Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Minder parkinson bij ibuprofengebruikers

PW Magazine 12, jaar 2011 - 25-03-2011
Mensen die regelmatig ibuprofen slikken, hebben als bijkomend voordeel een kleiner risico op de ziekte van Parkinson. Dit concluderen Amerikaanse onderzoekers van Harvard. Uit eerdere studies bleek al dat ontstekingsremmers de kans op de ziekte verminderden, maar die maakten geen onderscheid tussen de NSAID’s.
Minder parkinson bij ibuprofengebruikers

Regelmatige gebruikers van ibuprofen hebben een lager risico om de ziekte van Parkinson te krijgen dan niet-gebruikers. Dit blijkt uit een nieuwe studie van onderzoekers van Harvard Medical School [Neurology. 2011;76(10):863-9].

De ziekte van Parkinson is een neurodegeneratieve ziekte. Parkinson kent naast kenmerkende motorische verschijnselen ook psychische verschijnselen als depressie en vermoeidheid. De huidige medicatie werkt voornamelijk symptoombestrijdend. Medicijnen die de ziekte afremmen, zijn hard nodig.

Ontstekingen in de hersenen kunnen een mogelijke oorzaak van de ziekte van Parkinson zijn. Ontstekingsremmers kunnen daarom van waarde zijn bij deze ziekte. Eerdere studies lieten zien dat mensen die NSAID’s gebruikten een lager dan gemiddelde kans hadden op het ontwikkelen van deze aandoening. Zo bleek uit een onderzoek uit 2003 [Arch Neurol 2003;60 (8):1059-64] dat regelmatige NSAID-gebruikers 45% minder kans liepen op het ontwikkelen van de ziekte van Parkinson dan niet-regelmatige gebruikers.

Voorgaande studies maakten geen onderscheid tussen verschillende NSAID’s. Het nieuwe onderzoek doet dit wel en betrekt er onder meer paracetemol bij. Hiervoor onderzochten zij prospectief gedurende zes jaar ruim 136.000 mensen die bij de start van het onderzoek geen parkinson hadden. Met vragenlijsten werd elke twee jaar nagegaan welke pijnstillers deze personen gebruikten. Deze resultaten werden vervolgens gecombineerd in een meta-analyse met eerder gepubliceerde studies.

Na zes jaar bleken 291 mensen de ziekte van Parkinson ontwikkeld te hebben. Indien gecorrigeerd voor leeftijd, roken, cafeïne en andere variabelen, bleken ibuprofengebruikers significant minder risico te lopen op de ziekte (relatief risico = 0,62) dan niet-gebruikers. Hoe hoger de weekdosering ibuprofen, hoe sterker het beschermend effect was. Bij paracetamol en de andere NSAID’s werd geen significant beschermend effect gezien. Uit de meta-analyse kwamen vergelijkbare resultaten: het samengevoegd relatief risico voor ibuprofengebruikers was 0,73. Het parkinsonrisico was niet verminderd bij de andere analgetica.

Het exacte werkingsmechanisme is niet bekend. Een verklaring voor het feit dat alleen ibuprofen beschermend werkt, ligt mogelijk bij de PPARγ-receptor. Deze receptor is betrokken bij de pathofysiologie van parkinson; andere NSAID’s zouden deze receptor niet beïnvloeden.

Document acties

Back to top