) moet € 550.000 betalen aan justitie vanwege fraude met declaraties aan zorgverzekeraars en het omzeilen van het preferentiebeleid. Deze schikking hebben het Openbaar Ministerie (OM) en VAL getroffen over het bedrag dat de apotheekketen hiermee heeft verdiend.

Algemeen PW25 - 16-06-2022 1 reactie

Cellulaire testen voor lymeziekte niet betrouwbaar

Cellulaire testen voor het vaststellen van lymeziekte, sinds enige tijd op de markt, zijn niet betrouwbaar. Met deze testen krijgen te veel mensen onterecht een negatieve of positieve uitslag. Dat blijkt uit de VICTORY-studie van Amsterdam UMC, Radboudumc en het RIVM.

Algemeen, Geneesmiddelen PW25 - 16-06-2022

Tool geeft signaal bij onjuiste diagnose test door interactie

Effecten van medicijnen op laboratoriumtesten kunnen leiden tot onnodige diagnostische testen, behandelingen en schadelijke gevolgen voor patiënten. Klinisch chemicus Jasmijn van Balveren deed promotieonderzoek en ontwikkelde een tool dat een signaal afgeeft op het moment dat er sprake kan zijn van een geneesmiddel-testinteractie. Dat meldt het Jeroen Bosch Ziekenhuis, dat software heeft geïmplementeerd van Van Balveren.

Algemeen, Geneesmiddelen PW25 - 15-06-2022

Mogelijke associatie rivaroxaban en diepe veneuze trombose

Gebruik van rivaroxaban leidt mogelijk vaker tot een diepe veneuze trombose en longembolie dan het gebruik van andere direct werkende orale anticoagulantia. Dat stellen Nederlandse onderzoekers op basis van hun studie die gepubliceerd is in Clinical Drug Investigation.

Algemeen, Geneesmiddelen PW25 - 14-06-2022

Kabinet lanceert crisisorganisatie in strijd tegen pandemieën

Nederland gaat zich beter voorbereiden op een pandemie met de Landelijke Functionaliteit Infectieziektebestrijding (LFI). Deze crisisorganisatie moet ervoor zorgen dat het opschalen voor het testen en vaccineren sneller kan gebeuren. Dat heeft het kabinet, op voorstel van VWS-minister Kuipers, besloten.

Algemeen PW24 - 08-06-2022

IVM: daling kwaliteit van het FTO is zorgwekkend

De kwaliteit van het farmacotherapieoverleg (FTO) tussen huisartsen en apothekers neemt af: nog maar 50% van de FTO-groepen functioneert op het hoogste niveau. Dat blijkt uit een peiling van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM), dat spreekt van een “zorgwekkende conclusie”.

Algemeen, Praktijkvoering PW23 - 30-05-2022

Nivel: 2,9% van recepten met medische noodzaak

Op 2,9 % van de recepten die apotheken afleveren staat ‘medische noodzaak’ vermeld. Bij eerste uitgiftes ligt dit percentage onder de 1%. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel, op basis van cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) en interviews met apothekers en huisartsen.

Algemeen, Geneesmiddelen 23-05-2022 1 reactie

Alliance Healthcare sluit vestigingen en centraliseert in Veghel

Farmaceutische groothandel Alliance Healthcare sluit distributie- en productielocaties verspreid in Nederland en brengt haar activiteiten samen op een nieuwe campus in Veghel. Voor ongeveer 240 medewerkers betekent dit meeverhuizen of op zoek naar een andere baan.

Algemeen, Geneesmiddelen PW21en22 - 19-05-2022

Document acties

Back to top