Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Algemeen

'Geef dementerenden minder antipsychotica'

Antipsychotica doen meer kwaad dan goed bij demente ouderen met gedragsproblemen. Zorgverleners in verpleeghuizen zouden daarom meer moeten weten van de bijwerkingen, het beperkte effect van medicatie bij deze indicatie, en van de niet-medicamenteuze opties zoals cognitieve gedragstherapie. Dat stelt klinisch geriater Astrid van Strien, die op 14 september promoveerde aan het VUmc.

Algemeen, Praktijkvoering PW37 - 15-09-2017

Mosadex, VGZ en CZ kunnen overname Mediq niet stoppen

Groothandel Mosadex en zorgverzekeraars VGZ en CZ moeten zich neerleggen bij de overname van Mediq door Brocacef. Deze machtsconcentratie op de farmaciemarkt vormt volgens de rechter geen belemmering voor de concurrentie. De Rechtbank Rotterdam deed vorige week uitspraak.

Algemeen PW38 - 14-09-2017

IVM: zorginstellingen missen regels beheer opiaten

Bij zorginstellingen bestaat veel onduidelijkheid over het toedienen, de opslag en het voorraadbeheer van opiaten, ook hanteren ze verschillende werkwijzen. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM).

Algemeen PW37 - 08-09-2017

IGZ: tekort Thyrax door nalatigheid fabrikant

Aspen Pharma, fabrikant van schildkliermedicijn Thyrax, heeft onvoldoende gedaan om te voorkomen dat vorig jaar een groot tekort ontstond aan Thyrax. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ), die de fabrikant mogelijk een boete zal opleggen.

Algemeen PW37 - 07-09-2017

Ook Rotterdamse apotheek biedt soa-test uit de muur

Bij de in hiv gespecialiseerde PLUS-apotheek Rijken in Rotterdam is het sinds een week mogelijk een soa-test uit de automaat te halen. Hiermee volgt de apotheek het voorbeeld van de Haagse apotheek Prins Hendrikplein.

Algemeen PW37 - 04-09-2017

Mondzorg koploper in meldingen zorgfraude

Vorig jaar zijn 447 signalen ontvangen van mogelijke zorgfraude, in 2015 waren dat er 428. De meeste hebben betrekking op mondzorg (110), geestelijke gezondheidszorg (86) en de medisch specialistische zorg (68); in de farmacie kwamen 17 signalen binnen. Dat blijkt uit een rapportage van het Informatie Knooppunt Zorgfraude (IKZ).

Algemeen 01-09-2017

Huisarts is vaker vrouw en vaker in loondienst

Het aandeel vrouwelijke huisartsen is de afgelopen jaren fors toegenomen: van 36% in 2007 tot 53% in 2016. Ook het aantal huisartsen in dienst van een huisarts (HIDHA's) en waarnemers groeide: in tien jaar met 85% tot bijna vierduizend, terwijl het aantal zelfstandig gevestigde huisartsen nauwelijks is toegenomen.

Algemeen PW36 - 31-08-2017

Patiënt kent biosimilar

Britse patiënten met reumatoïde artritis en spondylitis ankylopoetica weten wat biosimilars van etanercept en infliximab inhouden.

Algemeen PW35 - 29-08-2017

Ouderen willen graag medicatiebeoordeling

Ruim de helft van de thuiswonende ouderen die geneesmiddelen gebruiken, vindt een periodiek terugkerende medicatiebeoordeling een goed idee. Dat komt naar voren uit een onderzoek van de ouderenbond ANBO onder ruim zevenduizend leden en niet-leden. Ruim de helft van hen gebruikt twee tot vijf verschillende medicijnen en een kwart meer dan vijf.

Algemeen PW36 - 28-08-2017

Nieuwe directeur Alliance Healthcare

Alliance Healthcare Nederland, eigenaar van Alphega Apotheek en Boots Apotheek, heeft Kalman Petro aangesteld als nieuwe algemeen directeur.

Algemeen PW36 - 24-08-2017 1 reactie

Patiënten willen portaal voor inzien medische gegevens

60% van de patiënten wil via een patiëntenportaal van het ziekenhuis hun medische gegevens kunnen inzien, maar in de praktijk gebeurt dat nog weinig. Dat blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland onder bijna drieduizend patiënten.

Algemeen PW35 - 22-08-2017

Schippers: meldplicht voor startende zorgverleners

Alle nieuwe zorgaanbieders moeten zich voortaan verplicht melden voordat zij kunnen starten met het verlenen van zorg. Dat staat in het wetsvoorstel Wet toetreding zorgaanbieders, waarmee de ministerraad op voorstel van VWS-minister Edith Schippers heeft ingestemd.

Algemeen PW35 - 21-08-2017

Prijsafspraken maken medicijn juist duurder

Dat de geneesmiddelprijzen alsmaar blijven stijgen, is een ongewenste bijwerking van het overheidsbeleid dat er juist op gericht is om de kosten te verlagen. Nederlandse onderzoekers concluderen dit deze week in PLOS one nadat ze een systematische review uitvoerden naar de kosten van geneesmiddelen.

Algemeen, Geneesmiddelen, Industrie, Politiek & overheid PW35 - 18-08-2017

Eerder thuis na leveroperatie door lokale pijnstilling

Patiënten krijgen in het Máxima Medisch Centrum na een leveroperatie voortaan pijnstilling via een katheter in het wondgebied en niet meer via een ruggenprik of morfinepomp. Volgens het ziekenhuis brengt de nieuwe methode naar verwachting een voortvarender herstel van patiënten.

Algemeen 18-08-2017

Eerste apotheken kiezen voor nieuw AIS van Promedico

Softwareleverancier Promedico, een nieuwe toetreder in de openbare farmacie, meldt dat de eerste twee apotheken een contract hebben getekend voor het nieuwe apotheekinformatiesysteem Apro.

Algemeen 15-08-2017

KNMP-websites 19 augustus niet bereikbaar

Omdat zaterdag 19 augustus onderhoud plaatsvindt in het datacentrum zijn de websites van de KNMP tussen zeven uur ’s ochtends en vier uur ’s middags niet bereikbaar.

Algemeen 15-08-2017

NZa: controle transparantie websites zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars moeten consumenten volledig informeren zodat zij een afgewogen keuze kunnen maken voor een nieuwe zorgverzekering. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) start de komende maanden diverse acties om dit te controleren, onder meer via Twitter.

Algemeen, Zorgverzekeraars PW 33 - 09-08-2017

Politie toont beelden van overvallers Limburgse apotheek

De Limburgse politie heeft bewakingsbeelden online geplaatst van twee mannen die op 6 juni Apotheek Overhoven-Hoogveld in Sittard hebben beroofd. Bij de gewapende overval hebben zij een onbekend geldbedrag buitgemaakt.

Algemeen 08-08-2017

‘Belangrijk dat zwangeren meedoen aan onderzoek’

Het is belangrijk dat zwangere vrouwen op ethisch verantwoorde wijze geïncludeerd worden in medisch-wetenschappelijk onderzoek. Door hen stelselmatig uit te sluiten van deelname kan niet bewezen worden dat medicijnen die zwangeren nodig hebben veilig en werkzaam zijn. Niet deelnemen leidt tot risico’s voor zowel de zwangere vrouw als de foetus. Dat betoogt Indira van der Zande, verbonden aan het UMCU.

Algemeen PW 31 - 02-08-2017

Kandidaatmiddel remde meer dan goed was

In een Frans fase-I-onderzoek met BIA 10-2474 overleed een van de zes proefpersonen en moesten vier in het ziekenhuis worden opgenomen. Allen hadden neurologische klachten. Op grond van proteomica-analyse veronderstellen Van Esbroeck et al. dat dit komt doordat BIA 10-2474 verscheidene lipases remt die niet als aangrijpingspunt in beeld waren.

Algemeen PW29 - 21-07-2017

Document acties

Back to top