Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Algemeen

TNO komt met gids over probiotica bij antibioticagebruik

TNO heeft een nationale gids gepubliceerd over klinisch bewezen probiotica bij antibioticagebruik, bedoeld voor patiënten, consumenten en zorgprofessionals. De gids is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift BMC Gastroenterology en is een review van alle relevante klinische studies naar de effecten van probiotica.

Algemeen PW33en34 - 09-08-2018 1 reactie

Mogelijk verband dood baby's en sildenafilonderzoek

Nadat negentien baby’s zijn overleden binnen Nederlands onderzoek naar effect en veiligheid van sildenafil voor foetussen met een ernstige groeibeperking, is deze studie vorige week per direct stopgezet. Uit eerdere studies kwam naar voren dat sildenafil een positief effect op de groei van de foetussen zou hebben. Maar volgens onderzoeksleider en gynaecoloog Wessel Ganzevoort van Amsterdam UMC is het middel mogelijk nadelig voor deze baby’s ná de geboorte.

Algemeen, Geneesmiddelen PW31en32 - 24-07-2018

Nog eens € 10 miljoen tegen hiv

Om nieuwe besmettingen te voorkomen en het gebruik van aidsremmers te bevorderen, trekt het kabinet nog eens € 10 miljoen uit. Het geld gaat naar Oost-Europa, Centraal-Azië, het Midden-Oosten en West- en Noord-Afrika, zo maakte minister Sigrid Kaag van Ontwikkelingssamenwerking gisteren bekend tijdens de internationale conferentie AIDS2018 in Amsterdam.

Algemeen PW31en32 - 24-07-2018

Forse toename betalingen industrie aan zorgverleners

Vorig jaar is de totale waarde van de gerapporteerde financiële relaties tussen leveranciers van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen en zorgverleners gestegen met 26% naar € 71,5 miljoen. Dat blijkt uit cijfers van het Transparantieregister Zorg.

Algemeen 18-07-2018

BENU-apotheken vragen toestemming voor meegeven medicatie

In alle BENU-apotheken vragen apothekers voortaan een schriftelijke toestemmingsverklaring als iemand anders dan de patiënt geneesmiddelen of gegevens komt ophalen. BENU heeft hiervoor een speciaal formulier ontwikkeld en verspreid in de eigen apotheken. Ook de KNMP heeft een toestemmingsverklaring opgesteld die apothekers via de website kunnen downloaden.

Algemeen PW29en30 - 12-07-2018 1 reactie

Zilveren Kruis beloont apotheker voor gebruik animatievideo’s

Zilveren Kruis geeft apothekers vanaf 2019 een opslag op het basistarief als zij de Kijksluiter, een bibliotheek met animatievideo’s over geneesmiddelen, gebruiken in aanvulling op het begeleidingsgesprek bij de eerste uitgifte.

Algemeen PW29en30 - 11-07-2018

Eerste Kamer stemt in met beroepsverbod door tuchtrechter

Bij ernstig gevaar voor patiënten kan de tuchtrechter voortaan een BIG-geregistreerde zorgverlener een beroepsverbod opleggen. Vandaag heeft de Eerste Kamer ingestemd met een wetsvoorstel hierover van minister Bruno Bruins van Medische Zorg.

Algemeen PW29en30 - 10-07-2018

Bruins inventariseert mogelijkheden cannabisonderzoek

Het Bureau Medicinale Cannabis (BMC) gaat samen met diverse patiëntenorganisaties en ZonMW inventariseren welke mogelijkheden er zijn voor onderzoek naar medicinale cannabis. Dat schrijft minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport aan de Tweede Kamer.

Algemeen PW29en30 - 09-07-2018

Rob van Marum benoemd tot nieuw lid van het CBG

Rob van Marum is vorige week beëdigd als nieuw lid van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Hij is door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aangesteld voor een periode van vier jaar.

Algemeen 09-07-2018

Aantal tuchtklachten over zorgverleners stabiel

Het totaal aantal ingekomen tuchtklachten voor alle zorgspecialismen is van 2013 tot 2017 ongeveer stabiel: tussen 1575 en 1676 klachten op 350.000 BIG-geregistreerde zorgverleners. Dat blijkt uit het jaarverslag van de tuchtcolleges voor de gezondheidszorg.

Algemeen 06-07-2018

€ 70 miljoen voor communiceren met patiënten

Een goede behandeling moet passen bij de persoonlijke situatie van een patiënt en arts en patiënt moeten daar samen over beslissen. Om die ontwikkeling te stimuleren investeert minister Bruno Bruins voor Medische Zorg en Sport € 70 miljoen in uitkomstgerichte zorg.

Algemeen 06-07-2018

Nieuwe website voor zwangere vrouwen

Op de nieuwe website Allesoverzwanger.nl kunnen vrouwen die zwanger zijn of het willen worden informatie vinden over zwangerschap en geboorte. De website is een initiatief van het College Perinatale Zorg (CPZ), samen met patiëntenorganisaties en zorgverleners.

Algemeen 29-06-2018

Drogisterijen maken bezwaar bij IGJ over Albert Heijn

Het toezicht van de Inspectie Gezondheidszorg Jeugd (IGJ) op de verkoop van UAD-geneesmiddelen door Albert Heijn is volgens het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) onvoldoende. Het CBD heeft hiertegen formeel bezwaar aangetekend en verzoekt de Inspectie alsnog handhavend op te treden.

Algemeen 29-06-2018

Online platform voor wetenschapsartikelen NPFO

Het Nederlands Platform voor Farmaceutisch Onderzoek (NPFO) publiceert haar wetenschappelijke artikelen voortaan op een eigen website: NPFO.nl. De website, die voorheen onderdeel was van KNMP.nl, biedt een open access platform met een nieuwe vormgeving. Hierdoor zijn de ruim 700 artikelen beter toegankelijk en vindbaar.

Algemeen 28-06-2018

Vrouw aangehouden voor dreigen met wapen in apotheek

In het Limburgse Hoensbroek is dinsdagochtend een vrouw aangehouden die in een apotheek in de Kouvenderstraat had gedreigd met een vuurwapen. Dat meldt de Limburgse politie.

Algemeen PW27en28 - 27-06-2018

Voortrekkersrol dermatologie bij precision medicine

De dermatologie kan een voortrekkersrol vervullen in de ontwikkeling van een doelgerichte, op de patiënt toegesneden therapie. “De huid is namelijk het meest zichtbaar”, zegt prof. Peter van de Kerkhof. “Met precision medicine is een duurzame controle mogelijk van onder meer psoriasis.”

Algemeen, Geneesmiddelen PW26 - 27-06-2018

PRAC gaat chinolonen herbeoordelen

De herbeoordeling van chinolonen, voor oraal gebruik, injectie of inhalatie, startte in februari 2017.

Algemeen, Geneesmiddelen PW26 - 27-06-2018

Eerste ziekenhuizen ontvangen digitaal medicatieoverzicht

HagaZiekenhuis in Den Haag, Reinier de Graaf in Delft en Voorburg en LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer zijn de eerste ziekenhuizen die een digitaal actueel medicatieoverzicht ontvangen vanuit de openbare apotheek en dit met de patiënt verifiëren.

Algemeen PW27en28 - 26-06-2018

Aanzienlijke daling aantal HPV-vaccinaties

Het aantal jonge meisjes dat zich laat vaccineren tegen baarmoederhalskanker is met 8% aanzienlijk gedaald: van 53,4% naar 45,5% in 2017. Dat blijkt uit een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Algemeen PW27en28 - 25-06-2018

Heronderzoek eteplirsen en metamizol

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) gaat het negatieve advies over een handelsvergunning voor eteplirsen (Exondys 51) heronderzoeken op verzoek van de aanvrager. Exondys 51 was bestemd voor de behandeling van de ziekte van Duchenne.

Algemeen, Geneesmiddelen PW25 - 22-06-2018

Document acties

Vacatures
Beherend apotheker

Schelde Apotheek | Amsterdam

Nieuwe vennoot gezocht

Apotheek Middelburg

Openbaar apotheker (32-38 uur)

Apotheek Stevenshof | Leiden

Meer…
Back to top