Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

TNF-alfaremmer + RA: risico melanoom

PW Magazine 18, jaar 2013 - 29-04-2013
Reumapatiënten die TNF-alfaremmers gebruiken hebben een 50% verhoogd risico op melanomen. Dat concluderen Zweedse onderzoekers na een database-onderzoek bij grote aantallen patiënten met reumatoïde artritis (RA). De auteurs relativeren de conclusie omdat de voordelen van de TNF-alfaremmers zwaarder wegen dan het erg lage absolute risico op melanomen.
TNF-alfaremmer + RA: risico melanoom

De toediening van cytotoxische middelen, zoals methotrexaat, is in verband gebracht met een verhoogd risico op secundaire tumoren. Ook TNF-alfaremmers zijn geassocieerd met een verhoogd risico op tumoren. Reden voor Zweedse onderzoekers om op basis van gegevens uit hun nationale database een onderzoek te doen naar de relatie van gebruik van TNF-alfaremmers met het vóórkomen van kanker en in het bijzonder melanoom, een immunogene tumor. Interactie met TNF-alfaremmers is daarom mogelijk een risicofactor voor het ontstaan van melanomen of andere vormen van kanker. Ook bij andere ziekten, zoals hiv, en na orgaantransplantaties is het risico op melanomen verhoogd.

De onderzoekers zochten in de periode 2001-2010 in de Zweedse database naar patiënten met RA die voor hun aandoening al dan niet een TNF-alfaremmer gebruikten. Zij selecteerden 10.878 RA-patiënten die een TNF-alfaremmer voorgeschreven kregen en vergeleken deze met 42.198 patiënten die deze medicatie niet gebruikten, maar wel andere cytostatische middelen kregen voorgeschreven.

De uitkomstmaten werden onderverdeeld in: in-situ-melanoom (laatste voorstadium voordat melanoom optreedt), secundair primair melanoom of een andere vorm van kanker. Het risico op een andere vorm van kanker dan melanoom bleek in beide groepen niet te zijn verhoogd. Ook de kans op in-situ-melanoom was in beide groepen vergelijkbaar. Echter, in de groep die behandeling kreeg met TNF-alfaremmers was het aantal secundair opgetreden primaire melanomen met 50% toegenomen.

De auteurs melden dat deze resultaten overeenkomen met die van eerdere studies uit de Verenigde Staten en Canada. Uit een gepoolde analyse zou voorts blijken dat de risico’s voor de verhoogde kans op een secundair primair melanoom optreden bij etanercept en infliximab, maar niet bij adalumimab.

Document acties

Back to top