Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Mediq lanceert internetapotheek

Online concurrent voor apotheker

PW Magazine 16, jaar 2011 - 15-04-2011
Mediq Apotheek start een landelijke online apotheek voor receptgeneesmiddelen en zelfzorg. Apothekers die inkopen bij Mediq kunnen ter compensatie voor mogelijk klantenverlies een webshop voor zelfzorg integreren in hun eigen website.
Mediq lanceert internetapotheek

De nieuwe online apotheek – Mediq vermijdt de term ‘internetapotheek’ – is identiek aan een gewone Mediq-apotheek, inclusief de begeleiding van de eerste en tweede uitgifte. Gekoelde geneesmiddelen en spoedmedicatie levert deze apotheek echter niet. Mediq.nl is gevestigd in Mediq-apotheek Mediaan in Heerhugowaard. De apotheker en de vijf assistenten verzorgen de receptverwerking en de mediciatebewaking. Eerste en tweede uitgiftes en vragen over geneesmiddelen handelen zij telefonisch af.

Medicatiedossier

Mediq.nl onderscheidt zich volgens Gerben Klein Nulent, groepsdirecteur van Mediq Apotheken Nederland en Internationaal, van andere online-aanbieders door veiliger te werken. “Wij leveren geen recept- of zelfzorggeneesmiddel af zonder compleet medicatiedossier. Ook zorgen we voor een update van dit dossier bij de eigen apotheek van de patiënt.”

De veiligheid van Mediq.nl, dat niet aan buurlanden levert, is volgens Klein Nulent geborgd op verschillende manieren. Eerst moet de patiënt zich registreren en toestemming geven voor het opvragen van het medicatiedossier bij de eigen apotheek. In een telefonisch intakegesprek vragen de medewerkers naar gevoeligheden voor bepaalde medicatie.

Klein Nulent: “Als de eigen apotheek niet meewerkt, is de keuze aan de patiënt. De patiënt moet zijn eigen apotheker vragen het medicatiedossier beschikbaar te stellen. Anders leveren wij niets af.”

Is het recept ontvangen via elektronische koppeling met de huisarts of per post, dan levert de apotheek na twee werkdagen. Is de patiënt niet aanwezig, dan gaat de bestelling retour: zonder handtekening geen levering. Telefonisch wordt dan een nieuwe afspraak gemaakt.

Webshop

Mediq.nl is een concurrent voor alle openbare apotheken, dat weet ook Klein Nulent. “Dat is marktwerking. De klant bepaalt uiteindelijk zelf waar hij zijn geneesmiddelen bestelt.”

Voor vaste afnemers van de groothandel heeft Mediq desalniettemin een vorm van compensatie. Zij krijgen voor hun eigen website de beschikking over een webshop voor zelfzorg die zij kunnen integreren. Dit is een kopie van de webshop op Mediq.nl, maar niet als zodanig herkenbaar. Veel apothekers beschikken volgens Mediq over een eigen online herhaalservice, maar niet over een webshop voor zelfzorg.

Met de 22 apotheken met de Mediq-franchiseformule is de apotheekketen nog in overleg over een lokale oplossing. De bedoeling is dat deze apotheken voor patiënten uit hun omgeving, die bestellen via Mediq.nl, zelf de medicatie bewaken en afleveren. Het contact met de patiënt blijft op die manier bij deze franchise-apotheek.

De apotheekketen heeft geen groeiambities maar Mediq.nl moet wel binnen drie jaar winstgevend zijn. Mediq zal voornamelijk online reclame maken voor de nieuwe dienst. Van een landelijke mediacampagne is vooralsnog geen sprake.

Document acties

Reacties

Anoniem
24-04-2011 14:08
zegt:

Mediq Apotheek de Mediaan is de aloude Nighella apotheek.

Scheiding van verstrekking doosjes, de materiële farmaceutische zorg, en de immateriële zorg, de informatie, de begeleidingen, het ingrijpen, pro actief, actief en re-actief, het aanwezig zijn, het voorradig hebben etc.etc.etc.etc., per 1 januari 2012 is Mediq niet ontgaan. Dat is immers de crux van de laatste brief van VWS. De KNMP blijft erover zwijgen, maar deze scheiding is ingrijpend voor de zorg in het algemeen en de farmaceutische zorg in het bijzonder. Nergens in de wereld is dit vertoond. En alles wordt ook nog eens aanbesteed. Mediq is er klaar voor.

Het is aan de KNMP om deze ontwikkeling nu eens deconstructief te benaderen. Het spel wordt op een totaal andere manier gespeeld dan de KNMP denkt. Bart Smals laat op de radio weten het allemaal niet meer te begrijpen.

NapCo blijft zich echter vast klampen aan de KNMP. Een HB lid die het niet meer snapt en toch in functie blijft?

Of de "visie' van MinVWS en MinFin constructief is voor de volksgezondheid is geen vraag meer: neen. Dat is wereldwijd al uitgezocht en terzijde geschoven: aanbesteden en splitsen van zorg maakt de kwaliteit lager en de kosten hoger ten koste van de gezondheidszorg van de inwoners van een land.

Nederland gaat dit wiel nog eens uitproberen. Paniek over de exploderende zorguitgaven lijdt een eigen leven in Den Haag. Het CPB heeft in een recente presentatie bewezen dat de kosten geen enkel probleem zijn, ook bij ongewijzigd beleid. CPB legt haarfijn de vinger op de zwerende en etterende vinger: paniek is een politieke en ambtelijke keuze.

Keuze van Mediq is dat zij deze paniekkeuze accepteert en in de geboden financiële ruimte probeert te overleven ten koste van de concurrenten en helaas ten koste van de farmaceutische zorg op korte, middenlange en lange termijn.

De apothekers bij Mediq weten dit ook.

Waar in andere bedrijfstakken door partijen gezamenlijk wordt gelobbied voor de lange termijn, zie Shell, zie Stork, gebeurt dat in de farmaceutische zorg niet. Concurrerende partijen maken elkaar af en de Koepel zwijgt of ziet ze vliegen; "kijk daar, een zwaluw; het is lente"!

Paniek over deze Mediq Mediaan Apotheek is overigens onnodig. Model van Mediq is te kopiëren en dat weten de zorgverzekeraars en MinVWS en MinFin ook. Doel van hen is voortgaande prijsverlaging van de materiële farmaceutische zorg. Voor de immateriële zorg kunnen de burgers te rade gaan bij het CDA.

Back to top