Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Apothekers verplicht tot preferentiebeleid

Grote gevolgen voor apotheken in landelijke gebieden

PW Magazine 24, jaar 2012 - 08-06-2012
Apotheek Breskens beschikt volgens de rechter over aanmerkelijke marktmacht voor de levering van receptgeneesmiddelen. De apotheek is met deze uitspraak verplicht het preferentiebeleid uit te voeren en contracten te tekenen met alle zorgverzekeraars.
Apothekers verplicht tot preferentiebeleid

De rechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) bevestigt met de uitspraak van 7 juni 2012 het oordeel van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Die stelde eerder dat Apotheek Breskens, die weigert het preferentiebeleid van Menzis uit te voeren, beschikt over aanmerkelijke marktmacht. In de omgeving van deze apotheek zouden onvoldoende apotheken zijn gevestigd waardoor zorgverzekeraars niet selectief kunnen inkopen. De NZa verplicht Apotheek Breskens om voor een periode van drie jaar te voldoen aan elk redelijk verzoek van zorgverzekeraars om tot afspraken te komen.

Elies Steyger, advocaat van Apotheek Breskens, laat in een reactie weten verbaasd te zijn dat de rechter deze apotheek een machtspositie toedicht. Zij benadrukt dat Apotheek Breskens in 2010 een overeenkomst heeft moeten tekenen met de dominante zorgverzekeraar CZ. “Deze grootste zorgverzekeraar in dit gebied heeft deze apotheek behoorlijk in de tang.”

De voorzieningenrechter twijfelde eerder aan de aanmerkelijke marktmacht en schorste twee keer het besluit van de NZa dat Apotheek Breskens contracten moest sluiten. Het verbaast de KNMP, die zeer teleurgesteld is over de uitspraak, dat het CBb deze eerdere uitspraken niet volgt.

Steyger benadrukt verder dat het besluit van het CBb grote gevolgen kan hebben voor alle zorgverleners. “Zorgverzekeraars hebben een heel sterke positie en die is hiermee niet bepaald verzwakt.” Ook de KNMP wijst op de mogelijke gevolgen voor apothekers en andere zorgverleners, met name in de landelijke gebieden.

Kwetsend

De rechter van het CBb stelt verder dat Apotheek Breskens weigert afspraken te maken met zorgverzekeraars over goedkope geneesmiddelen. Letterlijk stelt het persbericht dat ‘deze apotheek met haar marktmacht geneesmiddelen kan leveren waaraan zij het meest verdient’. Volgens Steyger een voor haar cliënt ronduit kwetsende bewering. “Het maken van winst is hier helemaal niet aan de orde. Een rare en tendentieuze tekst.” Ook de KNMP spreekt haar verbazing hierover uit. Woordvoerder Rob Sebes: “De apotheker wilde juist wel tegen transparante en lage prijzen geneesmiddelen afleveren. Daartoe had hij ook een voorstel gedaan, maar Menzis weigerde hierop in te gaan.” Slechts 3% van de patiënten van Apotheek Breskens zijn verzekerd bij Menzis. Voor zo weinig patiënten voldoen aan het preferentiebeleid van deze zorgverzekeraar was voor deze apotheek niet haalbaar.

Wat volgde was een lange periode van procedures, die met de uitspraak van het CBb tot een definitief einde komt. Beroep in deze zaak is namelijk niet meer mogelijk.

Document acties

Reacties

08-06-2012 14:32
D.T. Hendriksz zegt:

Per 2012 is het toch een andere situatie. Voorheen bepaalde de NZa de tarieven aan de hand van onderzoeken naar kosten en baten bij apotheekhoudenden. Sinds 2012 doet de NZa dat niet meer. Daardoor is de onderbouwing van redelijke en billijke contracten van verzekeraars verdwenen. Vrij onderhandelbaar zijn de vrije tarieven voor de dienstverlening. Uitspraak van de Rechter CBb heeft uitsluitend betrekking op de tijd voor 2012. En die uitspraak moet geen verrassing zijn. Lees de volle 55 pagina's zelf en concludeer dat de Rechter niet anders kon oordelen. De KNMP kan beter toekomstgericht actie voeren. Preferentie beleid, onder couvert beleid, IDEA e.a. zijn alleen maar mogelijk dankzij de hulp van de KNMP middels handhaving van de Z-index KNMP Prijslijst. Claw Back idemdito.
Zolang de KNMP de eigen publieke prijslijst blijft publiceren gaan de verzekeraars en overheid hun gang. Dat zeggen zij zelf ook.
Wat let de KNMP om te stoppen met de publicatie van de prijzen?
Laat de verzekeraars maar komen met eigen prijzen. Geen probleem. In andere landen doen ze niet anders. Slechts in landen met publieke prijsstelling werkt men openbare centrale prijzen.
De KNMP heeft de sleutel in eigen handen!

14-06-2012 11:00
J.C. Kortekaas zegt:

De allerlaatste uitspraak in de zaak Breskens is een prachtig voorbeeld van een cirkelredenering.

Apotheken zonder AMM (Aanmerkelijke MarktMacht) hebben massaal de voorgelegde contracten getekend bij het kruisje. Apotheek Breskens weigert het contract met Menzis te tekenen en is derhalve in het bezit van een AMM. In dit verband wordt de apotheek ook de grote klanttevredenheid tegengeworpen. Als de klanten zo tevreden zijn dan heeft een nieuwkomer in Breskens geen kans en zo heeft de apotheek wegens zijn onberispelijke staat van dienst een AMM. Sinds donderdag 7 juni weten we:

“Zo is het spel, zo zijn de regels en zo zal het gespeeld worden.”

14-06-2012 17:10
I.C. van Golen zegt:

dat overheid en verzekeraars een beleid voeren dat leidt tot lage prijzen , geen apotheker die zich daartegen verzet. maar doe dat niet over de rug van de apotheekorganisatie. om de positie van apotheek breskens te steunen lijkt het zinnig dat apotheekhoudenden nog eens de alles ontregelende preferentieterreur aan de kaak stellen. het preferentiebeleid werkt verwoestend in op de apotheeklogistiek en brengt de apotheek en zijn medewerkers in een heel vervelende positie tov zijn clienten. een dossieropbouw per verzekeraar met de meest schrijnende en stuitende gevallen kan misschien iets uitrichten. niet als één enkele apotheek dat doet , misschien wel als allen dat doen. de NZA spreekt over "voldoen aan elk redelijk verzoek van verzekeraars". nu draai ik al een tijdje mee en ik moet ver in de tijd terug om een dergelijk redelijk verzoek te vinden. op naar een preferentievrij 2013 : luctor et emergo!

Back to top