Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Algemeen

Amsterdam nieuwe vestigingsplaats EMA

Het Europees geneesmiddelenagentschap EMA komt naar Amsterdam. Dat hebben de Europese landen gisteren in Brussel besloten. Het agentschap is in Londen gevestigd, maar moet vanwege het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU verhuizen naar een ander land.

Algemeen 21-11-2017

RIVM onderzoekt antibioticaresistentie ouderenzorg

Om resistentie effectief te bestrijden, gaat het RIVM in kaart brengen hoe vaak resistente bacteriën voorkomen in de ouderenzorg. In 2018 start een landelijk onderzoek onder bewoners van driehonderd verpleeghuizen.

Algemeen 20-11-2017

Daling aantal nieuwe hiv-besmettingen zet door

Het aantal nieuwe hiv-diagnoses in Nederland blijft dalen, zij het in beperkte mate. In 2016 waren er ongeveer 820 nieuwe hiv-diagnoses, blijkt uit cijfers die vandaag door Stichting HIV Monitoring zijn gepresenteerd.

Algemeen 17-11-2017

Martin van Rijn nieuwe voorzitter Reinier Haga Groep

Oud-staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn is vandaag begonnen als nieuwe voorzitter van de Reinier Haga Groep, de grootste niet-academische ziekenhuisgroep van Nederland. Van Rijn volgt Chiel Huffmeijer op, die met pensioen is gegaan.

Algemeen 15-11-2017

ZIN: medicinale cannabis niet in basispakket

Recente wetenschappelijke publicaties geven geen aanleiding tot herbeoordeling van medicinale cannabis. Hierdoor blijft vergoeding via het verzekerde pakket onmogelijk. Dat schrijft het Zorginstituut Nederland (ZIN) aan de minister voor medische zorg Bruno Bruins.

Algemeen 13-11-2017

Meer bekend over oorzaak epilepsie

Epilepsie is in 80% van de gevallen het gevolg van laaggradige tumoren, aanlegstoornissen van de hersenschors of sclerose van de hippocampus. Dat blijkt uit onderzoek van de European Epilepsy Brain Bank, in samenwerking met het Academisch Centrum voor Epileptologie.

Algemeen PW46 - 10-11-2017

Hiv-screening loont

In de Britse situatie zou hiv-screening in de eerstelijnszorg de kosteneffectiviteitsdrempel van £ 30.000 per QALY bereiken na 33 jaar.

Algemeen PW45 - 09-11-2017

Stop liever niet-medicamenteus met roken

Gedragsmatige ondersteuning bij het stoppen met roken heeft de voorkeur. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) verwijst in de recent herziene behandelrichtlijn Stoppen met roken daarvoor naar de zorgmodule Leefstijl Roken.

Algemeen PW46 - 07-11-2017

Cellijnen verkeerd in veel publicaties

Tienduizenden wetenschappelijke publicaties gaan niet over de cellen die erin genoemd worden.

Algemeen PW44 - 03-11-2017

Toename aantal bezoeken huisarts

78% van de Nederlanders heeft in 2016 de huisarts bezocht. Het gemiddeld aantal bezoeken neemt de afgelopen jaren licht toe en ligt nu op 4,4 bezoeken per persoon. Dat blijkt uit cijfers van NIVEL Zorgregistraties eerste lijn.

Algemeen 02-11-2017

ACM: collectief weigeren zorgcontract is verboden

Een collectieve boycot van zorgcontracten door zorgaanbieders in de eerste lijn is verboden en nadelig voor patiënten. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Consument & Markt (ACM), die ziet dat veel zorgaanbieders overwegen geen contract af te sluiten.

Algemeen PW45 - 31-10-2017

VWS-minister Bruins krijgt geneesmiddelen

Drie mannen staan sinds gisteren aan het roer op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS): minister van VWS Hugo de Jonge, minister voor medische zorg Bruno Bruins – verantwoordelijk voor geneesmiddelen – en staatssecretaris Paul Blokhuis. Wie zijn ze en wat gaan ze doen?

Algemeen, Politiek & overheid PW44 - 27-10-2017

Zwemmen in medicijnresten

Vissen in de Niagara-rivier hebben last van antidepressiva en antihistaminica.

Algemeen PW43 - 27-10-2017

Gebruik digitale medicatiecontrole blijft achter

Van de verpleegkundigen en verzorgenden in de ouderenzorg gebruikt 22% een digitale medicatiecontrole, terwijl meer dan de helft van hen deze werkwijze wel noodzakelijk vindt. Dat blijkt uit de jaarlijkse eHealth-Monitor van Nictiz en het NIVEL.

Algemeen 26-10-2017

Test voorspelt de kans op dementie

Met de resultaten van diagnostische tests voorspellen hoe groot de kans is dat een individuele patiënt binnen enkele jaren dementie krijgt. Wetenschappers van het VUmc Alzheimercentrum hebben daarvoor rekenmodellen ontwikkeld.

Algemeen PW43 - 23-10-2017

Opsporing Verzocht toont beelden van overval apotheek Sittard

Het tv-programma Opsporing Verzocht heeft gisteravond camerabeelden getoond van de gewapende overval in juni op Apotheek Overhoven-Hoogveld in Sittard. Op de beelden is te zien hoe één van de overvallers een apothekersassistent bedreigt.

Algemeen 18-10-2017

Kennis nodig voor als richtlijn tekortschiet

Bij de verschuiving in de apothekersopleiding – van chemie naar patiëntgeoriënteerde vakken en farmacotherapie – mag gedegen basiskennis van de chemie niet verloren gaan. Die waarschuwing uitte de nieuwe hoogleraar Klinische Farmacologie Alwin Huitema tijdens zijn oratie Niet normaal doen! op vrijdag 13 oktober aan de Universiteit Utrecht.

Algemeen, Geneesmiddelen PW42 - 16-10-2017

Minder angst voor een boete van de ACM

Zorgaanbieders in de eerste lijn hebben in de afgelopen twee jaar actiever samenwerkingsverbanden gesloten en zijn minder angstig voor een boete van de mededingingswaakhond. Dat blijkt uit een evaluatie van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Algemeen PW42 - 13-10-2017

Rechter: voor diergeneesmiddel met fipronil recept vereist

Een diergeneesmiddel met fipronil tegen vlooien, teken en muggen bij honden en katten mag alleen op recept van een dierenarts worden afgeleverd. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) deze week besloten.

Algemeen PW42 - 06-10-2017

Risicofactoren voor bias

Kleine groepen, vroege publicatie, veel citaties en startende onderzoekers zijn geassocieerd met overschatting van effecten van interventies.

Algemeen PW40 - 05-10-2017

Document acties

Vacatures
Projectapotheker

Catharina Ziekenhuis Eindhoven

Apotheker Bereidingen en VTGM

Radboudumc Nijmegen

Beherend apotheker

IHCH pharmacy | Den Haag

Meer…
Back to top