Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

‘Budgetpolis bedreigt zorg op platteland’

PW Magazine 8, jaar 2015 - 13-02-2015
Budgetpolissen bedreigen de zorg in het dorp doordat apotheekhoudende huisartsen geen herhaalmedicatie mogen leveren. Dat heeft de Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen (VPHuisartsen) begin week aan minister Schippers van VWS geschreven.
‘Budgetpolis bedreigt zorg op platteland’

Budgetpolissen, zoals van Coöperatie VGZ, sluiten apotheekhoudende huisartsen uit voor de levering van herhaalmedicatie, schrijft de VPHuisartsen in de brief aan Schippers.

Indien meer verzekeraars dit soort polissen aanbieden, zal volgens VPHuisartsen een groot deel van de omzet uit de herhaalmedicatie voor de apotheekhoudende huisarts wegvallen. Dit bedreigt het voortbestaan van de apotheekhoudende huisartspraktijk op het platteland, aldus VPHuisartsen.

Volgens VGZ ontvangen verzekerden met budgetpolis Zekur al een aantal jaren herhaalmedicatie exclusief van de Nationale Apotheek. “We hebben geen signalen dat de zorg hierdoor verschraalt”, aldus een woordvoerder. “Bij de meeste van onze selectiefpolissen kunnen patiënten voor hun herhaalmedicatie kiezen uit drie online en duizend fysieke apotheken.”

Document acties

Reacties

16-02-2015 21:25
D.T. Hendriksz zegt:

Lekker makkelijk van VGZ. Ze vergeet voor het gemak dat de financiering van een apotheek gebaseerd is op een berekening gemaakt door de NZa, KNMP en VWS met behulp van accountantsgegevens. Sinds de vrije tarieven houden de verzekeraars vast aan de verkregen informatie. VGZ vergoed nog wel de EU afname bij iedere apotheek, maar de vervolg uitgiften alleen via specifiek gecontracteerde apotheken. Die 1.000 fysieke apotheken zitten niet allen in de krimpregio's. Indien meer budgetpolissen ontstaan wordt de financiering van een apotheek uitgehold. De EU tarieven moeten dan stijgen of de apotheek zal sluiten. Nu profiteert VGZ in feite van de investering door de andere verzekeraars; een vorm van free rider gedrag. Het is conform de speltheorie waarop het systeemmodel Zorgstelsel 2006 is gebaseerd, maar na wegvallen van apotheken of apotheekhoudende huisartsen is het fijnmazig netwerk niet meer 1,2 3 opgebouwd. Daar vergissen de managers van VGZ et al zich in.
Jammer dat VWS en de Koepels dit zover laten komen.

18-02-2015 13:35
J.C. Kortekaas zegt:

De dreiging zit hem niet in de budgetpolis op zich.

In de nieuwe voorstellen van Edith Schippers verdwijnt de budgetpolis juist weer van het toneel.

Wat komt zijn de kortingen op het eigen risico die de zorgverzekeraars selectief mogen uitdelen.

“Divide et impera” blijft het bedrijfsmodel van de zorgbeheersers.

Back to top