Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Experts in Tweede Kamer: preferentiebeleid kraakt

Rik van der Meer: ‘Tot hier en niet verder’

PW Magazine 05, jaar 2013 - 25-01-2013
Het preferentiebeleid ‘kraakt’, ‘loopt tegen grenzen aan’ en leidt tot ‘veel onrust onder ouderen’. Die boodschap kregen Tweede Kamerleden van diverse experts tijdens een hoorzitting gisteren. De nadruk lag op het verkeerde medicatiegebruik door ouderen als gevolg van de vaak wisselende labels.
Experts in Tweede Kamer: preferentiebeleid kraakt

KNMP-voorzitter Rik van der Meer zei tijdens de hoorzitting dat apothekers niet meer de mankracht hebben om alles te doen wat nodig is. Hij zei: “Tot hier en niet verder.”

Apothekers- en huisartsenorganisaties waarschuwden dat het preferentiebeleid ‘kraakt’ (hoogleraar medische biotechnologie Huub Schellekens), het ‘systeem tegen grenzen aanloopt’ (Maarten Vermeulen, LHV) en leidt tot ‘veel onrust onder ouderen’ (Ellen Willemsen, Unie KBO).

Position paper

De Tweede Kamer had de hoorzitting georganiseerd om de fracties meer inzicht te geven in de prijsbepaling van geneesmiddelen, vooral die van weesgeneesmiddelen. Van der Meer presenteerde in een position paper zijn plan voor herziening van het huidige systeem met een drietrapsraket: een basistarief voor levering van geneesmiddelen, een abonnementstarief per patiënt per jaar plus een vrij onderhandelbaar tarief voor aanvullende zorg en innovatie.

Behalve de KNMP en de Napco oordeelden onder meer Unie KBO, patiëntenfederatie NPCF en de LHV negatief over de vaak wisselende medicatie door het preferentiebeleid. “Er is onvoldoende controle of ouderen op de juiste manier geneesmiddelen slikken”, zei Willemsen (Unie KBO). Vermeulen: “Het is bijna onmogelijk om goed aan ouderen uit te leggen dát ze medicijnen moeten slikken én dat op de juiste manier moeten doen.” Vermeulen van de LHV zei dat de wisselende labels heel onduidelijk zijn voor patiënten: “Zelfs al leg je het goed en vaak uit, dan nog slikken veel mensen verkeerd. Met als gevolg gezondheidsschade.”

Weesgeneesmiddelen

Diverse organisaties lieten de Kamerfracties weten dat meer op uitgaven voor medicijnen kan worden bespaard door maatregelen tegen de sterk oplopende kosten van medicijnen voor kleine groepen patiënten, zoals weesgeneesmiddelen. Directeur Bert de Jong van Genzyme zei dat zijn medicijnen voor de ziekte van Pompe duur zijn vanwege de hoge ontwikkelingskosten ($ 1,3 miljard) en productiekosten.

Enkele aanwezigen betwijfelden de juistheid van dat bedrag, dat als reden door De Jong werd aangegeven voor de hoge prijs van de medicatie voor Pompe-patiënten. Voorzitter Hans Büller van de raad van bestuur van Erasmus MC zei daarom graag medicijnen voor weesgeneesmiddelen, samen met andere Europese medische centra, tegen een veel lagere prijs te willen produceren om Genzyme daarmee buitenspel te zetten.

Document acties

Reacties

25-01-2013 11:25
J.C. Kortekaas zegt:

Zeer sterk eerste parlementair optreden van Rik met apotheken. Kennis van de dagelijkse praktijk en politiek Fingerspitzengefühl. De secondant van NAPCO nam de kleur aan van zijn grijze jasje.

Aan het eind van de hoorzitting was Rik De Geneesmiddeldeskundige.

Hij sprak ook strategisch juist steeds van de apotheker&apotheekhoudende arts.

25-01-2013 17:42
D.T. Hendriksz zegt:

Voorstel van de Voorzitter om een landelijk budget voor alle generieken op te leggen aan apotheekhoudenden is geen verbetering; je weet dan wel wat je krijgt, maar je weet nooit wat je ervoor moet betalen om ze af te leveren! De prijzen van generieke middelen worden niet bepaald door apothekers of groothandels en al helemaal niet door de KNMP. Aanbesteden, onderhands, claw back, volume groei, nieuwe generieken, de WGP blijven gewoon bestaan. Het aanbod van de KNMP is dan ook heel onverstandig en niet goed doordacht. Verzekeraar weten wel raad met variabelen. Dat heeft het Convenant 2007 - 2009 wel laten zien. En dan nog de NMa. De markt wordt zo wel lam gelegd. Preferentie beleid is een gegeven. Daar moet niet over worden doorgezeurd. Gaat om kostendekkende tarieven voor materialen en de zorg. Apart!
De politici beklaagden zich terecht dat zij geen antwoord kregen op de gestelde vraag: 'Wat is jullie oplossing op de prijsvorming van medicijnen?".

Back to top