Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Langer effect Ritalin bij kinderen dan bij volwassenen

03-08-2016
De hersenen van kinderen reageren anders op Ritalin dan die van volwassenen. Zo houdt het effect na zestien weken gebruik bij kinderen nog minstens een week aan na stoppen. Dat tonen wetenschappers van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam aan in een onderzoek waarover zij vandaag publiceren in het tijdschrift JAMA Psychiatry.
Langer effect Ritalin bij kinderen dan bij volwassenen

Om te kijken of methylfenidaat een langdurig effect heeft op de hersenen en of leeftijd daarbij een rol speelt, includeerden de onderzoekers vijftig jongens tussen de 10 en 12 jaar en 49 mannen tussen de 23 en 40 jaar die voldeden aan de DSM-IV-criteria voor ADHD en nog geen stimulantia hadden gebruikt. Binnen beide groepen kreeg de ene helft Ritalin gedurende zestien weken en de andere helft een placebo.

Een week na stoppen van de medicatie vonden de wetenschappers bij de kinderen die Ritalin gebruikt hadden een verhoogde doorbloeding van de hersenen, wat duidt op een verhoogde dopamine-activiteit door methylfenidaat. Bij de kinderen die een placebo kregen en bij de volwassenen zagen ze dit effect niet. Alle deelnemers kregen een MRI-scan voorafgaand aan de periode van medicatiegebruik en een week na stoppen.   

Het AMC zet de studie voort om ook het effect van jarenlang Ritalin-gebruik te onderzoeken, want dat komt veel voor onder patiënten met ADHD. Totdat meer bekend is over de consequenties op de lange termijn adviseert onderzoeksleider prof. Liesbeth Reneman om het gebruik van Ritalin bij jonge kinderen “goed af te wegen. Het middel zou alleen moeten worden voorgeschreven aan kinderen die daadwerkelijk ADHD hebben en hiervan aanzienlijke hinder ondervinden.”     

Document acties

Back to top