Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Problemen levering reumamiddel sulfasalazine

03-11-2016
Farmanco meldt een dreigend tekort van het geneesmiddel sulfasalazine. De wisseling van een producent van een van de grondstoffen gaat trager dan verwacht. Het tekort hoeft niet lang te duren. Het langzaamwerkende antireumaticum wordt vooral gebruikt bij reumatoïde artritis, enkele andere vormen van chronische gewrichtsontsteking en bij de ziekte van Crohn.
Problemen levering reumamiddel sulfasalazine

Voorzitter Martin Favié van de Biosimilars en generieke geneesmiddelenfabrikanten (Bogin) zegt dat een andere generieke leverancier toevallig over ongeveer twee weken met een middel op de markt komt dat de leveringsproblemen kan opvangen. Pfizer, dat 10% van de benodigde sulfasalazine levert, heeft geen productie- en leveringsproblemen maar wordt nu geconfronteerd met 100% van de marktbehoefte.

Pfizer doet er alles aan om voor patiënten het tekort aan sulfasalazine zoveel mogelijk te beperken, aldus een woordvoerder. Hij zegt vanaf volgende week een korte out-of-stock periode Salazopyrine niet te kunnen uitsluiten, maar verwacht dat het bedrijf eind deze maand genoeg kan leveren.

Favié wil liever niet zeggen wie de nieuwe generieke fabrikant is, omdat de laatste test nog moet worden afgewacht en daardoor mogelijk vertraging optreedt. Zijn inschatting is dat er nog voldoende sulfasalazine bij apotheken en groothandel is. “Voor de zekerheid kunnen apothekers patiënten voor bijvoorbeeld een maand aan middelen meegeven in plaats van drie maanden.”

Volgens de laatste gegevens uit 2014 waren er destijds ongeveer 16.000 gebruikers van sulfasalazine in Nederland. Het middel wordt vanwege de geringe bijwerkingen vaak gebruikt door zwangere vrouwen. Verreweg de meeste patiënten gebruiken de generieke variant.

Het Reumafonds heeft de overheid vanochtend opgeroepen maatregelen te nemen, omdat het dreigende tekort volgens de organisatie leidt tot gezondheidsrisico’s voor patiënten. “Voor patiënten bij wie dit medicijn goed werkt, betekent overstappen naar een ander middel een grote onzekerheid”, zegt Sija de Jong, manager Patiëntenbelangen van het Reumafonds. “Wij raden mensen die de medicijnen niet of onvoldoende kunnen krijgen aan met hun arts alternatieven te bespreken.”

Document acties

Back to top