Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Sections

Algemeen

Meer diabetes door hogere temperaturen

Stijgt de gemiddelde buitentemperatuur, dan krijgen meer mensen diabetes door de verminderde activiteit van bruin vet. Dit concluderen onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) op basis van een statistische analyse.

Algemeen 22-03-2017

Morgen open dag in 150 Service Apotheken

Verspreid door het hele land openen 150 Service Apotheken op zaterdag 18 maart hun deuren voor het publiek. Klanten en niet-klanten kunnen terecht voor een rondleiding.

Algemeen 17-03-2017

Opleiding farmaceutisch consulent naar nieuwe eigenaar

Capabel Hogeschool in Utrecht is de nieuwe eigenaar van de hbo-opleiding Farmaceutisch consulent. Eind vorig jaar maakte hogeschool Saxion Next in Deventer, oprichter van deze vierjarige deeltijdopleiding, bekend in september 2017 te stoppen met de instroom van nieuwe studenten.

Algemeen, Praktijkvoering PW12 - 17-03-2017

Soa-test uit de muur bij Haagse apotheek

Met pinbetaling anoniem een soa-test uit de muur halen. Dat is vanaf volgende week mogelijk in Apotheek Prins Hendrikplein in Den Haag. Apotheker Floor van Leersum: “We merken dat het een moeilijke vraag is aan de balie.”

Algemeen, Praktijkvoering PW12 - 16-03-2017

Gecontroleerd onderzoek eltrombopag

Eltrombopag stimuleert bloedplaatjes en reduceert bloedingen bij myeloplastisch syndroom met trombocytopenie.

Algemeen PW11 - 16-03-2017

RIVM: milieueffecten medicijnen onduidelijk

Van veel geneesmiddelen ontbreken goede gegevens over hun effecten op het milieu. Het is daarom moeilijk om het ene geneesmiddel door het andere te vervangen om daarmee milieuwinst te behalen. Dat concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een gisteren gepubliceerd onderzoek.

Algemeen, Geneesmiddelen, Industrie, Politiek & overheid 15-03-2017

Statisticus: bewijskracht FDA soms zwak

De bewijskracht die de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) voldoende acht om een geneesmiddel toe te laten kan zwak zijn. Beleid is dat deze autoriteit medicijnen mag goedkeuren als twee klinische trials een positieve uitkomst aantonen over werkzaamheid en veiligheid.

Algemeen, Geneesmiddelen, Politiek & overheid PW12 - 14-03-2017

Umenz wint Nationale Zorginnovatieprijs

Het Umenz Zorgplatform, dat de patiënt via een app continu verbindt met zijn zorgverlener, heeft de Nationale Zorginnovatieprijs 2017 gewonnen. Dat heeft de Stichting Zorginnovatie Nederland gisteravond bekendgemaakt.

Algemeen, Praktijkvoering 10-03-2017

Nieuwe inclusiemethode voor DOAC-patiënt

Om meer patiënten die DOAC’s gebruiken te kunnen monitoren voor Lareb Intensive Monitoring (LIM) ontwikkelen Bijwerkingencentrum Lareb en Service Apotheek een nieuwe digitale inclusiemethode.

Algemeen, Geneesmiddelen 09-03-2017

Tolk ‘op zak’ met app voor zorgverlener

Binnen zestig seconden een tolk aan de lijn om in de gewenste taal te communiceren met een patiënt. Die mogelijkheid biedt de TolkentelefoonApp voor de zorg die het Tolk- en Vertaalcentrum Nederland (TVcN) lanceert.

Algemeen, Praktijkvoering 09-03-2017

Toets BIG-herregistratie in mei gaat niet door

De toets voor de BIG-herregistratie in mei gaat niet door. De eerstvolgende toets is nu op 18 september. Inschrijven kan tot 11 augustus. “Een BIG-toets ontwikkelen kost erg veel geld”, zegt Hans van Son van PAOFarmacie. In combinatie met de lage opkomst wordt dat volgens Van Son te duur.

Algemeen PW10 - 08-03-2017

Cao voor apothekers definitief van kracht

Het eind vorig jaar gesloten principeakkoord voor apothekers in dienstverband is definitief omgezet in de tweede Cao Apothekers in Dienstverband. Dat hebben de werkgeversorganisatie Vereniging Zelfstandige Apothekers (VZA) en de werknemersorganisatie Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) bekendgemaakt.

Algemeen, Praktijkvoering PW11 - 07-03-2017

Onderzoeken naar gender en gezondheid

Om de gezondheidsverschillen in kaart te brengen tussen mannen en vrouwen starten volgende maand zeven onderzoeken. Voor dit Kennisprogramma Gender en Gezondheid van ZonMw investeert minister Schippers van Volksgezondheid € 12 miljoen.

Algemeen, Geneesmiddelen PW10 - 22-02-2017

Pensioen: geen maatregelen door stijgende rente

Door de stijging van de rente in de laatste maanden van 2016 is de premie voldoende om de pensioenopbouw van 1,3% in 2017 te kunnen financieren, meldt de Beroepsvereniging Pensioenfonds Openbare Apothekers (BPOA). Ook blijft de jaarlijkse verhoging van 1,5% behouden.

Algemeen PW9 - 21-02-2017

‘Beste apotheek’ staat in multiculturele wijk

‘Track & trace en smart filling brachten rust aan de balie’

Apotheek van der Laan, gevestigd in de Rotterdamse Afrikaanderwijk, behaalde de hoogste score in het mystery guest-onderzoek 2016 onder 950 apotheken. Volgens onderzoeksbureau AMP is het bijzonder dat een apotheek in een multiculturele wijk de beste zorg leverde bij zes farmaceutische casussen.

Algemeen, Praktijkvoering PW8 - 21-02-2017

Schippers: 30% minder mensen met depressie

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid wil dat het aantal mensen met depressie in 2030 met 30% is gedaald. Ze heeft met negentien partijen een akkoord getekend om deze aandoening landelijk aan te pakken.

Algemeen, Politiek & overheid 15-02-2017

Inbraak apotheek Medisch Centrum Elsloo

Inbrekers hebben dinsdagochtend rond kwart voor 5 bij Apotheek Medisch Centrum in het Limburgse Elsloo ongeveer € 800 buitgemaakt en twee iPhones gestolen. De mannen kwamen binnen na met mokers een raam met vier lagen glas stuk te hebben geslagen, aldus een getuige.

Algemeen, Praktijkvoering 15-02-2017

Cao: eenmalige uitkering en 1,75% meer loon

Medewerkers in de openbare apotheek krijgen een eenmalige uitkering van 1,25% over het bruto jaarloon 2015 en een structurele loonsverhoging van 1,75% voor 2016. Dat hebben de cao-partijen vastgelegd in een onderhandelingsakkoord over de cao Apotheken en de cao Bedrijfsfonds Apotheken (BA).

Algemeen, Praktijkvoering PW8 - 14-02-2017

Bijnier app maakt koppeling met patiëntdossier

Voor patiënten met bijnierschorsinsufficiëntie hebben het Radboudumc en BijnierNET de Bijnier app ontwikkeld die een koppeling maakt met het elektronisch patiëntendossier.

Algemeen PW7 - 13-02-2017

Patiëntervaringen in kaart gebracht

Om snel informatie te krijgen over de werking en bijwerkingen van geneesmiddelen gaan onderzoeksbureau NIVEL en Bijwerkingencentrum Lareb groepen patiënten volgen met een bepaalde aandoening. Ze starten met de aandoening overactieve blaas.

Algemeen, Geneesmiddelen PW7 - 13-02-2017

Document acties

Back to top