Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Bruins: IGJ kan moeilijk optreden tegen internetfraude

Bruins: IGJ kan weinig doen tegen internetfraude

PW14 - 28-03-2019
Patiënten kunnen eenvoudig, zonder tussenkomst van een arts, zware receptmedicatie online bestellen, bleek onlangs uit onderzoek van de Consumentenbond. Volgens minister Bruins van Medische Zorg kan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) hier heel weinig tegen doen.
Bruins: IGJ kan moeilijk optreden tegen internetfraude

Dat Nederlandse patienten online receptplichtige geneesmiddelen kunnen bestellen, zonder tussenkomst van een arts en apotheker, vindt Bruins “zorgelijk en onwenselijk”, schrijft hij de Tweede Kamer in een reactie op een onderzoek dat de Consumentenbond vorige maand publiceerde.

In het onderzoek waarschuwt de Consumentenbond voor professioneel ogende websites die nauwelijks te onderscheiden zijn van legale internetapotheken. Ook blijkt uit een analyse van het RIVM dat in bijna alle online gekochte geneesmiddelen meer of minder werkzame stof zat dan op de verpakking staat.

De Consumentenbond bestelde bij twaalf aanbieders in binnen- en buitenland twintig receptgeneesmiddelen zonder recept, zoals antibiotica, slaap- en kalmeringsmiddelen en kankermedicijnen. Zestien medicijnen werden bezorgd, vanuit onder meer Groot-Brittannië, India en Singapore.

Het te koop aanbieden van geneesmiddelen zonder handelsvergunning is in Nederland verboden, benadrukt Bruins, en de IGJ houdt hierop toezicht. Bij overtredingen van de Geneesmiddelenwet kan de Inspectie waarschuwen of een bestuurlijke boete opleggen.

Maar volgens de minister is in veel gevallen de identiteit van een aanbieder niet te achterhalen. Of een aanbieder opereert vanuit het buitenland, waardoor de IGJ niet zelf kan optreden. Ook tegen de constructie waarbij een arts in het buitenland online een recept uitschrijft voor een Nederlandse patiënt, kan de Inspectie niet optreden. Toch is de IGJ wel actief door met andere landen informatie te delen en mee te doen met de jaarlijkse internationale actie Pangea, waarbij zoveel mogelijk potentieel gevaarlijke geneesmiddelen van de markt worden gehaald, aldus de minister.

Europese Commissie

Om bewustwording te creëren over het gevaar van online bestellen van medicijnen, heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de afgelopen jaren geïnvesteerd in twee publiekscampagnes. Ook staat op de website van de Rijksoverheid, bij het onderwerp ‘medicijnen’, informatie over de risico’s van het bestellen op internet.

Naar aanleiding van de bevindingen van de Consumentenbond gaat Bruins onderzoeken hoe deze informatie nog gerichter aan de doelgroep kan worden verstrekt. Ook zal hij dit onderwerp onder de aandacht brengen van de Europese Commissie.

Op Europees niveau werd eerder een logo ontwikkeld waaraan consumenten legale en betrouwbare online apotheken kunnen herkennen. Internetapotheken in Nederland kunnen dit logo aanvragen bij het CIBG en na goedkeuring plaatsen op hun website.

Ten slotte meldt de minister dat het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) een module heeft ontwikkeld die artsen en apothekers helpt gezondheidsklachten te herkennen die mogelijk worden veroorzaakt door vervalste medicijnen die zijn aangeschaft via illegale aanbieders.

Document acties

Back to top