Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Algemeen

Brandbrief patiëntenorganisaties om meer subsidies

Patiëntenorganisaties vinden dat ze hun werk niet meer goed kunnen doen omdat ze over onvoldoende financiële middelen beschikken. In een brandbrief aan de Tweede Kamer vragen ruim honderd patiëntenorganisaties om maatregelen.

Algemeen, Politiek & overheid 24-04-2018

Bogin lanceert app voor patiënten

Om gebruikers van biologische geneesmiddelen meer grip te geven over hun medicatie heeft de brancheorganisatie voor Biosimilars en Generieke geneesmiddelenindustrie Nederland (Bogin) de app Biopaspoort ontwikkeld.

Algemeen, Geneesmiddelen 20-04-2018

Uitgaven medicatie stijgen naar € 5 miljard

Bij ongewijzigd beleid zullen in 2021 de uitgaven aan geneesmiddelen oplopen tot bijna € 5,1 miljard per jaar. Dat blijkt uit de rapportage GIPeilingen van het Zorginstituut Nederland (ZIN) over het gebruik en de kosten van geneesmiddelen en hulpmiddelen.

Algemeen, Geneesmiddelen 18-04-2018

Nieuwe directeur KNMP: Eric Janson

Eric Janson is vandaag begonnen als de nieuwe algemeen directeur van de KNMP. Voorzitter Gerben Klein Nulent draagt zijn taken als ad interim-directeur direct aan hem over. Klein Nulent was tijdelijk directeur na het vertrek van Léon Tinke eind vorig jaar.

Algemeen 17-04-2018

Reclame BeezMax-crème is oneerlijk en misleidend

BeezMax-crème, voor aandoeningen van gewrichten of wervels, heeft in haar reclame zonder toestemming de namen van drie reumatologen en de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR) gebruikt. Volgens de Reclame Code Commissie (RCC) is de reclame oneerlijk en in strijd met de vereisten van professionele toewijding.

Algemeen 16-04-2018

Grote toename patiënten met ziekte van Lyme

Vorig jaar hebben 27.000 mensen de ziekte van Lyme gekregen, in 2014 waren dit er nog 25.000. Dat blijkt uit een peiling van het RIVM. Met deze toename is het aantal patiënten dat jaarlijks deze ziekte oploopt in de afgelopen twintig jaar ruim verviervoudigd.

Algemeen 16-04-2018

Interactief onderwijs helpt farmaciestudent

Interacties van studenten farmacie onderling en met hun opleiders is goed voor de studieresultaten. Bovendien hebben de studenten een positieve indruk van interactieve onderwijsvormen, blijkt uit enkele Amerikaanse onderzoeken.

Algemeen PW15 - 13-04-2018

Meer apothekers nodig door stijging zorgvraag

Om in de komende jaren te kunnen voldoen aan de stijgende vraag naar farmaceutische zorg moet het aantal farmaciestudenten omhoog, anders dreigt een tekort aan apothekers. Dat concludeert de KNMP op basis van onderzoek door het Capaciteitsorgaan.

Algemeen PW15 - 13-04-2018

Alarm: nijpend tekort aan ziekenhuisstages

Basisapothekers studeren af zonder ziekenhuisstage

De farmacieopleidingen in Utrecht, Groningen en Leiden kampen met een ernstig tekort aan stages in het ziekenhuis. In een oproep aan de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA) pleiten de opleidingen voor meer participatie van de ziekenhuizen.

Algemeen PW15 - 12-04-2018

Effectieve behandeling hypertensie in barbershops

Speciaal getrainde apothekers zijn in staat tot effectieve behandeling van hypertensieve klanten van barbershops voor zwarte Amerikanen (waar informele gezondheidszorg wordt gegeven).

Algemeen PW15 - 11-04-2018

Therapieontrouw groot bij astma/COPD-patiënten

Bijna één op de vier mensen met COPD (24%) en één op de drie mensen met astma (36%) neemt zijn medicijnen niet zoals voorgeschreven. Veel van deze patiënten hebben ook behoefte aan extra hulp bij het gebruik van hun medicatie. Dit blijkt uit onderzoek van het NIVEL in opdracht van het Longfonds.

Algemeen, Praktijkvoering PW16 - 11-04-2018

Eindbod werkgevers Cao Apotheken afgewezen

Het eindbod voor een Cao Apotheken, voor medewerkers in de apotheek, van de werkgeversorganisaties is door FNV en CNV afgewezen. De vakbonden gaan in overleg met hun achterbannen of zij eventueel acties zullen ondernemen.

Algemeen PW16 - 10-04-2018

Europese Commissie: cranberry geen medisch hulpmiddel

Producten op basis van cranberry’s om blaasontsteking te voorkomen of te behandelen vallen volgens de Europese Commissie niet onder de definitie van medische hulpmiddelen.

Algemeen PW16 - 10-04-2018

NIVEL: zorg apotheek vaak nog onbekend

Apotheken bieden een veelheid aan zorg en diensten aan, maar een groot deel van de patiënten is daarvan niet goed op de hoogte. Dat blijkt uit onderzoek van NIVEL, schrijft minister Bruno Bruins voor Medische Zorg aan de Tweede Kamer.

Algemeen 06-04-2018

Toekomst: patiënt kiest 'huisapotheek'

Door inschrijving ontstaat expliciete behandelrelatie

Een patiëntgebonden bekostiging kan de zorgfunctie van apothekers versterken. Daarbij schrijft de patiënt zich in bij een ‘huisapotheek’, die een inschrijftarief ontvangt als vergoeding voor de farmaceutische zorg. Dat concludeert het adviesbureau SiRM.

Algemeen PW14 - 04-04-2018

Risico op fouten in apotheek Jacofarma

In central filling-apotheek Jacofarma in Barendrecht bestaat een risico op fouten bij het verpakken omdat de apotheek op veel punten niet voldoet aan de norm. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) legt de apotheek daarom een aanwijzing op.

Algemeen 28-03-2018

Nieuwe variant van het griepvirus gevonden

In een huisartsenpraktijk in Nederland is een bijzonder griepvirus ontdekt: een variant van influenza A(H1N2). De patiënt was niet ernstig ziek en is weer hersteld en er zijn geen andere patiënten gevonden met het virus, meldt NIVEL.

Algemeen PW13 - 23-03-2018 1 reactie

'Weekend vrij' bij hiv bespaart lasten

Antiretrovirale therapie in cycli van 5 dagen slikken en 2 dagen niet bespaart kosten.

Algemeen, Geneesmiddelen PW12 - 22-03-2018

Bruins: proefdiervrije modellen nodig voor onderzoek

Dierproeven hebben onvoldoende voorspellende waarde voor de veiligheid en effectiviteit van geneesmiddelen. Minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport wil daarom de huidige ontwikkelmodellen van geneesmiddelen heroverwegen.

Algemeen PW13 - 22-03-2018

Effect nusinersen significant bij spinale musculaire atrofie

Bij kinderen die na de leeftijd van 6 maanden last krijgen van spinale musculaire atrofie, geeft nusinersen een significante motorische verbetering.

Algemeen PW12 - 22-03-2018

Document acties

Vacatures
Onderhandelaar

Pact | Baarn

Projectapotheker

Noordwest Ziekenhuisgroep | Alkmaar

Ziekenhuisapotheker óf Openbaar Apotheker Specialist

Elkerliek ziekenhuis | Helmond

Meer…
Back to top