Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Bijna helft gezakt voor tweede BIG-toets

PW50 - 12-12-2016
Van de 46 apothekers die vorige maand hebben meegedaan aan de tweede toets voor de BIG-herregistratie zijn er 28 geslaagd: dat is 61%. Bij de eerste BIG-toets in mei slaagde net de helft van de 39 kandidaten.
Bijna helft gezakt voor tweede BIG-toets

Dat heeft de BIG-examencommissie vorige week laten weten. Commissievoorzitter en hoogleraar Farmaceutische Patiëntenzorg aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) Han de Gier is blij dat het aantal geslaagde apothekers 20% hoger is dan de vorige keer. Kandidaten moesten minimaal veertig van de zestig vragen juist beantwoorden. Van de kandidaten deden er vijftien een herexamen: daarvoor slaagden tien apothekers.

Net als in mei moest de eindexamencommissie vragen schrappen, omdat achteraf bleek dat ze te onduidelijk waren of dat meerdere antwoorden mogelijk waren. De vorige keer waren dat er twaalf, nu zijn tien van de zeventig vragen niet meegeteld. Voor een voldoende moesten dit keer veertig van de zestig vragen juist zijn beantwoord.

Ingewikkelde vraagstelling

“Het ging bij die tien vragen meestal om een te ingewikkelde vraagstelling”, zegt De Gier. “Die konden kandidaten te makkelijk op een dwaalspoor brengen. Dat kan gebeuren, dat vragen te onduidelijk zijn. Het blijft mensenwerk.” Een softwaresysteem van de RUG heeft mede bepaald hoeveel vragen uiteindelijk niet werden meegeteld.

De Gier is tevreden dat er ditmaal geen toetsvragen zijn gesteld die buiten de leerdoelen vielen. De vorige keer was dat wel het geval: toen werden enkele vragen aan de kandidaten voorgelegd waarvan de antwoorden niet in alle studieboeken te vinden waren, bijvoorbeeld een studieboek in verouderde druk. Daarvoor werd uiteindelijk gecorrigeerd bij de vaststelling van de eindscore.

Enkele examenkandidaten lieten na de toets weten dat ze de BIG-toets zwaar vonden. Tot nu toe hebben volgens De Gier om die reden twee mensen een klacht ingediend; dat waren er vorige keer vijf. De Gier houdt vast aan de opzet van het examen: de herregistratie moet op het niveau liggen van de initiële opleiding. De universiteiten in Utrecht en Groningen hebben afgesproken dat de BIG-toets het niveau moet hebben van de eerstejaars master (het vierde opleidingsjaar). Ook de verhouding tussen patiënt- en productzorgvragen blijft 50/50, aldus De Gier.

Marcel Bouvy

De Gier gaat binnenkort met emeritaat en stopt volgende maand met het voorzitterschap van de BIG-examencommissie. Marcel Bouvy neemt het stokje van hem over. Bouvy is onder meer openbaar apotheker bij Apotheek Stevenshof te Leiden, werkzaam bij het SIR-instituut for Pharmacy Practice and Policy, lid van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en hoogleraar Farmaceutische Patiëntenzorg aan de Universiteit Utrecht.

De geslaagden hebben waarschijnlijk inmiddels van PAO-farmacie een Periodiek Registratie Certificaat ontvangen, waarmee ze zich kunnen inschrijven in het BIG-register. Kandidaten die zijn gezakt, mogen 15 mei volgend jaar – de eerstvolgende toetsdag – herexamen doen. Op 6 november 2017 volgt nog een toetsdag.

Document acties

gearchiveerd onder: Apothekers, registratie
Back to top