Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

‘Helft van apotheken in financiële problemen’

PW Magazine 22, jaar 2012 - 22-05-2012
Meer dan de helft van de apotheken in Nederland heeft onvoldoende inkomsten. Dat stelt een accountant van accountants- en adviesorganisatie Grant Thornton op basis van gesprekken in de markt.
‘Helft van apotheken in financiële problemen’

Een op de vier apotheken voert volgens Stefan van Huizen, accountant en partner bij Grant Thornton in Rijswijk, gesprekken met de bank over aanvullende financiering. Het accountancykantoor, met meer dan honderd apotheken als klant, benadrukt echter geen uitspraken te doen over klanten.

Accountant Van Huizen baseert zijn ‘inschatting van de markt’ op gesprekken met collega’s uit de financiële sector en met apothekers zelf. Oorzaak van de terugval in inkomsten is volgens de accountant het preferentiebeleid dat de zorgverzekeraars in 2008 hebben ingevoerd. Van Huizen, die apothekers begeleidt bij overnames en fiscale en financiële zaken, voorspelt dat dit jaar meer apotheken de deuren moeten sluiten dan in 2011.

De KNMP laat weten het beeld dat de accountant schetst, te herkennen. Uit een recent onderzoek van de koepelorganisatie onder 450 apothekers kwam naar voren dat apothekers contracten met zorgverzekeraars moeten sluiten ‘tegen veel te lage vergoedingen’.

Volgens de KNMP functioneert de marktwerking niet naar behoren. “Zorgverzekeraars moeten apothekers fatsoenlijk honoreren, zowel voor geneesmiddelen als voor de zorgprestaties. Dat moet echt veranderen”, aldus woordvoerder Rob Sebes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Document acties

Reacties

23-05-2012 12:53
I.C. van Golen zegt:

en nu is het wachten op de reactie van de overige accountantskantoren.(ik nodig ze daartoe hierbij van harte uit)
als de gezamenlijke accountants dit beeld onderschrijven , dan zou je denken dat er echt wel iets aan de hand is. iedere insider weet dat al. nu de politiek cq beleidsmakers nog. het beeld dat de knmp schetst is onvolledig , want het gaat niet om de lage vergoedingen sec. , maar om de combinatie daarvan met de toenemende lastendruk en zich ophopende regelgeving. ik hoef het woord preferentiebeleid maar te noemen en menige apotheker moet dringend aan de primperan. apothekers zouden zich toch echt eens goed moeten beraden op de motivatie om iedere keer maar weer contracten te tekenen waar condities in staan die het financiele fundament onder de apotheek dreigen weg te slaan.

Back to top