Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Algemeen

24 therapeutische varianten van EPO ontwikkeld

Wetenschappers aan de Universiteit Utrecht zijn er samen met wetenschappers aan de University of Copenhagen in geslaagd om 24 therapeutische varianten van het hormoon epoëtine (EPO) te onder­scheiden en te classificeren tot op verschillende niveaus van glycosylering. Voor de productie van EPO wordt gebruikgemaakt van de Chinese hamster ovary (CHO)-cellijn.

Algemeen PW35 - 30-08-2018

Advies voor betrixaban blijft negatief

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) ziet geen reden om het door haar eerder dit jaar uitgebrachte negatieve advies voor een handelsvergunning voor betrixaban (Dexxience) te herzien. Registratiehouder Portola Pharma­ceuticals had de CHMP na het negatieve advies verzocht om een herbeoordeling.

Algemeen, Geneesmiddelen PW35 - 30-08-2018

Veiligheid patiënten in gevaar bij Huisartsenposten Amsterdam

Slechte telefonische bereikbaarheid, hoge werkdruk en onrust op de werkvloer bedreigen de patiëntveiligheid bij de Stichting Huisartsenposten Amsterdam. Ook is het medicatiebeheer onvoldoende en vindt er fraude plaats met recepten. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) stelt de stichting daarom onder verscherpt toezicht.

Algemeen 28-08-2018

Patiëntenfederatie: een op de vijf operaties niet foutloos

Bij meer dan een op de vijf patiënten die een operatie ondergaan in het ziekenhuis worden fouten gemaakt. Dat blijkt uit onderzoek van de Patiëntenfederatie Nederland onder 955 patiënten die in de afgelopen twee jaar werden geopereerd.

Algemeen PW36 - 27-08-2018

Controle privacywet: twee ziekenhuizen schieten tekort

Uit een controle door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) op naleving van de nieuwe Europese privacywetgeving bij 91 ziekenhuizen en 33 zorgverzekeraars blijkt dat twee ziekenhuizen nog geen functionaris gegevensbescherming (FG) hebben aangemeld.

Algemeen 23-08-2018

NZa: wachttijden en informatie zorgverzekeraars moeten beter

Zorgverzekeraars hebben hun wettelijke taken en maatschappelijke rol in 2017 en de eerste helft van 2018 goed uitgevoerd. Wel zijn de aanpak van wachttijden en de vindbaarheid van informatie nog onvoldoende. Dat concludeert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in haar jaarlijkse beoordeling van zorgverzekeraars.

Algemeen 21-08-2018

Gewapende overval op apotheek in Arnhem

Een gewapende man heeft gistermiddag rond half zes Apotheek de Laar in Arnhem overvallen. Een medewerkster van de apotheek moest onder dreiging van een mes geld afstaan.

Algemeen 21-08-2018

NZa: meer duidelijkheid nodig over bijbetalingen

Verzekerden moeten vooraf beter inzicht krijgen in wat zij moeten bijbetalen als zij naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder gaan. Zowel zorgverzekeraars als zorgaanbieders hebben hierin een verantwoordelijkheid, stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Algemeen PW35 - 21-08-2018

Apotheker Rawa Ismail wint prijzen op wereldcongres

De net afgestudeerde apotheker Rawa Ismail, winnaar van het NK Consultvoering 2017, heeft vorige week in Argentinië meerdere prijzen gewonnen op het congres van de International Pharmaceutical Students Federation.

Algemeen 16-08-2018

Nieuwe scan trombose: minder bloedverdunners

LUMC ontwikkelt techniek die uniek is in de wereld

Een nieuwe scantechniek om buiktrombose beter te herkennen, zal het aantal patiënten dat bloedverdunners moet gebruiken naar verwachting met een derde terugbrengen. “De scan die we willen realiseren is uniek in de wereld”, aldus Erik Klok, internist van het LUMC, die de techniek samen met collega’s ontwikkelt.

Algemeen, Geneesmiddelen PW33en34 - 16-08-2018

TNO komt met gids over probiotica bij antibioticagebruik

TNO heeft een nationale gids gepubliceerd over klinisch bewezen probiotica bij antibioticagebruik, bedoeld voor patiënten, consumenten en zorgprofessionals. De gids is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift BMC Gastroenterology en is een review van alle relevante klinische studies naar de effecten van probiotica.

Algemeen PW33en34 - 09-08-2018 1 reactie

Mogelijk verband dood baby's en sildenafilonderzoek

Nadat negentien baby’s zijn overleden binnen Nederlands onderzoek naar effect en veiligheid van sildenafil voor foetussen met een ernstige groeibeperking, is deze studie vorige week per direct stopgezet. Uit eerdere studies kwam naar voren dat sildenafil een positief effect op de groei van de foetussen zou hebben. Maar volgens onderzoeksleider en gynaecoloog Wessel Ganzevoort van Amsterdam UMC is het middel mogelijk nadelig voor deze baby’s ná de geboorte.

Algemeen, Geneesmiddelen PW31en32 - 24-07-2018

Nog eens € 10 miljoen tegen hiv

Om nieuwe besmettingen te voorkomen en het gebruik van aidsremmers te bevorderen, trekt het kabinet nog eens € 10 miljoen uit. Het geld gaat naar Oost-Europa, Centraal-Azië, het Midden-Oosten en West- en Noord-Afrika, zo maakte minister Sigrid Kaag van Ontwikkelingssamenwerking gisteren bekend tijdens de internationale conferentie AIDS2018 in Amsterdam.

Algemeen PW31en32 - 24-07-2018

Forse toename betalingen industrie aan zorgverleners

Vorig jaar is de totale waarde van de gerapporteerde financiële relaties tussen leveranciers van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen en zorgverleners gestegen met 26% naar € 71,5 miljoen. Dat blijkt uit cijfers van het Transparantieregister Zorg.

Algemeen 18-07-2018

BENU-apotheken vragen toestemming voor meegeven medicatie

In alle BENU-apotheken vragen apothekers voortaan een schriftelijke toestemmingsverklaring als iemand anders dan de patiënt geneesmiddelen of gegevens komt ophalen. BENU heeft hiervoor een speciaal formulier ontwikkeld en verspreid in de eigen apotheken. Ook de KNMP heeft een toestemmingsverklaring opgesteld die apothekers via de website kunnen downloaden.

Algemeen PW29en30 - 12-07-2018 1 reactie

Zilveren Kruis beloont apotheker voor gebruik animatievideo’s

Zilveren Kruis geeft apothekers vanaf 2019 een opslag op het basistarief als zij de Kijksluiter, een bibliotheek met animatievideo’s over geneesmiddelen, gebruiken in aanvulling op het begeleidingsgesprek bij de eerste uitgifte.

Algemeen PW29en30 - 11-07-2018

Eerste Kamer stemt in met beroepsverbod door tuchtrechter

Bij ernstig gevaar voor patiënten kan de tuchtrechter voortaan een BIG-geregistreerde zorgverlener een beroepsverbod opleggen. Vandaag heeft de Eerste Kamer ingestemd met een wetsvoorstel hierover van minister Bruno Bruins van Medische Zorg.

Algemeen PW29en30 - 10-07-2018

Bruins inventariseert mogelijkheden cannabisonderzoek

Het Bureau Medicinale Cannabis (BMC) gaat samen met diverse patiëntenorganisaties en ZonMW inventariseren welke mogelijkheden er zijn voor onderzoek naar medicinale cannabis. Dat schrijft minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport aan de Tweede Kamer.

Algemeen PW29en30 - 09-07-2018

Rob van Marum benoemd tot nieuw lid van het CBG

Rob van Marum is vorige week beëdigd als nieuw lid van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Hij is door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aangesteld voor een periode van vier jaar.

Algemeen 09-07-2018

Aantal tuchtklachten over zorgverleners stabiel

Het totaal aantal ingekomen tuchtklachten voor alle zorgspecialismen is van 2013 tot 2017 ongeveer stabiel: tussen 1575 en 1676 klachten op 350.000 BIG-geregistreerde zorgverleners. Dat blijkt uit het jaarverslag van de tuchtcolleges voor de gezondheidszorg.

Algemeen 06-07-2018

Document acties

Back to top