Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW19

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Muggenbeten

De vrouwtjes zijn de boosdoeners. Zij bijten. Zij spuiten duizenden malariaparasieten in je bloedbaan, na de huid van het slachtoffer te zijn binnengedrongen en met hun steeksnuit op zoek te zijn gegaan naar een bloedvat. Ze steken vooral tussen zonsondergang en zonsopgang: muggen.

10-05-2019 | door Frans van den Houdt

Verwarring Forte

Het Portaal voor Patiëntveiligheid/CMR bracht onlangs een lijst uit met veel voorkomende medicatieverwisselingen. Daarop stonden een heleboel look a like/sound a likes, waaronder nadroparine. Bij dit middel, werd vermeld, is zo’n twintigmaal een melding gedaan van verwisseling tussen Fraxiparine en Fraxodi. In werkelijkheid komt dit natuurlijk veel vaker voor.

10-05-2019 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

Na de actie tegen agressie: ‘Nu de oorzaak aanpakken’

De massale media-aandacht had niet beter gekund, maar zijn actie tegen agressie in de apotheek is pas geslaagd als beleidsmakers ook de oorzaak – tekorten en preferentiebeleid – aanpakken, meent Carlo Schneider van Apotheek Zevenend in Laren. “Gebeurt er niks, dan moet de hele eerste lijn de handen ineenslaan om te zorgen dat het roer alsnog omgaat.”

03-05-2019 | door A. Veelenturf (430255)

‘Grote verzekeraars doen weinig tegen prijzen medicatie’

Verzekeraars Aegon en Allianz beleggen in 2019 samen € 11 miljard in negentien farmaceutische bedrijven, zonder hen aan te sporen hoge medicijnprijzen terug te dringen. Dat stelt de Eerlijke Verzekeringswijzer op basis van eigen onderzoek.

29-04-2019 | door PW

Herexamen 2019 PW 19

Welke uitspraak over toediening is juist?

09-05-2019 | door Shiwai Ng, LNA

Nictiz adviseert werkwijze voor labresultaten

Voor het uitwisselen van labgegevens tussen apotheken en laboratoria is een landelijk dekkende infrastructuur nodig. Het scenario waarbij een apotheker via het Landelijk Schakelpunt (LSP) gegevens zelf ophaalt uit het XDS-systeem van het laboratorium is daarvoor het meest geschikt, concludeert Nictiz uit eigen onderzoek.

26-04-2019 | door PW

Olaparib nu ook als monotherapie bij borstkanker

Het geneesmiddel olaparib (Lynparza) ontving een positief advies over uitbreiding van de indicatie van de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP). Olaparib is nu ook geïndiceerd als monotherapie voor volwassenen met BRCA1- of -2-mutaties in de kiembaan, met HER2-negatieve lokaal gevorderd of gemetastaseerd mammacarcinoom.

07-05-2019 | door PW

EMA: olaratumab uit de handel

Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) adviseert intrekking van de handelsvergunning voor het geneesmiddel olaratumab (Lartruvo), omdat het middel in combinatie met doxorubicine niet effectiever is voor het verlengen van de levensduur van patiënten met wekedelensarcoom dan doxorubicine alleen.

09-05-2019 | door PW

In tien jaar een kwart meer aan CVRM-geneesmiddelen

Openbare apotheken verstrekten in 2018 aan ongeveer 4 miljoen mensen een geneesmiddel dat wordt gebruikt ten behoeve van cardiovasculair risicomanagement (CVRM). In totaal kregen deze mensen 3,3 miljard standaarddagdoseringen van deze middelen verstrekt. Dat is ongeveer een kwart meer dan tien jaar geleden. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

10-05-2019 | door SFK

Groen licht voor drie middelen

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een positief advies gegeven over nieuwe handelsvergunningen voor drie geneesmiddelen. Het oncolyticum lorlatinib (Lorviqua) ontving een voorwaardelijke handelsvergunning voor de behandeling van patiënten met anaplastisch lymfoom kinase (ALK)-positief niet-kleincellig longcarcinoom.

08-05-2019 | door PW

ISO-normenserie verbetert identificatie medicinale stof

Een gestandaardiseerde normenserie voor identificatie van medicinale producten die farmacovigilantie, opsporing van vervuilingsbron, ontwikkeling en substitutie van geneesmiddelen ondersteunt. Herman Diederik, werkzaam bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, ontving voor zijn jarenlange bijdrage hieraan een ISO-award. “Ik heb er dag en nacht aan gewerkt.”

10-05-2019 | door Maarke Roelofs

Vaker hoge dosis statine of twee middelen in eerste lijn

Nieuwe inzichten zijn verwerkt in de NHG-Standaard Cardiovasculair risicomanagement. Zo is de risicotabel aangepast, de voorkeur voor diuretica verlaten en de LDL-streefwaarde voor patiënten jonger dan 70 jaar met hart- en vaatziekte – conform de tweede lijn – verlaagd naar 1,8 mmol/l. Hierdoor zullen ook huisartsen statines vaker hoog doseren of combineren met ezetimib.

10-05-2019 | door Cindy Reinders

Grote onvrede over contracten

Uit frustratie over de contractering door zorgverzekeraars hebben de apothekers van elf Zoetermeerse apotheken een brief gestuurd aan zorgminister Bruno Bruins. Ook lanceerden ze de petitie ‘steunuwapotheek.nl’. Claudia Blokland: “Ruim zeshonderd apothekers hebben onze oproep al ondertekend.”

10-05-2019 | door Edwin Bos

Stille protestactie van de Gooise apotheken trekt media-aandacht

De stille protestactie van 24 apotheken in het Gooi trok veel media-aandacht. Apotheker Bernadine Armbrust uit Hilver­sum vertelde namens hen waarom de apotheken op woensdag 1 mei pas om 12.00 uur hun deuren openenden. Armbrust was woensdag­ochtend te horen bij NPO Radio 1 en was te zien in Hart van Nederland. Ook stonden er artikelen op NU.nl en NH Nieuws met reacties van Armbrust en KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent.

10-05-2019 | door KNMP

Vertrouwen

Apothekers binnen de sectie Apotheker, Geneesmiddel & Maatschappij werken op allerlei interessante en maatschappelijk relevante posities. Ik ben na mijn afstuderen aan het werk gegaan bij de overheid. Eerst bij de IGJ, maar ook bij het RIVM en nu bij het CBG. In mijn werk heb ik altijd het belang van de patiënt op het oog. Niet in een-op-een patiëntencontact, maar op een grotere schaal. Nationaal en vaak ook Europees. Het boeiende van mijn vak is dat bij geneesmiddelen alles samenkomt: gezondheid, geld, politiek en dus ook veel publiciteit en emotie.

10-05-2019 | door Jaap Claessens, bestuurslid AGM

Meer transparantie in informatiebeleid

MedMij, MedicatieProces 9.x, Online Toestemmingsvoorziening. Iedere apotheker krijgt in de komende jaren met deze termen te maken. Wat betekent het voor de zorgverlening? De ontwikkelingen op het gebied van digitale gegevensuitwisseling staan centraal tijdens de komende districtsledenbijeenkomsten (DLB’s).

10-05-2019 | door KNMP
Back to top