Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Patiëntenfederatie: patiënt vangt te vaak bot in de apotheek

15-02-2019
Een op de twee patiënten krijgt in de apotheek door leveringsproblemen geneesmiddelen niet mee, moet later terugkomen, krijgt een ander medicijn met dezelfde werkzame stof of krijgt helemaal geen medicijn. Dat blijkt uit onderzoek van de Patiëntenfederatie Nederland, in opdracht van tv-programma Zembla.
Patiëntenfederatie: patiënt vangt te vaak bot in de apotheek

Aan het onderzoek deden tienduizend patiënten mee, van wie 8700 in het afgelopen half jaar bij de apotheek zijn geweest om een receptgeneesmiddel op te halen.

Het gaat hierbij volgens de Patiëntenfederatie Nederland om geneesmiddelen die noodzakelijk zijn voor de behandeling, toch kregen bijna 4400 patiënten het recept een of meerdere keren niet direct mee – honderd van hen kregen uiteindelijk helemaal geen geneesmiddel.

Patiënten die het voorgeschreven recept niet meekregen, hadden hiervan vaak veel hinder en last, aldus de patiëntenfederatie. Ze moesten de inname overslaan, doseringen halveren of elders geneesmiddelen zien te halen.

Patiëntenfederatie Nederland concludeert dat de leveringsproblemen in de apotheek nog steeds een groot probleem zijn. Bij een onderzoek van het Nivel vijf jaar geleden bleek nog dat een op de drie patiënten het geneesmiddel niet direct meekreeg.

Volgens de patiëntenfederatie moeten fabrikanten of groothandels een grotere voorraad van geneesmiddelen aanhouden. Bijvoorbeeld een voorraad van vier maanden, voor als de productie stopt.

Voor het overgrote deel van de patiënten is het medicijngebruik voorspelbaar, apothekers zouden daarop beter kunnen inspelen door een basisvoorraad aan te leggen van geneesmiddelen waarvan ze weten dat hun patiënten die geregeld komen halen, aldus de Patiëntenfederatie Nederland.

 

 

 

Document acties

gearchiveerd onder: Geneesmiddelentekorten

Reacties

18-02-2019 17:55
K.G.J. Schneider zegt:

Het is toch jammer dat de Patientenfederatie niet dieper in de materie duikt. Gewoon de minister napraten en alle andere mogelijke oorzaken negeren. Voorraad ophogen lost het probleem wellicht een beetje op. Over de betaalbaarheid en haalbaarheid daarvan valt veel te zeggen. Het is ook vandaag de dag bizar mee te maken hoeveel als preferent aangewezen middelen niet leverbaar zijn en hoe ook van niet preferenten echt van geen enkel label iets verkrijgbaar is. Je vraagt inzake de preferenten echt af hoe de inkoop, leveringsgarantie en productie geregeld zijn.

Back to top