Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Bijwerkingen orale oncolytica voorspellen werkzaamheid

PW Magazine 15, jaar 2012 - 13-04-2012
Bijwerkingen van orale oncolytica voorspellen soms de werkzaamheid van het medicijn. Tot deze conclusie komt Heinz-Josef Klümpen in zijn promotieonderzoek aan de Universiteit Utrecht.

Wat was de aanleiding?

“Er is een grote variatie aan blootstelling van medicijnen tegen kanker, vooral bij orale toedieningsvormen. In mijn onderzoek heb ik alle voorspellende bijwerkingen van de orale middelen op een rijtje gezet. Naast kenmerkende bijwerkingen, zoals huiduitslag bij erlotinib, kunnen ook genetische factoren voorspellend zijn. Daarna heb ik gekeken waarom sommige mensen wel last hebben van die bijwerkingen en andere totaal niet.”

Wat kwam daaruit?

“Dat de genetische variatie tussen mensen daarin een belangrijke rol speelt. Hiervoor heb ik gekeken naar meerdere SNP’s, single nucleotide polymorphisms. Dit zijn plekken in het genoom waarbij de volgorde van baseparen kan verschillen. Met name heb ik gekeken naar genen die te maken hebben met de omzetting en uitscheiding van medicijnen. Uit het onderzoek blijkt dat een SNP iets kan zeggen over de dosering van het middel.”

En verder?

“Verder heb ik onder meer onderzocht of de combinatie van de mTOR-remmer temsirolimus en nelfinavir verdraagbaar is voor patiënten, en dat blijkt het geval. Het antivirale nelfinavir is ook een remmer van de zogenaamde Akt-pathway dat net als mTOR betrokken is bij proliferatie van kankercellen. Het idee is dus dat deze twee middelen elkaars werking versterken. Of dit zo is moet blijken uit vervolgonderzoek; ik heb nu laten zien dat de combinatie verdraagbaar is.”

Document acties

Back to top