Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Groothandel krijgt 22 cent per doosje

Brocacef zet levering preferente middelen door

PW Magazine 49, jaar 2012 - 07-12-2012
De kans is groot dat de groothandels voor geneesmiddelen op 1 januari een vergoeding van 22 cent per doosje krijgen voor hun distributie. De betrokken partijen praten over de uitwerking van dit plan. Brocacef heeft haar besluit, om per 1 december duizend middelen niet meer te leveren, uitgesteld.
Groothandel krijgt 22 cent per doosje

De vier grote zorgverzekeraars zijn bereid alle groothandels van geneesmiddelen een distributievergoeding toe te zeggen van 22 cent. Hoe de vergoeding precies geregeld zal worden, is onduidelijk. Leveranciers moeten die wens van de verzekeraars op 8 december ‘honoreren’, als zij hun prijzen voor 2013 bekendmaken. Als leveranciers dat niet willen, zoeken de betrokken partijen uit op welke manier groothandels die 22 cent krijgen.

Reikwijdte

Duidelijk is dat de invoering van de speciale distributievergoeding moet ingaan op 1 januari 2013. Onduidelijk is de reikwijdte van de distributievergoeding, met name of die geldt voor aangewezen preferente, multisource of alle generieke geneesmiddelen.

Twee maanden geleden dreigde Brocacef de levering van duizend preferente generieke medicijnen aan apothekers stop te zetten, omdat de groothandel hierop verlies lijdt. Het ging onder andere om atenolol, lisinopril en amlodipine, die Brocacef per 1 november niet meer wilde leveren aan apothekers. Brocacef vroeg aan de zorgverzekeraars 35 cent per doosje.

Echter, nadat concurrent Mosadex in oktober een overeenkomst met Menzis sloot voor een vergoeding van 22 cent per doosje, stelde Brocacef haar beslissing uit. “Duidelijk was toen al snel dat we niet 35 cent konden vragen”, aldus een woordvoerder van Brocacef. “We hebben niet ons ultieme doel bereikt, maar er is met die 22 cent wel een belangrijke beweging gemaakt. De rol van de groothandel is erkend, en volgend jaar proberen we die vergoeding opnieuw te verhogen.”

Groot deel

Vast staat dat met dit akkoord in januari waarschijnlijk een groot deel van de duizend geneesmiddelen die ter discussie stonden toch kan worden geleverd.

De zorgverzekeraars CZ en Achmea laten in een reactie weten pas te willen reageren op de overeenstemming als er definitieve duidelijkheid is.

Document acties

Back to top