Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Micronaaldjes: geen wondjes, geen pijn

PW Magazine 45, jaar 2012 - 08-11-2012
De toepassing van al dan niet afbreekbare micronaaldjes zorgt voor een revolutie in de transdermale toediening van geneesmiddelen. Dit schrijven onderzoekers uit India in een literatuuroverzicht. Vijf verschillende ontwerpen van micronaaldjes zijn inmiddels beschikbaar voor klinisch gebruik.
Micronaaldjes: geen wondjes, geen pijn

Veelbeproefde methoden om via de huid geneesmiddelen toe te dienen zijn: hypoderme klysma’s (met of zonder hyaluronzuur), iontoforese, ultrageluid, jetstraal-injecties (bij vaccinaties) en pleisters.

Alleen transdermale toediening via pleisters is in de praktijk een succes gebleken. Onderzoekers van de Nirma universiteit in Gujarat in India beschrijven op uiterst illustratieve wijze de ontwikkeling en toepassing van kleine micronaaldjes met een lengte van 70-200 µm [J Pharm Pharmacol. 2012;64:11-29].

De naaldjes worden in een wafelpatroon aangebracht en zijn daardoor in staat relatief grote hoeveelheden geneesmiddel, die niet oraal kunnen worden toegediend, via de huid te infunderen. De auteurs noemen als voorbeelden de toediening van insuline, groeihormoon, vaccins, biologicals, proteïnen en peptideverbindingen.

De onderzoekers beschrijven een aantal voordelen. Zo is toediening via de huid vrijwel pijnloos, wordt het first pass-effect vermeden en er ontstaan geen wondjes na het verwijderen van het naaldenblok. Verder is het risico op infecties laag en is het mogelijk om het naaldenblok te koppelen aan een infuuspomp.

Het materiaal van de naaldjes kan bestaan uit metaal, siliconen of al dan niet afbreekbare kunststoffen zoals polymelkzuur (afbreekbaar), polyvinylacetaat (niet afbreekbaar) of natuurlijke polymeren zoals thermoplastisch zetmeel en polymeren van suikers (dextranen, maltose, galactose).

De productie van micronaaldjes van polymeren is vrij goedkoop. Inmiddels is de biologische veiligheid van deze bloknaaldsystemen voldoende gevalideerd om toepassing in de praktijk mogelijk te maken. De techniek leent zich ook voor zelftoediening. Zo kan een patiënt met zo’n blokje zichzelf een vaccin toedienen.

De auteurs wijzen op het kostenbesparend aspect van deze nieuwe parenterale toedieningsvorm: er zijn geen geschoolde zorgverleners nodig voor het gebruik hiervan.

In de cosmetische industrie worden de micronaaldjes momenteel volop getest. Zo is er reeds een MTS-dermaroller (MicroneedleTherapy System) beschikbaar waarmee de huid ‘verjongd’ kan worden. Deze ontwikkeling kan leiden tot innovatieve geneesmiddeltoedieningsvormen.

Document acties

Back to top