Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW03

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Voorkomen

Raar eigenlijk. We eten en drinken te veel en te ongezond, roken, en bewegen veel te weinig. Het lichaam gaat tegensputteren, allerlei kwaaltjes en kwalen dienen zich aan en we worden te zwaar en moeten vervolgens alles uit de kast trekken en dure, onaangename therapieën volgen om te redden wat er te redden valt. Waarom onszelf dan toch steeds weer, en nog grotendeels uit vrije wil ook, in die benarde positie gebracht, al moet je beïnvloeding door reclames en verslavingstechnieken van fabrikanten zeker niet uitvlakken.

18-01-2019 | door Frans van den Houdt

Ander merk

Mag het een ander merk zijn? Hoe vaak deze vraag niet is gesteld de afgelopen maanden. En dan was je nog blij dat er een alternatief van een andere fabrikant voorhanden was. Je blijft aanpassen en de patiënt wordt toch iedere keer weer geconfronteerd met een andere tablet in een ander doosje. Een bron voor verwarring en therapieontrouw.

18-01-2019 | door Jaap Dik, apotheker

Nieuwe cao voor medewerkers apotheek van kracht

Het onderhandelingsakkoord voor medewerkers in de openbare apotheek, dat eind vorig jaar is afgesloten, is omgezet in een nieuwe Cao Apotheken. Dat hebben de cao-partijen bekendgemaakt na het raadplegen van hun achterban.

10-01-2019 | door Edwin Bos

Alternatief toedieningsschema oncolyticum veilig

Door een verbetering van het toedieningsschema voor sunitinib, voor de behandeling van niercelcarcinoom en alvleeskliertumoren, kan het geneesmiddel ook tegen ander tumortypes worden ingezet. Dat blijkt uit onderzoek van het Amsterdam UMC.

04-01-2019 | door PW

Meer verzekerden van zorgverzekeraar gewisseld

Ruim 1,1 miljoen verzekerden (6,6%) zijn overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. Dat blijkt volgens Zorgverzekeraars Nederland (ZN) uit voorlopige cijfers van Vektis Intelligence.

08-01-2019 | door PW

Novartis verzesvoudigt prijs weesgeneesmiddel

Farmaceutisch bedrijf Novartis heeft het kankergeneesmiddel lutetium Lu-177 oxodotreotide opgekocht en de prijs bijna verzesvoudigd. Voor deze prijs willen zorgverzekeraars het niet meer vergoeden, meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG).

09-01-2019 | door PW

Herexamen 2019 PW 03

Welke uitspraak over guanfacine is juist?

17-01-2019 | door Marloes Dankers, IVM

Bruins verwelkomt EMA in Nederland

Nederland heeft op 1 januari een volledig functioneel en gemeubileerde huisvesting opgeleverd voor het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA). Dat heeft minister Bruno Bruins van Medische Zorg aan de Tweede Kamer gemeld.

09-01-2019 | door PW

Harmonisatie voor middelen met metamizol

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert na herbeoordeling van de pijnstiller metamizol de maximale dagelijkse dosis en contra-indicaties voor gebruik tijdens zwangerschap of door vrouwen die borstvoeding geven te harmoniseren voor alle producten op de Europese markt.

18-01-2019 | door PW

Fampridine voor eigen rekening patiënt

Het geneesmiddel Fampyra (fampridine) komt per 1 januari 2019 voor eigen rekening van patiënten en verstrekking van het middel verloopt vanaf dan via de apotheek.

17-01-2019 | door PW

CHMP positief over Tobramycine

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een positief advies gegeven over een nieuwe handelsvergunning voor het hybride middel Tobramycine PARI.

15-01-2019 | door PW

Europees kinderformularium in voorbereiding

Op Europees niveau zijn de krachten gebundeld voor het opzetten van een European Paediatric Formulary; een Europees kinderformularium. Het European Paediatric Formulary wordt vrij toegankelijk met een Europawijde collectie aan formuleringen voor goed onderbouwde bereidingen voor kinderen.

16-01-2019 | door PW

PrEP-pil krijgt voet aan de grond in Nederland

Nederlandse openbare apotheken verstrekten in 2018 aan bijna drieduizend mensen minimaal één keer de PrEP-pil, blijkt uit gegevens van de SFK. PrEP staat voor Pre-Expositie Profylaxe. Door voorafgaand aan risicovol contact PrEP toe te passen, kan een hiv-infectie worden voorkomen. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

18-01-2019 | door SFK

‘Andere leefstijl of medicatie? Kijk naar het subtype diabetes’

“Veel patiënten met diabetes type 2 kunnen medicatie afbouwen als ze hun leefstijl aanpassen. De een heeft baat bij andere voeding, de ander vooral bij bewegen. Sommigen blijven afhankelijk van medicatie.” Diabetesapotheker Anne-Margreeth Krijger-Dijkema deelt dit nieuwe inzicht en vertelt over haar plannen om aan de slag te gaan met ‘diabetypering’.

18-01-2019 | door Cindy Reinders

‘Medicatie moet plan B zijn bij aandoening door leefstijl’

Huisarts Tamara de Weijer krijgt haar diabetespatiënten zover: een ander voedingspatroon en meer bewegen. “Als je ze vertelt dat insuline erbij moet of als je de rode vakjes van de CVRM-risicotabel laat zien, zijn ze goed te motiveren.” Maar ook bij andere leefstijlgerelateerde ziekten zet ze gezonde voeding in als medicijn.

18-01-2019 | door Cindy Reinders

Effectief CVRM bij diabetes: medicatie én leefstijlhulp

Het lukt patiënten met diabetes type 2 onder behandeling in de tweede lijn vaak niet om de streefwaarden voor bloeddruk, cholesterol en glucose­regulatie te halen. Hierdoor lopen zij onnodig hoog risico op het ontwikkelen van cardiovasculaire complicaties. Integratie van leefstijlinterventie in de routinezorg kan een nuttige stap zijn om dit te verbeteren.

18-01-2019 | door Christina Gant

Alle Nederlanders vitaler en gezonder maken

Met het Nationaal Preventieakkoord gaat staatssecretaris Paul Blokhuis de strijd aan tegen roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik. De gecombineerde leefstijlinterventie is daarbij een belangrijk wapen, en ook voor apothekers is een rol weggelegd, stelt Blokhuis. “Ook een apotheker kan de opleiding tot leefstijlcoach volgen en als zodanig aan de slag gaan.”

18-01-2019 | door Frans van den Houdt

Combinatie van diltiazem en rivaroxaban is veilig bij atriumfibrilleren

Gelijktijdig gebruik van diltiazem, een matige remmer van CYP3A4 en P-glycoproteïne, en rivaroxaban leidt niet tot een toename van het aantal bloedingen.

17-01-2019 | door PW

Ibalizumab effectief bij multidrugresistente hiv-1

Bij patiënten met een multidrugresistente hiv-1-infectie, gevorderde ziekte en beperkte behandelopties verlaagt ibalizumab, in combinatie met een individueel geoptimaliseerde behandeling, de viral load.

18-01-2019 | door Linda de Graaf

Alcohol-geneesmiddelinteracties kunnen levensbedreigend zijn

Bij geneesmiddelgebruik kan een interactie optreden met alcohol. Dit kan zorgen voor een verminderd geneesmiddeleffect of extra bijwerkingen. Vooral 65-plussers hebben door fysiologische factoren een verhoogde gevoeligheid voor alcohol-geneesmiddelinteracties. Bijwerkingencentrum Lareb ontving 54 meldingen waarbij een alcohol-geneesmiddelinteractie is gemeld.

18-01-2019 | door Corine Ekhart en Florence van Hunsel

Maastrichtse apotheker adviseert leefstijl als medicijn

Ellen Willemsen, apotheker van de Maastrichtse Apotheek Schoepp Mosae Forum, verstrekt naast geneesmiddelen ook leefstijladviezen. Zo worden bij medicatiebeoordelingen altijd de voordelen van een gezondere leefstijl besproken. Ook wanneer hierdoor uiteindelijk minder medicatie wordt verstrekt.

18-01-2019 | door Geert Westerhuis

Hulp apotheek bij stoppen met roken blijkt effectief

Ondersteuning door apothekers en apothekersassistenten van mensen die willen stoppen met roken blijkt effectief. Onderzoek in vijf Alphega en Boots apotheken laat zien dat 71% direct na de behandeling stopte met roken en dat 65% drie maanden later nog altijd niet rookte. Op dit moment vergoedt alleen zorgverzekeraar CZ deze behandeling door apothekers.

18-01-2019 | door Onno van Schayck, Daphne van Wissen, Marianne Glimmerveen, Rik Bes is werkzaam en Henk Vermaat

Relatie met patiënt

Apothekersassistenten van Apotheek Mijnhardt bellen patiënten na een bezoek aan de apotheek om te vragen hoe het gaat en hoe zij de service hebben ervaren. Volgens apotheker Teuni van den Bosch is dit een effectieve manier van klantenbinding.

18-01-2019 | door Edwin Bos

Making waves

Met de overgang naar het nieuwe jaar is er geen ontkomen aan: terugkijken en vooruitkijken. Ondanks alle kennis uit het verleden is het nog steeds onmogelijk om met zekerheid de toekomst te voorspellen.

18-01-2019 | door Maayke Fluitman, voorzitter AGM

Barcodescanner Apotheek.nl genomineerd voor ‘Beste app voor iedereen’

De barcodescanner op de medicijnwebsite Apotheek.nl is genomineerd voor de ‘Beste app voor iedereen’, een initiatief van Pharos en het Nationaal e-health Living Lab. Erik Gerritsen, secretaris-generaal van het ministerie van VWS, onthult op maandag 21 januari tijdens de start van de e-healthweek wie de winnaar is.

18-01-2019 | door KNMP

Consultvoering goed uitvoerbaar en verhoogt werkplezier, toont praktijktoets

De conceptrichtlijn Consultvoering is goed uitvoerbaar in de praktijk en verhoogt het werkplezier in de apotheek. Dit blijkt uit een kwalitatieve praktijktoets, die tussen januari en juni 2018 werd uitgevoerd door de KNMP en het SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy.

18-01-2019 | door KNMP

KNMP-conceptrichtlijn astma open voor commentaar

Samen met de SIG Long, het Longfonds en de Vereniging Nederland-Davos heeft de KNMP gewerkt aan de richtlijn astma. De conceptrichtlijn is inmiddels gereed en beschrijft de farmaceutische zorg van de openbaar apotheker voor volwassenen en kinderen met astma vanuit ketenzorg en samenwerking in de eerste lijn.

18-01-2019 | door Geert Westerhuis
Back to top