Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Pilot Schippers herberekening GVS

06-07-2016
In een pilot met enkele GVS-clusters wil minister Edith Schippers van Volksgezondheid onderzoeken wat de gevolgen zijn van een herberekening. Ze kijkt wat het effect is op de patiëntenzorg, de eigen bijdragen en de vergoedingen. Eind dit jaar maakt de minister bekend met welke clusters en tegen welke vergoedingslimieten ze de proef wilt houden.
Pilot Schippers herberekening GVS

Dat heeft Schippers vandaag bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. Die had haar gevraagd de vergoedingslimieten van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) aan te passen, om de prijzen van medicijnen te verlagen. De laatste aanpassing van het GVS dateert van 1999.

Na onderzoek van adviesbureau Ape concludeert Schippers dat er na een herberekening van het GVS een besparing mogelijk is. Ape berekende in het rapport dat de indicatieve structurele besparing bij een volledige herberekening van het GVS uitkomt op € 306 tot € 623 miljoen per jaar.

Schippers wijst in de brief op een aantal nadelen van een aanpassing van het GVS. Een van de mogelijke consequenties van de herberekening is dat groepen gebruikers moeten bijbetalen, met name polyfarmaciepatiënten.

Ook wijst de minister erop dat switchen naar een ander geneesmiddel negatieve therapeutische gevolgen kan hebben voor patiënten. Bovendien kunnen lagere prijzen voor medicijnen “in het uiterste geval ervoor zorgen dat fabrikanten de middelen niet langer rendabel aan kunnen bieden. Dit kan leiden tot leveringsproblematiek of zelfs tot het niet meer beschikbaar zijn op de Nederlandse markt.”

Volgens de KNMP is de herberekening van het GVS geen bezuiniging, zoals Ape stelt, maar een lastenverzwaring voor patiënten. Directeur Léon Tinke: “Driekwart van de geneesmiddelen gaat naar patiënten die afhankelijk zijn van meerdere geneesmiddelen. Dat zijn kwetsbare mensen die worden geconfronteerd met een stapeling van bijbetalingen, van honderd tot soms duizenden euro’s per jaar, bovenop het eigen risico. Op deze manier gaan we naar een systeem waarin bijbetaling normaal wordt.”

Tinke vindt dat Ape er onterecht van uitgaat dat patiënten na de herberekening van het GVS overstappen naar het goedkoopste middel. “Patiënten beginnen hun behandeling al met het goedkoopste middel. Alleen als dit teveel bijwerkingen geeft of niet werkt, stappen zij over naar een duurder alternatief. Patiënten kunnen geen kant op en zijn dan wettelijk verplicht fors bij te betalen.”   

Document acties

gearchiveerd onder: Politiek

Reacties

07-07-2016 09:08
J.C. Kortekaas zegt:

1.Edith is aan haar laatste termijn bezig. Wil net als Lubbers haar partij een lesje leren.
2.In 2017 zijn er verkiezingen.
3.500.000 gebruikers krijgen per 1-1-17 een bijbetaling tot 250 euro, bovenop het eigen risico.
4.PVV&SP halen samen de absolute meerderheid en komen er samen niet uit.
5.Geert Wilders en Emiel Roemer treden af, met een knipoog naar Brexit.

Back to top