Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Joanna Klopotowska wint Opwijrda-prijs 2013

Maatwerk centraal onderwerp van Prisma-symposium

PW Magazine 22/23, jaar 2014 - 22-05-2014
Joanna Klopotowska heeft vorige week op het Prisma-symposium in Amersfoort de Opwijrda-prijs 2013 ontvangen voor haar artikel ‘Herkenning van geneesmiddelgerelateerde schade bij oudere ziekenhuispatiënten’. De Prisma-publicatieprijs ging naar Margreet Warlé-van Herwaarden en Job van Boven werd onderscheiden voor de beste presentatie.
Joanna Klopotowska wint Opwijrda-prijs 2013

Dr. Joanna Klopotowska ontvangt de Opwijrda-prijs 2013 uit handen van prof. dr. Bob Wilffert, voorzitter van de Redactieraad Wetenschappelijk Platform.

De Redactieraad Wetenschappelijk Platform kent elk jaar de Opwijrda-prijs toe voor het beste artikel dat in het voorafgaande jaar is gepubliceerd in het PW Wetenschappelijk Platform.

Ziekenhuisapotheker dr. J.E. Klopotowska en haar coauteurs analyseerden hoe goed artsen geneesmiddelgerelateerde schade bij oudere ziekenhuispatiënten herkenden. Zij misten 20% van de adverse drug events (ADE’s) en 30% van de geneesmiddelgerelateerde schade door vermijdbare medicatiefouten. ADE’s met ernstige schade werden wél herkend. Ook werden ADE’s meestal herkend bij een duidelijk verband tussen de schade en het geneesmiddel, bij nieuwe klachten of bij bekende bijwerkingen.

Het bleek moeilijk de ‘verborgen’ klachten te herkennen, bijvoorbeeld verergering van bestaande klachten of klachten die ook bij het ziektebeeld konden horen. Klachten als misselijkheid, braken of nierinsufficiëntie werden onterecht gezien als uitingen van een onderliggende ziekte.

Van Gent tot Groningen

Openbaar apotheker drs. M.F. Warlé-van Herwaarden uit Groesbeek won de Prisma-publicatieprijs met het artikel ‘Targeting outpatient drug safety: recommendations of the Dutch HARM-Wrestling Task Force’ [Drug Saf. 2012 Mar 1;35(3):245-59].

De Groningse promovendus J.F.M. van Boven MSc gaf op het Prisma-symposium de beste presentatie. Hij onderzocht de kosteneffectiviteit van geprotocolleerde therapietrouwbevordering bij COPD en ging daarbij uit van een project dat Gentse apothekers presenteerden op het Prisma-symposium 2012. De inzet van apothekers en het trouwere gebruik van geneesmiddelen verhogen de kosten maar de gezondheidswinst en een geringer aantal ziekenhuisopnamen compenseren dat ruimschoots. De besparing zou in de miljoenen euro’s kunnen lopen.

Communicatie

Het thema van het Prisma-symposium was deze keer ‘Farmaceutische zorg: bestaat de ideale maat?’ Met zestig presentaties was de deelname groter dan ooit. Communicatie was een belangrijk element met twee plenaire sprekers en een parallelsessie. Prof. dr. Theo Raynor van de University of Leeds besprak diverse hindernissen op dit gebied: de health literacy van geneesmiddelengebruikers is gebrekkig; bijsluiters staan vol van de risico’s maar besteden nauwelijks aandacht aan de voordelen van het geneesmiddel; een number needed to treat van meer dan 10 motiveert niet echt tot therapietrouw en verder moeten we maar aanvaarden dat patiënten hun geneesmiddelen gewoon niet slikken.

En dat was een tendens die in veel voordrachten te horen was: de papieren analyse bij medicatiebeoordeling, therapietrouw, veiligheid enzovoort legt het altijd af tegen de ontmoeting met de echte gebruiker. En hou vooral al je contacten met de gebruiker bij, zodat je hem niet keer op keer benadert voor een medicatiebeoordeling waaraan hij niet wil meedoen.

Document acties

Back to top