Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

‘Oncolytica moeten breed beschikbaar zijn’

Nefarma: patiënt dupe van inkoop zorgverzekeraars

PW Magazine 23, jaar 2015 - 03-06-2015
Nefarma wil dat zorgverzekeraars weesgeneesmiddelen ook inkopen voor niet-academische ziekenhuizen. Door ontoereikende ziekenhuisbudgetten ontvangen patiënten nu onvoldoende zorg. Nefarma maant zorgverzekeraars en politiek tot actie.
‘Oncolytica moeten breed beschikbaar zijn’

Nefarma heeft “ernstige signalen” ontvangen dat zowel academische als niet-academische ziekenhuizen geen budget hebben om weesgeneesmiddelen in te zetten voor bepaalde hematologische en oncologische aandoeningen.

Perifere centra mogen of kunnen de weesgeneesmiddelen niet declareren bij zorgverzekeraars, stelt de branche-organisatie voor de innovatieve industrie. Doorverwijzen is vaak niet mogelijk omdat academische ziekenhuizen de patiënten ook niet kunnen opvangen.

“Patiënten vallen nu tussen wal en schip, terwijl artsen in de niet-academische ziekenhuizen de behandeling ook kunnen uitvoeren. Dat is onacceptabel”, aldus een Nefarma-woordvoerder.

In een brief roept Nefarma zorgverzekeraars op de weesgeneesmiddelen ook in te kopen voor niet-academische ziekenhuizen. Ibrutinib, obinutuzumab en ofatumumab zijn enkele van de middelen die niet of onvoldoende kunnen worden ingezet. Ze zijn bestemd voor patiënten met chronische lymfatische leukemie en gerecidiveerd of refractair mantelcellymfoon. Aandoeningen die volgens Nefarma in bijna alle ziekenhuizen in Nederland worden behandeld.

Nefarma trekt nu aan de bel omdat zorgverzekeraars onlangs hun inkoopbeleid voor 2016 bekend hebben gemaakt. Hieruit zou blijken dat de knelpunten volgend jaar niet zullen verdwijnen.

Tot eind 2014 mochten alleen de universitaire ziekenhuizen en het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis de weesgeneesmiddelen declareren. De NZa heeft echter vanaf 1 januari 2015 het onderscheid tussen ‘add-ons dure geneesmiddelen’ en ‘add-ons weesgeneesmiddelen’ opgeheven.

Zorgverzekeraars hebben daar echter niet naar gehandeld, constateert Nefarma.

Het aanpassen van de declaratieregels is echter “een administratieve wijziging en geen aanleiding voor een nieuw inkoopbeleid”, aldus een ZN-woordvoerder. “Het ligt bovendien voor de hand dat zorgverzekeraars deze zorg juist inkopen bij ziekenhuizen die expertise hebben in de behandeling van zeldzame ziektes.”

Hematologie

De Stichting Hemato-Oncologie voor Volwassenen Nederland (HOVON) en de Nederlandse Vereniging voor Hematologie (NVvH) luidden al eerder de noodklok over de beschikbaarheid van weesgeneesmiddelen voor hemato-oncologische indicaties.

De hematologen deden een dringende oproep aan zorgverzekeraars en ziekenhuizen om weesgeneesmiddelen te betrekken in hun contractbesprekingen.

HOVON en NVvH hebben inmiddels contact gehad met enkele zorgverzekeraars. Ze verwachten dat de knelpunten worden opgelost. Het initiatief daarvoor ligt echter niet alleen bij de zorgverzekeraars, benadrukken HOVON en NVvH. Elk niet-academisch ziekenhuis moet zelf inventariseren hoeveel patiënten worden behandeld met weesgeneesmiddelen.

Document acties

Back to top