Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

2017

Overleg over hoge norm medicatiebeoordelingen
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) overlegt met de KNMP, Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) hoe ze de nieuwe norm voor medicatiebeoordelingen kunnen halen. Daarmee reageren ze op de brief waarin minister Edith Schippers van Volksgezondheid vorige maand de Tweede Kamer meldde dat het aantal medicatiebeoordelingen vanaf 2018 omhoog moet.
Nieuwe regeling voor onverzekerde zorg
Zorgverleners krijgen per 1 maart van dit jaar de kosten vergoed die ze kwijt zijn aan medisch noodzakelijke zorg aan onverzekerden.
Gecontroleerd onderzoek eltrombopag
Eltrombopag stimuleert bloedplaatjes en reduceert bloedingen bij myeloplastisch syndroom met trombocytopenie.
Eftrenonacog goed verdraagbaar
Intraveneus eftrenonacog alfa gaat bloedingen tegen en is goed verdraagbaar.
Brug naar transplantatie
Gefractioneerd gemtuzumab ozogamicine is toepasbaar als overbruggingstherapie voor allogene stamceltransplantatie.
Nanotherapie doxorubicine
Nanocarriers maken doxorubicine verdraagbaar bij leukemie.
Melatonine nuttig bij oncolytica
Melatonine kan helpen de dosering van oncolytica te verlagen en de toxiciteit te verminderen.
Teicoplanine bestrijdt viridans-streptokokken
Teicoplanine om de andere dag is een effectieve bescherming tegen bacteriën bij kinderen met acute myeloïde leukemie die worden behandeld met cytarabine. De chemotherapie kan leiden tot neutropenie en dat brengt een hoog risico op infecties met zich mee; 5-15% van de patiëntjes overlijdt daaraan.
RIVM: milieueffecten medicijnen onduidelijk
Van veel geneesmiddelen ontbreken goede gegevens over hun effecten op het milieu. Het is daarom moeilijk om het ene geneesmiddel door het andere te vervangen om daarmee milieuwinst te behalen. Dat concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een gisteren gepubliceerd onderzoek.
Soa-test uit de muur bij Haagse apotheek
Met pinbetaling anoniem een soa-test uit de muur halen. Dat is vanaf volgende week mogelijk in Apotheek Prins Hendrikplein in Den Haag. Apotheker Floor van Leersum: “We merken dat het een moeilijke vraag is aan de balie.”
Sandoz mag pemetrexed niet op de markt brengen
Eli Lilly heeft met succes Sandoz kunnen weerhouden een generiek van pemetrexed te introduceren op de Nederlandse markt. Volgens de voorzieningenrechter in Den Haag kan Eli Lilly zich beroepen op een geldig Europees octrooi.
Vitamine B6-variant kan diabetes voorkomen
Pyridoxamine, een vitamine B6-variant, kan een krachtig middel worden in de strijd tegen diabetes type 2. Dat stelt promovendus Dionne Maessen op basis van jarenlang onderzoek aan het Maastricht UMC+.
Statisticus: bewijskracht FDA soms zwak
De bewijskracht die de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) voldoende acht om een geneesmiddel toe te laten kan zwak zijn. Beleid is dat deze autoriteit medicijnen mag goedkeuren als twee klinische trials een positieve uitkomst aantonen over werkzaamheid en veiligheid.
Opleiding farmaceutisch consulent naar nieuwe eigenaar
Capabel Hogeschool in Utrecht is de nieuwe eigenaar van de hbo-opleiding Farmaceutisch consulent. Eind vorig jaar maakte hogeschool Saxion Next in Deventer, oprichter van deze vierjarige deeltijdopleiding, bekend in september 2017 te stoppen met de instroom van nieuwe studenten.
Belatacept beperkt beschikbaar
Belatacept (Nulojix) is tot eind 2017 beperkt leverbaar door een probleem met de productiecapaciteit.
Morgen open dag in 150 Service Apotheken
Verspreid door het hele land openen 150 Service Apotheken op zaterdag 18 maart hun deuren voor het publiek. Klanten en niet-klanten kunnen terecht voor een rondleiding.
Nieuwe herbeoordeling valproïnezuur
De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) is een nieuwe herbeoordeling gestart van valproaat bij vrouwen die zwanger zijn of zwanger kunnen worden.
Ribociclib en atezolizumab in sluis
VWS-minister Edith Schippers zal ribociclib (tegen borstkanker) en atezolizumab (tegen blaaskanker) in de sluis plaatsen zodat deze middelen niet automatisch doorstromen naar het verzekerde pakket.
Behoefte informatie biosimilars
Franse apothekers weten te weinig over biosimilars.
Beter inzicht in biosimilars
Analytische vergelijking van structuuraspecten en van post-translatie-modificaties kan helpen bij het bepalen (en verminderen) van klinisch relevante verschillen tussen oorspronkelijke biologicals en biosimilars.
Minder adsorptie bij infusie
Een multivitaminepreparaat met voldoende polysorbaat 80 kan adsorptie van filgrastim tegengaan.
Etelcalcetide effectief bij hyperparathyreoïdie
Etelcalcetide is effectief bij secundaire hyperparathyreoïdie bij hemolysepatiënten. Dit is de uitkomst van drie onderzoeken die recent zijn gepubliceerd in JAMA.
Chiel Bos kwartiermaker overleg dure medicijnen
Chiel Bos is door minister Edith Schippers van Volksgezondheid aangesteld als kwartiermaker van het nieuwe Platform Inkoopkracht Dure Geneesmiddelen.
Minder proeven met dieren voor medicijn
Een deel van de dierproeven voor het testen van schadelijke effecten van medicijnen tijdens zwangerschap is in de toekomst niet meer nodig. Dit blijkt uit studies van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en het RIVM samen met onderzoeksinstituten en onderwijsinstellingen.
PRAC wil schorsing van gadolinium
De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) adviseert schorsing van de handelsvergunningen voor intraveneus gadobeenzuur, gadodiamide, gadopentetinezuur en gadoversetamide.
Nader onderzoek docetaxel
De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) gaat onderzoek doen naar docetaxel wegens enkele gevallen van neutropene enterocolitis bij patiënten in Frankrijk.
CBG: geen defect bij salmeterol met fluticason
Bij de generieken salmeterol met fluticason van de merken Vincion en Focus zijn geen aanwijzingen gevonden voor een productdefect. Dat concludeert het College ter Beoordeling van Geneesmiddel (CBG) op basis van eigen onderzoek.
Aanpak afhankelijkheid benzodiazepinen
Benzodiazepineafhankelijkheid kan het beste worden behandeld door geleidelijke dosisvermindering in een periode van 4-6 weken. Bij doses boven 30 mg/dag is een langere afbouwperiode te overwegen.
Methylaminolevulinaat past in GVS
Het Zorginstituut Nederland (ZIN) adviseert methylaminolevulinaat (Metvix) op te nemen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).
Kleine huisartspraktijk slechter bereikbaar
Via de telefoon zijn de meeste huisartsen goed bereikbaar, maar op drukke tijden en in kleine praktijken staat de bereikbaarheid wel vaker onder druk. Dat concludeert Nivel in een onderzoek onder honderd huisarstenpraktijken, in opdracht van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).
Warmte: meer diabetes
Stijgt de gemiddelde buitentemperatuur, dan krijgen meer mensen diabetes door de verminderde activiteit van bruin vet. Dit concluderen onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) na analyse van gegevens van alle vijftig staten in de VS.
Te veel belangen bij richtlijnen
Richtlijncommissies hebben te veel belangenverstrengelingen. Jefferson en Pearson gingen dat na voor Amerikaanse richtlijnen voor cholesterolverlaging (2014) en behandeling van hepatitis C (2015).
Startdosis voriconazol
De maximale startdosis voriconazol zou 11 mg/kg/dag moeten zijn bij obese patiënten en 8 mg/kg/dag bij niet-obese patiënten.
AUC-schatting mycofenolaat
Vier bloedmonsters zijn optimaal om de 12-uurs-AUC van mycofenolzuur te schatten na inname van enteric- coated natriummycofenolaat (EC-NaMF).
Prednisolon werkzamer, doxycycline veiliger
Bij de behandeling van bulleus pemphigoïd, een zeldzame blaarziekte, is doxycycline minder effectief maar wel veiliger dan oraal prednisolon. Williams et al. [Lancet. 2017 Mar 6; online] concluderen dat de balans doorslaat in het voordeel van doxycycline.
Zes positieve adviezen, maart 2017
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over zes nieuwe handelsvergunningen.
€ 1,5 miljoen voor DNA-diagnostiek bij kanker
Met genetische technieken gaan Nederlandse onderzoekers het voorschrijven van oncolotica beter afstemmen op de individuele patiënt. De projectgroep genaamd TANGO ontvangt hiervoor een subsidie van € 1,5 miljoen vanuit ZonMW, KWF Kankerbestrijding en Zilveren Kruis.
Bio-equivalentie onbetrouwbaar
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert schorsing van handelsvergunningen die zijn gebaseerd op bio-equivalentieonderzoek door Micro Therapeutic Research Labs (MTR) in India.
Epclusa in basispakket na onderhandelingen
Het geneesmiddel sofosbuvir + velpatasvir (Epclusa) wordt vanaf 1 april 2017 vergoed vanuit het basispakket.
Taxanen bij kanker: van infuus naar tablet
De veelgebruikte antikankermiddelen docetaxel en paclitaxel, die nu uitsluitend per infuus worden toegediend, kunnen ook als tablet worden ingenomen. Apotheker Emilia Sawicki promoveerde vorige week aan de Universiteit Utrecht op een nieuwe productiemethode die dit mogelijk maakt.
NHG: therapie acne hangt af van de ernst
De behandeling van acne hangt nu af van de ernst. In de deze week gepubliceerde NHG-Standaard Acne stapt het huisartsengenootschap af van het uniforme stappenplan.
Rol CYP3A5 bij tacrolimus
Dosering van tacrolimus verdient aanpassing aan CYP3A5-genotype.
SSRI-metabolisme zwangere
Zwangeren moeten extra oppassen met SSRI’s als het metabolisme vertraagd is.
Grafiek voor gentamicine
Een grafische methode kan dienen om gentamicinespiegels te monitoren bij eenmaal-daagse dosering.
Zinvol: genotypering bij colorectale kanker
Er is voldoende evidence voor DPYD-genotypering bij patiënten met gemetastaseerde colorectale kanker (mCRC) die in aanmerking komen voor fluorouracil. Dit betogen Schirripa et al. [Pharmacogenomics. 2017;18(3):197-200] naar aanleiding van de behandelrichtlijnen van de European Society for Medical Oncology (ESMO) [Ann Oncol. 2016;27(8):1386-1422].
Drie uitbreidingen indicaties, maart 2017
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over drie uitbreidingen van indicaties.
Nieuwe voorzitter VJA: 'We zijn superhelden'
Apotheker Nitika Chouhan is vorige week tijdens de algemene ledenvergadering van de Vereniging van Jonge Apothekers (VJA) benoemd tot nieuwe voorzitter.
Patiënt stuurt foto recept naar Medsen
Met de Apotheek App van apotheekketen Medsen hoeven patiënten niet meer naar de apotheek te komen om hun recept in te leveren. Een foto van het recept sturen via de app volstaat.
Overgewicht door puffers met corticosteroïden
Inhalatiemedicatie met corticosteroïden lijkt bij volwassenen een grotere kans te geven op een hoger BMI, bij vrouwen is dit verband het sterkst. Dit blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.
Voor astma en COPD vaak combinatiepreparaat
Huisartsen schrijven de combinatie inhalatiecorticosteroïden en luchtwegverwijders voor aan 38% van de volwassen astmapatiënten en aan 39% van de COPD-patiënten. Dit blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik en het NIVEL, in opdracht van Zorginstituut Nederland.
Nieuw GVS-cluster cysteamine
Cysteamine met vertraagde afgifte (Procysbi) komt in aanmerking voor opname in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).
Fiat FDA voor avelumab bij merkelcelcarcinoom
De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft zijn goedkeuring gegeven aan avelumab (Bavencio) als therapie voor gemetastaseerd merkelcelcarcinoom bij patiënten van 12 jaar en ouder.
Aanpassingen productinformatie, maart 2017
De productinformatie van enkele geneesmiddelen moeten worden aangepast. De Co-ordination Group for Mutual Recognition and Decentralised Procedures – Human (CMDh) besloot hiertoe op grond van periodieke veiligheidsrapportages (PSUR’s) en aanbevelingen van de Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC).
Longziekten: artsen snel met combinatie
Huisartsen schrijven de combinatie inhalatiecorticosteroïden en luchtwegverwijders voor aan 38% van de volwassen astmapatiënten en aan 39% van de COPD-patiënten. Dit blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik en het NIVEL, in opdracht van Zorginstituut Nederland.
Minder antibioticagebruik door goede communicatie
Goede communicatie tussen veehouders en dierenartsen helpt bij het verminderen van het antibioticagebruik in de veehouderij. Dat blijkt uit promotieonderzoek van dierenarts David Speksnijder, die hierop 25 april op promoveert aan de Universiteit Utrecht.
Stammen influenzavaccin 2017-2018
Het European Medicines Agency (EMA) heeft aanbevelingen gedaan voor de samenstelling van de griepvaccins in het seizoen 2017-2018.
Hartonderzoek voortzetten na trastuzumab
Gebruikers van trastuzumab moeten ook na afloop van de behandeling regelmatig hun hart laten onderzoeken. Uit recent onderzoek blijkt het belang van deze voortdurende controle.
Palbociclib te duur voor basisverzekering
Het Zorginstituut Nederland (ZIN) vindt palbociblib (Ibrance) te duur voor opname in de basisverzekering. Palbociclib is nu nog geplaatst in de sluis voor dure geneesmiddelen.
Website medicijnkosten vernieuwd
De website www.medicijnkosten.nl, waar het Zorginstituut Nederland (ZIN) informatie biedt over geneesmiddelprijzen en bijbetalingen, is vernieuwd.
Meda roept EpiPen terug
Meda Pharma roept de EpiPen en de EpiPen junior terug op patiëntniveau. De recall geldt ook voor parallel geïmporteerde pennen.
Gasbelletjes voor betere werking hartmedicatie
Microbellen en ultrageluid kunnen de lokale afgifte en opname vergroten van microRNA-geneesmiddelen in het hart. Dat blijkt uit onderzoek van promovendus Rick Kwekkeboom.
Immuuntherapie longkanker kan ook thuis
Het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam start met de behandeling van longkanker in de thuissituatie.
NHG: chinolon eerste keus bij ontstoken bijbal
Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) adviseert bij de initiële behandeling van een epididymitis – een ontsteking van de bijbal – voortaan altijd een chinolon gedurende veertien dagen.
Onderzoek: selexipag veilig genoeg
Een onderzoek naar de veiligheid van selexipag (Uptravi) heeft geen risico’s aan het licht gebracht.
Zalf gevoelig voor roersnelheid
Bij productie van cetomacrogol-zalf zijn roersnelheid en afvultemperatuur kritische parameters voor de kwaliteit.
Placentaal geneesmiddeltransport
Transporteiwitten in de placenta kunnen effect hebben op geneesmiddeloverdracht tussen moeder en kind.
Taai influenzavirus A(H3N2)
De effectiviteit van influenzavaccinatie in Nederland is verlaagd wanneer A(H3N2) het overheersende virustype is: 20% (BI95 –4-38%) tegen normaal 40% (BI95 18-56%).
Gelijkwaardig generiek glatirameeracetaat
Hoewel de fabricage van glatirameer (polypeptiden tegen multipele sclerose) geen eenduidig gedefinieerd product oplevert, zijn effectiviteit, veiligheid en immunologische eigenschappen van verschillende glatirameerproducten vergelijkbaar.
Risico op overdosering door overstap Thyrax
Voor patiënten die meer dan 100 microgram levothyroxine gebruiken en moesten switchen van Thyrax op andere medicatie verdubbelt de kans op overdosering. Dat blijkt uit onderzoeken van NIVEL en PHARMO, naar de gevolgen van de leveringsproblemen met Thyrax.
BENU-app vervangt papieren toedienlijst
Een door BENU Apotheken en leverancier van zorg-apps Boomerweb ontwikkelde app vervangt de papieren toedienlijsten door een elektronische toedienregistratie. In Eibergen is samen met thuiszorgorganisatie Sensire een pilot gestart.
Bloedingsrisico cobimetinib blijkt groter
Gebruikers van cobimetinib (Cotellic) hebben een grotere kans op ernstige bloedingen in de hersenen en het maagdarmstelsel dan aanvankelijk werd aangenomen. Ook is er een risico op snelle afbraak van spiercellen en op verhoogde spiegels van creatininefosfokinase (CPK).
IGZ: illegale website anavar niet te stoppen
De Inspectie van Gezondheidszorg (IGZ) kan niet optreden tegen de illegale verkoop van receptgeneesmiddelen op de website anavar.nl. Dat maakt de inspectie bekend na een melding van de KNMP.
Nieuwe masterstudie: Technical Medicine
Een brug slaan tussen patiënt en techniek. Dat beoogt de nieuwe masteropleiding Technical Medicine, een initiatief van de TU Delft, het Erasmus MC en het LUMC, die in september 2017 van start gaat. Doel is een nieuw soort zorgverlener op te leiden, klaargestoomd voor innovatieve diagnostiek en behandelmethoden.
Effect status op stimulantia
Het gebruik van ADHD-medicatie wordt beïnvloed door land van herkomst en sociaaleconomische status.
IGZ bekijkt risico's handelsvergunninghouders
Om de risico’s in kaart te brengen van geneesmiddelenbewaking door fabrikanten verplicht de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) alle handelsvergunninghouders een online vragenlijst in te vullen.
Chemopomp verlengt leven met twee jaar
Patiënten met naar de lever uitgezaaide dikkedarmkanker leven met een subcutane chemopomp gemiddeld twee jaar langer. Dat blijkt uit onderzoek in de Verenigde Staten. Het Erasmus MC start binnenkort met het toepassen van deze pomp.
SSRI's tijdens zwangerschap minder gevaarlijk
Het gebruik van SSRI’s tijdens de eerste drie maanden van een zwangerschap blijkt het risico op een baby met autisme of ADHD niet te verhogen. Ook is er geen verband met groeiproblemen van de foetus.
Hoop bij gehoorverlies
Gehoorverlies door afsterven van cochleaire haarcellen kan hersteld worden met medicatie.
UPLC-MS-bepaling paracetamol
Simpele monsterbewerking, 10 µL plasma en 5 minuten volstaan om paracetamol en zes metabolieten te meten.
Langdurig gebruik methylfenidaat belemmert groei
Langdurig gebruik van methylfenidaat, amfetamine of pemoline heeft geen blijvend effect op ADHD-symptomen maar belemmert de lengtegroei.
Gewicht patiënt bepaalt dosis methylfenidaat
Dosering van methylfenidaat op lichaamsgewicht werkt goed bij alle leeftijden. Met 1,0 mg/kg bereikt vrijwel iedereen een goede beheersing van ADHD-verschijnselen. Dit geldt ook voor mensen met een voorgeschiedenis van geneesmiddelmisbruik. Speekselmonsters zijn niet geschikt voor monitoring van bloedspiegels.
Polypil biedt weinig extra
Een polypil tegen atherosclerotische hart- en vaatziekten – met in elk geval een antihypertensivum en een cholesterolverlager – verhoogt de therapietrouw (65% tegen 26% bij aparte middelen) maar geeft ook iets meer bijwerkingen (relatief risico [RR] 1,6; 95%-betrouwbaarheidsinterval [BI95] 1,09-1,66).
Apotheek op Bonaire weer veilig
Apotheek Botica Sabana in Kralendijk op Bonaire heeft voldoende maatregelen genomen om weer verantwoord farmaceutische zorg te kunnen leveren. Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bepaald na een bezoek aan deze apotheek.
NHG: geef voorlichting bij reisziekte
Bij de behandeling van reisziekte hebben voorlichting en niet-medicamenteuze adviezen de voorkeur. Dat adviseert het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) in de Behandelrichtlijn Reisziekte, voorheen de Farmacotherapeutische richtlijn Bewegingsziekte.
NHG: nieuwe richtlijn hyperhidrose
Voorlichting en niet-medicamenteuze adviezen hebben de voorkeur bij de behandeling van primaire hyperhidrose: overmatig transpireren. Dat schrijft het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) in een nieuwe behandelrichtlijn.
Onderzoek methylfenidaat nodig bij volwassenen
Bijwerkingencentrum Lareb adviseert om de veiligheid van methylfenidaat bij volwassenen te onderzoeken.
Eerste gift vitamine K voortaan intramusculair
Intramusculaire toediening van de eerste gift vitamine K biedt borstgevoede zuigelingen een betere bescherming tegen bloedingen dan orale inname. Daarom adviseert de Gezondheidsraad om baby’s die borstvoeding gaan krijgen, voortaan eenmalig een milligram vitamine K intramusculair te geven direct na de geboorte, en niet meer oraal zoals nu gebeurt.
IGZ: minder meldingen productdefecten
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft vorig jaar 588 meldingen behandeld over problemen bij de productie en distributie van geneesmiddelen. In 2015 waren het er 650, meldt IGZ in het Jaarbeeld 2016.
Veel onnodige handelingen door verpleegkundigen
Verpleegkundigen en verzorgenden voeren dagelijks veel overbodige handelingen uit bij patiënten. Soms is het effect zelfs schadelijk voor de patiënt. Dat blijkt uit een enquête onder 600 leden van beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN).
Aanpassingen productinformatie, april 2017
De productinformatie van enkele geneesmiddelen moet worden aangepast. De Co-ordination Group for Mutual Recognition and Decentralised Procedures – Human (CMDh) besloot hiertoe op grond van periodieke veiligheidsrapportages (PSUR’s) en aanbevelingen van de Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC).
Therapietrouw maakt gezondheid goedkoop
Als patiënten hart- en vaatmiddelen volgens voorschrift innemen, is tegen relatief lage kosten veel gezondheidswinst te behalen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzocht de samenhang tussen therapietrouw en kosteneffectiviteit bij cholesterol- en bloeddrukverlagers.
Twitter ontdekt bijwerkingen
Sociale media waren eerder dan het FDA Adverse Event Reporting System (FAERS) op de hoogte van vasculitis als bijwerking van dronedaron.
Eplerenon verlaagt bloeddruk
Eplerenon verlaagt de systolische bloeddruk met 9,21 mmHg (BI95 7,34-11,08) en de diastolische druk met 4,18 mmHg (BI95 3,33-5,03).
Vitamine C maakt geen verschil
Observationele studies die wezen op een gunstig effect van vitamine C op hart- en vaatziekten, zijn niet bevestigd in gerandomiseerd klinisch onderzoek.
Elf positieve adviezen, april 2017
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over elf nieuwe handelsvergunningen.
Tijd en rust drukken bloeddruk en prescriptie
Meervoudige geautomatiseerde bloeddrukmeting leidt tot lagere meetwaarden en minder prescriptie van antihypertensiva.
Opioïde + benzodiazepine = spoedgeval
Gelijktijdig gebruik van opioïden en benzodiazepinen verhoogt de kans op een overdosis die leidt tot SEH-bezoek of ziekenhuisopname.
Drie uitbreidingen indicaties, april 2017
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over drie uitbreidingen van indicaties.
Migalastat niet GVS-waardig
Het Zorginstituut Nederland (ZIN) ziet voor migalastat (Galafold) geen plaats in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).
Meer financiële relaties met industrie gemeld
In het Transparantieregister Zorg, dat de financiële relaties publiceert die zorgprofessionals, zorgorganisaties en patiëntenorganisaties hebben met geneesmiddelenbedrijven, is vorig jaar € 58,5 miljoen gemeld. Dat is een toename van 13% ten opzichte van 2015.
Back to top