Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Meten antistoffen TNF-blokkers zinvol

PW Magazine 48, jaar 2013 - 27-11-2013
Het meten van antistoffen tegen een TNF-blokker is zinvol wanneer het effect uitblijft en switchen naar een andere TNF-blokker wordt overwogen. Dat blijkt uit onderzoek van reumatoloog in opleiding Anna Jamnitski die hierop 8 november promoveerde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.
Meten antistoffen TNF-blokkers zinvol

Een groot deel van de patiënten met reumatoïde artritis (RA), artritis psoriatica en de ziekte van Bechterew heeft baat bij een behandeling met TNF-blokkers. Andere patiënten reageren niet goed op deze middelen, of merken dat een aanvankelijk positief effect weer verdwijnt. Jamnitski deed onderzoek naar mogelijke oorzaken van non-respons op TNF-blokkers zoals de vorming van antistoffen hiertegen (immunogeniteit).

In een cohortstudie onderzocht Jamnitski of de reden van non-respons op de eerste TNF-blokker kan voorspellen hoe de patiënt zal reageren op de volgende TNF-blokker. Het cohort bestond uit 292 RA-patiënten die etanercept gebruikten. 92 van hen waren eerder behandeld met infliximab of adalimumab – de switchers – en de overige 203 patiënten hadden niet eerder een TNF-blokker gebruikt (anti-TNF-naïef). Van de switchers hadden 47 antistoffen tegen de vorige TNF-blokker ontwikkeld en 42 niet.

Na 28 weken behandeling met etanercept was er een significante verbetering van de respons gemeten met de DAS-score (een getal tussen 1 en 10 als maat voor de ziekteactiviteit) bij de anti-TNF-naïeve groep vergeleken met de switchers zonder antistoffen (deltaDAS28 2,1 ± 1,3 versus 1,2 ± 1,3, p = 0,001). Er was geen significant verschil aantoonbaar tussen de anti-TNF-naïeve patiënten en de switchers met antistoffen (deltaDAS28 2,1 ± 1,3 versus 2,0 ± 1,3, p = 0,743). De switchers met antistoffen hadden een significante verbetering van de respons vergeleken met de switchers zonder antistoffen (deltaDAS28 2,0 ± 1,3 versus 1,2 ± 1,3, p = 0,017).

Switchen naar het minder immunogene etanercept lijkt een optie wanneer immunogeniteit de reden van non-repons is op de eerste TNF-blokker (infliximab of adalimumab). Is immunogeniteit niet de reden van falen, dan kan beter een middel met een ander werkingsmechanisme worden overwogen. Bij non-repons op een eerste TNF-blokker is het dus zinvol om antistoffen hiertegen te meten voor het vervolg van de behandeling.

Document acties

Back to top