Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Rekenmodel voor optimale medicatie bij hart- en vaatziekten

PW43 - 16-10-2018
Om het aantal extra jaren zonder hart- en vaatziekten door preventieve behandeling te voorspellen heeft het UMC Utrecht Hart- en vaatcentrum algoritmes ontwikkeld. De tool U-Prevent berekent op basis van big data de optimale medicatie voor iedere individuele patiënt.
Rekenmodel voor optimale medicatie bij hart- en vaatziekten

Met behulp van het rekenmodel kunnen artsen het risico op hart- en vaatziekten berekenen voor gezonde mensen, voor patiënten met hart- en vaatziekten, voor diabetespatiënten en voor ouderen boven zeventig jaar. De arts vult gegevens in zoals leeftijd, geslacht, bloeddruk, cholesterol en eventuele medicatie.

Vervolgens zien de arts en de patiënt wat het effect is van de medicatie en hoeveel ziektevrije jaren dit oplevert en kunnen zij samen beslissen om te starten of te stoppen met medicatie.

Het resultaat voor patiënten is volgens het UMC: effectiever voorkomen van hart- en vaatziekten door bloedverdunners, bloeddrukverlagers en cholesterolverlagers op maat, samen met de arts in de spreekkamer beslissen en kostenbesparing voor de zorg als geheel.

U-Prevent is gebaseerd op de gegevens van meer dan 700.000 patiënten in binnen- en buitenland. Deze big data zijn samengebracht door de ontwikkelaars Frank Visseren, internist en hoogleraar vasculaire geneeskunde, en Jannick Dorresteijn, arts in opleiding tot internist-vasculair geneeskundige van het UMC Utrecht. 

Volgens het UMC Utrecht is de website U-Prevent – die overal ter wereld gratis toegankelijk is via www.U-Prevent.com – begrijpelijk voor zorgverlener en patiënt, en kan de kwaliteit van de voorlichting hiermee echt verbeteren.

 

Document acties

gearchiveerd onder: Hart- en vaatziekten, Big data, Preventie
Back to top