Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW01/02

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Water

Geen elegante fles wijn of champagne dit keer in het kerstpakket, maar een simpele, plastic fles lucht. Je werd geacht hem zelf te vullen. Met water. Tenminste, daar is de Dopper in eerste instantie voor bedoeld. Dat was even slikken. Maar de boodschap was even duidelijk als gezond: drink water! Ook tijdens de feestdagen. De hele dag door. Liefst anderhalf tot twee liter per dag, raadt het Voedingscentrum aan. Want alleen zo hou je jezelf en vooral je nieren gezond, in combinatie met het drastisch verminderen van de dagelijkse zoutconsumptie.

11-01-2019 | door Frans van den Houdt

Knuffels

Het gebeurt niet vaak dat we in de apotheek gevraagd worden een knuffel in ontvangst te nemen (althans, niet bij ons ...).

11-01-2019 | door Esther Kuipers, apotheker

Succes actievoerders: contract opengebroken

Apothekers uit de regio Leiden die kort voor de feestdagen actie voerden voor het hoofdkantoor van Zorg en Zekerheid hebben bereikt dat de zorgverzekeraar het contract terugtrekt voor onderhandelingen.

07-01-2019 | door E. Bos (420720)

Herexamen 2019 PW 01/02

Welke uitspraak over amoxicilline/clavulaanzuur is juist?

10-01-2019 | door Brigit Wensveen, GIC

Cannabis verlicht pijn bij fibromyalgie

Medicinale cannabis met een hoog gehalte tetrahydrocannabinol (THC) is effectief als pijnbestrijding bij fibromyalgie. Dat blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

03-01-2019 | door PW

Regionale tekorten verwacht in huisartsenzorg

Veel huisartsen ervaren een grote werkdruk, voorzien tekorten in hun regio en hebben moeite met het vinden van waarnemers, opvolgers en ondersteunend personeel. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel en onderzoeksinstituut Prismant, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Landelijke Huisartsen Vereniging.

03-01-2019 | door PW

Waarschuwing: maatstrepen kunnen vervagen

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) waarschuwt dat de maatstrepen op de meege­leverde doseerspuit van het geneesmiddel Xyrem (hydroxy­boterzuur), dat als drank beschikbaar is, na gebruik kunnen vervagen. Dit kan mogelijk leiden tot onder- of overdosering met een verminderde werkzaamheid of bijwerkingen tot gevolg. Het CBG adviseert apothekers en verpleegkundigen om patiënten te informeren over het risico op het vervagen van de maatstrepen op de spuit.

09-01-2019 | door PW

CHMP akkoord met zes geneesmiddelen

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een positief advies gegeven over nieuwe handelsvergunningen voor zes geneesmiddelen. Twee wees­geneesmiddelen kregen een positief advies: ropeginterferon alfa 2b (Besremi) voor de behandeling van polycythemia vera zonder symptomatische splenomegalie en treosulfan (Trecondi) bij conditionering voor allogene hematopoëtische stamceltransplantatie.

10-01-2019 | door PW

Apotheken verstrekken 7% minder medicinale cannabis

Nederlandse apotheken verstrekten in het afgelopen jaar 49.500 keer medicinale cannabis. Dat is ongeveer 7% minder dan het aantal van 53.300 in 2017. Het aantal keer dat cannabis in gedroogde vorm door apotheken werd afgeleverd nam sterk af. Het gebruik van medicinale cannabisolie nam nog wel toe. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

10-01-2019 | door SFK

Nier Check & Gesprek: stimulans voor nierveilig medicijngebruik

Actief achter nierfunctiewaarden aangaan en hierover in gesprek gaan met de patiënt, met als doel nierveilig medicijngebruik te bevorderen. Dat is de kern van het project Nier Check & Gesprek van de Nierstichting dat wordt uitgevoerd in vijftig openbare apotheken, waaronder Apotheek Soesterkwartier in Amersfoort. “We waarschuwen: let op, je kunt niet zomaar alle medicatie gebruiken bij een verminderde nierfunctie.”

11-01-2019 | door Frans van den Houdt

Informatie ‘begrijpelijk’, toch resten veel vragen

Patiënten met een verminderde nierfunctie krijgen informatie over hun aandoening en medicatie van zorgprofessionals, maar blijven desondanks met vragen zitten. Zorgprofessionals moeten zich daarom beter bewust zijn van de informatiebehoefte van deze patiënten en hierop inspelen. Dit blijkt uit onderzoek van farmaciestudenten van de Universiteit Utrecht.

11-01-2019 | door Yasemin Babacan, Christella Garard en Marina Zandijk

Paars speeksel, spuug of braaksel bij (es)omeprazol

Het gebruik van (es)omeprazol kan de maaginhoud rood/paars verkleuren. Deze verkleuring is niet schadelijk, maar kan er wel op wijzen dat de stof minder werkzaam is. Bijwerkingencentrum Lareb signaleerde deze verkleuring bij het gebruik van omeprazol in capsules, tabletten en suspensie. Ook bij esomeprazolgranulaat werd deze verkleuring gemeld.

11-01-2019 | door Marlieke Sonnenberg en Gerda Weits

Pensioen: voor en door apothekers geregeld

Openbaar apothekers met een fulltime baan werken ongeveer een dag in de week voor hun pensioen. Maar wat is er eigenlijk geregeld van dit geld? Door een lidmaatschap van de Beroepspensioenvereniging Pensioenfonds Openbare Apothekers (BPOA) kunnen apothekers zelf de inhoud bepalen van hun pensioenregeling.

11-01-2019 | door Annelien van Groningen en Mariëtte van de Lustgraaf-Wielens

Medicatiefout vaak oorzaak van overdosis macroliden

Circa 70% van de overdoseringen met macroliden die worden gemeld aan het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC), is het gevolg van een medicatiefout. Voorschrijffouten en onduidelijke instructies lijken hierbij een rol te spelen. Beter communiceren met de patiënt of diens verzorger is essentieel.

11-01-2019 | door Agnes van Velzen, Irma de Vries en Dylan de Lange

Multi-language apotheekteam

Apotheker Hwie Liong Liem kocht aangrenzende panden om ook specialisten en een Poolse huisarts ruimte te bieden. De nieuwe Haagse Zorgpoli, die inzet op hulp in eigen taal, voorziet daarmee in de behoeften van de allochtone populatie.

11-01-2019 | door Cindy Reinders

Minister Bruins: risico’s levering geneesmiddelen bij no deal Brexit

Het is onvermijdelijk dat een no deal scenario van de Brexit gepaard zal gaan met verstoringen en problemen rondom bijvoorbeeld geneesmiddelenleveringen. Dat schrijft minister Bruins (VWS) in een brief aan de Tweede Kamer over de mogelijke gevolgen van een no deal scenario van de Brexit.

11-01-2019 | door KNMP

Adviesteksten Geneesmiddelen en verkeersdeelname herzien

De KNMP heeft samen met apothekers, artsen en een rijvaardigheidsonderzoeker een aantal adviesteksten van geneesmiddelen bij verkeersdeelname herzien. De nieuwe teksten zijn per 1 januari 2019 beschikbaar via de KNMP Kennisbank, softwaresystemen en de website Rijveiligmetmedicijnen.nl.

11-01-2019 | door KNMP

Een goed jaar

Het nieuwe jaar is amper begonnen of de eerste overheidsmaatregelen hebben hun uitwerking op het werk in de openbare apotheek. De btw-verhoging, bijbetalingen en de uitstroom van vitaminen, mineralen en paracetamol 1000 mg uit het basispakket maken dat er naast de gebruikelijke mondelinge uitleg inmiddels een A4-tje nodig is om de patiënt aan de balie goed voor te lichten.

11-01-2019 | door Gerben Klein Nulent, voorzitter KNMP

Thiaziden effectief bij ernstig verminderde nierfunctie

Thiaziden zijn ook werkzaam bij patiënten met ernstig verminderde nierfunctie. Dat concludeert de KNMP Werkgroep Geneesmiddelen bij Verminderde Nierfunctie en Dialyse. Ze herzag het eerdere advies op basis van de literatuur.

11-01-2019 | door Brigit Wensveen en Minke Kranenborg

Apothekers maken zich klaar voor de FMD

Vanaf 9 februari treedt de Falsified Medicines Directive (FMD) in werking. Alle betrokkenen in de geneesmiddelenketen werken dan samen om te voorkomen dat vervalste geneesmiddelen bij de patiënt terechtkomen.

11-01-2019 | door Geert Westerhuis
Back to top