Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW12

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Geweld

Geweld tegen zorgverleners stond recentelijk weer volop in de belangstelling. In een apotheek in Weesp dacht een man zijn frustratie over medische noodzaak kracht bij te moeten zetten met een klap in het gezicht van de apotheker. Die laatste deed aangifte, wat de 50-jarige cliënt terecht een fikse boete opleverde.

22-03-2019 | door Frans van den Houdt

Aantal leveringsproblemen medicijnen fors gestegen

Het aantal meldingen van mogelijke leveringsproblemen met geneesmiddelen is vorig jaar gestegen tot 1390; in 2017 waren er 536 meldingen. Het gaat om problemen met ongeveer duizend verschillende medicijnen. Dit blijkt uit een rapportage van het Meldpunt Geneesmiddelentekorten en -defecten.

13-03-2019 | door Edwin Bos

Nachtetiquette

Nacht in huize Mitrov. De telefoon gaat. “Met Lieke Mit …” “Telefoniste, ik verbind u door” “Oké, moment alstu ...” (ik zoek naar bril al weglopend om niemand te wekken).

22-03-2019 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

Doktersassistenten vaak bedreigd en uitgescholden

Bijna twee op de drie doktersassistenten heeft de afgelopen twee jaar te maken gehad met geweld: schelden, schoppen, spugen en dreigen met bijl, mes of wapen. Ook moest de politie er in een aantal gevallen aan te pas komen. Dat blijkt uit een ledenpeiling van de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten (NVDA) onder bijna duizend assistenten en triagisten.

14-03-2019 | door PW

Herexamen 2019 PW 12

Welke uitspraak over endotoxinen is juist?

21-03-2019 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker

Handelsaanvragen twee biosimilars teruggetrokken

De aanvragen voor handelsvergunningen van twee biosimilars zijn ingetrokken.

22-03-2019 | door PW

Groen licht voor pegvaliase

Pegvaliase (Palynziq) kreeg een positief advies voor een nieuwe handelsvergunning van de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP).

20-03-2019 | door PW

Antidotum DOAC's voorwaardelijk in de handel

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een positief advies gegeven over een voorwaardelijke handelsvergunning voor andexanet alfa (Ondexxya).

19-03-2019 | door PW

Ruim 200 miljoen euro zelf betaald voor medicijnen

Openbare apotheken verstrekten in 2018 voor € 173 miljoen aan receptplichtige geneesmiddelen die niet uit het basispakket werden vergoed. Dat is € 5 miljoen minder dan in 2017. Aan eigen bijdragen moesten apotheken vorig jaar ongeveer € 43 miljoen innen, bijna evenveel als in 2017. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

22-03-2019 | door SFK

‘Je wordt zorgverlener, daar hoort goed patiëntcontact bij’

In de communicatie tussen apothekers, patiënten en artsen gaat nogal eens wat mis, blijkt uit recent onderzoek. In de farmacieopleiding in Utrecht wordt vanaf het eerste studiejaar veel energie gestoken in communicatieonderwijs, verzekert docent Majanne Wolters. “Professioneel communiceren hoort gewoon bij een zorgverlener.”

22-03-2019 | door Frans van den Houdt

Vasten kan medicijn minder effectief en veilig maken

Ook in de westerse wereld komt ondervoeding regelmatig voor onder patiënten. Uit onderzoek blijkt dat kortdurend vasten, als maat voor ondervoeding, de activiteit beïnvloedt van enzymen die betrokken zijn bij het metabolisme van geneesmiddelen. Dit kan verandering in de effectiviteit en/of veiligheid van deze middelen tot gevolg hebben.

22-03-2019 | door Laureen ten Berg-Lammers, Roos Achterbergh, Hans Romijn en Ron Mathôt

Omzetten naar insuline-biosimilar: apotheker kan fouten voorkomen

Patiënten die zijn ingesteld op de langwerkende insuline glargine Lantus moeten van zorgverzekeraars VGZ en CZ switchen naar het preferente biosimilar Abasaglar. Uit een aantal casussen blijkt dat deze omzetting nadelige gevolgen heeft voor patiënten. Door een intensieve en professionele begeleiding kunnen apothekers ongemak en gezondheidsschade voorkomen.

22-03-2019 | door Margreet van Herwaarden en Harm Geers

Orale insuline effectief bij diabetes mellitus type 2

Orale insuline (I338) kan de glykemische controle bij insuline-naïeve patiënten met diabetes mellitus type 2 evenveel verbeteren als subcutaan toegediende insuline glargine. Het benodigde aantal eenheden om hetzelfde effect te bereiken is bij orale toediening wel veel hoger.

22-03-2019 | door Linda de Graaf

IT niet altijd bevorderlijk voor medicatieveiligheid

Interventies gebaseerd op informatietechnologie, die zijn bedoeld om de patiëntveiligheid te verbeteren, kunnen juist ook oorzaak zijn van medicatiefouten. Dat concludeert Willem van der Veen op basis van zijn promotieonderzoek. Door vroegtijdig risicoanalyses uit te voeren – met aandacht voor vermindering van workarounds – kunnen deze interventies veiliger worden geïntroduceerd.

22-03-2019 | door Willem van der Veen

Buiten de lijntjes kleuren

De oplossing voor problemen in de zorg rondom kwetsbare ouderen ligt lang niet altijd binnen het zorgdomein, aldus Anita Koopman, apotheker en voorzitter van Stichting GOEDZO. “Samenwerking met het gemeentelijk domein is cruciaal.”

22-03-2019 | door Maarke Roelofs

Kwaliteitsindicatoren 2018: landelijke uitvraag van start

De landelijke uitvraag van de kwaliteitsindicatoren is maandag 18 maart van start gegaan en loopt tot en met 15 april. De indicatoren zijn dit jaar gebaseerd op de KNMP-richtlijnen Geïndividualiseerde Distributievorm, Medicatiebewaking en Diabetes.

22-03-2019 | door KNMP

Minister Bruins: niet handhaven op zichtbaar voeren BIG-nummer

Minister Bruins heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gevraagd na 1 april 2019 niet te handhaven op de verplichting om het BIG-nummer te vermelden. Eerst dient het overleg en de nadere besluitvorming plaats te vinden over de situaties waarin het BIG-nummer moet worden vermeld. Dat schrijft de bewindsman in een brief aan de Tweede Kamer.

22-03-2019 | door KNMP

Samenwerken

Herken je dat gevoel, dat je vol enthousiasme uit een vergadering of van een bijeenkomst komt? Geïnspireerd, vol energie om aan de slag te gaan. Ik had de afgelopen week het geluk veel van dit soort momenten te hebben. En de gemeenschappelijke deler was elke keer: samenwerken.

22-03-2019 | door Eric Janson, directeur KNMP

KNMP: apotheker beoordeelt zelf papieren recept passant opiaat

De openbaar apotheker dient altijd zelf een papieren recept van een passant voor een opiaat (opiumwetgeneesmiddel Lijst I) te beoordelen. Dit stelt de KNMP in haar standpunt over het onderscheppen van een vervalst opiaatrecept van een passant. Openbaar apothekers kunnen een daarvoor opgesteld stappenplan als uitgangspunt gebruiken om het risico op ter hand stellen van opiaten op een vervalst recept te minimaliseren.

22-03-2019 | door KNMP

Ruim 1250 apothekers naar de Utrechtse Jaarbeurs

De uitreiking van de KNMP Zorginnovatieprijs, een nieuwe WSO-bestuurder, de herbenoeming van de LOA-voorzitter, speerpunten van de KNMP Onderzoeks-agenda 2025 en gastsprekers over oncologie. Allemaal onderwerpen die aan bod kwamen op het KNMP Voorjaarscongres 2019.

22-03-2019 | door Geert Westerhuis
Back to top