Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW46

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Kamervragen

Vrijwel dagelijks stellen leden van de Tweede Kamer vragen aan de bewindslieden van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dat zijn er tientallen in een week. De meeste zijn gesteld aan de ministers Hugo de Jonge en Bruno Bruins; af en toe is er een voor staatssecretaris Paul Blokhuis.

16-11-2018 | door Frans van den Houdt

Rechter: preferentiebeleid Menzis in strijd met wet

Menzis mag van het geneesmiddel cholecalciferol (vitamine-D) niet uitsluitend 25.000IE of 30.000IE vergoeden en alle overige doseringen niet. Deze uitspraak van de rechter kan een rol gaan spelen bij de beoordeling van alle voorstellen voor het preferentiebeleid.

13-11-2018 | door Edwin Bos

Retourberichten

Hoe je tijdens een FTO of bijeenkomst de huisartsen wakker kunt schudden, heb ik de afgelopen tijd ondervonden.

16-11-2018 | door Jaap Dik, apotheker

Herexamen 2018PW46

Welke uitspraak over Carmustine is juist?

14-11-2018 | door Scott Wishaw, GIC

ACE-remmer verhoogt risico op longkanker

Patiënten die een ACE-remmer als bloeddrukverlager gebruiken, lopen 14% meer kans op het krijgen van longkanker dan gebruikers van angiotensinereceptorblokkers. Dat concluderen Canadese onderzoekers in een recent verschenen publicatie in het tijdschrift BMJ.

12-11-2018 | door PW

Geïntegreerde zorg voorkomt achteruitgang ouderen niet

Geïntegreerde zorg voor kwetsbare ouderen voorkomt niet dat zij achteruitgaan in hun dagelijks zelfstandig functioneren. Ook leidt het niet tot ontlasting van mantelzorgers of een besparing van kosten, blijkt uit onderzoek van promovendus Franca Ruikes van het Radboudumc.

08-11-2018 | door PW

Diverse bijsluiters aangepast

De Co-ordination group for Mutual recognition and Decentralised procedures – human (CMDh) besloot tot aanpassing van de productinformatie van enkele geneesmiddelen op grond van periodieke veiligheidsrapportages (PSUR’s) en aanbevelingen van de Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC).

15-11-2018 | door PW

Inhibin voortaan op recept door ernstige hartproblemen

Het geneesmiddel Inhibin (hydrokinine) voor de behandeling van nachtelijke beenkrampen is voortaan alleen op recept verkrijgbaar. Dat heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) besloten op basis van onderzoeken waaruit blijkt dat bij patiënten met een verhoogd risico op hartritmestoornissen, ernstige hartproblemen kunnen optreden.

08-11-2018 | door PW

Uitbreiding indicaties drie middelen

Het Europees Geneesmiddelenbeoordelingscomité CHMP heeft een positief advies gegeven over uitbreiding van de indicaties van drie geneesmiddelen.

16-11-2018 | door PW

Terugroepactie valsartan treft 160.000 gebruikers

Begin juli van dit jaar werd farma­ceutisch Nederland opgeschrikt door het bericht dat bloeddrukverlager valsartan vervuild was met een mogelijk kankerverwekkende stof. De terugroepacties die hierop volgden, troffen driekwart van de 225.000 gebruikers van potentieel vervuilde valsartan. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

16-11-2018 | door SFK

Tekort aan assistenten: apothekers komen in actie

In veel regio’s kampen apothekers met een tekort aan apothekers­assistenten. In Amsterdam, waar vacatures maandenlang openstaan, is de situatie zelfs urgent. Opleidingen en apothekers werken inmiddels samen aan oplossingen. Zo startten een ziekenhuis en een ROC in Alkmaar onlangs een ‘derde leerweg’: assistenten opleiden in 44 weken.

16-11-2018 | door Edwin Bos

Injectie voor patiënt thuis

Assistenten en apothekers van de poliklinische Apotheek Poldervaart in Schiedam geven zelf subcutane injecties bij patiënten thuis. Met deze service wil apotheker Mitad Saraç het zorgaanbod verbreden. “Dat is nodig omdat steeds meer zorg verdwijnt uit de apotheek.”

16-11-2018 | door Edwin Bos

Medicatie(lijst) meegeven aan een ander: visies verdeeld

Mag een apotheker medicatie of afleverhistorie meegeven aan een ander dan de patiënt? Biedt een volmacht uitkomst? De meningen zijn verdeeld. Apotheker Raymond Kolman zet klantvriendelijkheid voorop en mijdt liever administratieve rompslomp. Advocaten Catelijne Bach en Rik Geurts vinden dat altijd toestemming van de patiënt nodig is.

16-11-2018 | door Raymond Kolman, Catelijne Bach en Rik Geurts

Eenrichtingsverkeer maakt plaats voor echt gesprek

Goede consultvoering houdt in dat ook de patiënt bij het gesprek betrokken wordt en vragen kan stellen over zijn medicatie. Voor dat doel wordt de richtlijn Consultvoering ontwikkeld, waarvoor eerder dit jaar een praktijktoets is uitgevoerd. Apotheek de Vriendschap in Emmen past de nieuwe gesprekstechniek nu standaard toe. “Dit kwam voor ons precies op het juiste moment.”

16-11-2018 | door Frans van den Houdt

‘Aorta’ van apotheek vat vlam

Een vieze lucht gevolgd door een harde knal waren voorboden van een brand die uitbrak achter het systeemplafond van de Overschiese Apotheek in Rotterdam.

16-11-2018 | door Annemiek Veelenturf

Bureau

‘Wat gebeurt er eigenlijk op het KNMP-bureau?’ deze vraag is mij regelmatig, vaak met een licht kritische ondertoon, gesteld sinds ik algemeen directeur ben van de KNMP. Ongeveer zestig procent van mijn collega’s is betrokken bij de producten en diensten die we aanbieden aan apothekers en andere zorgverleners. Een groot deel van het werk van deze collega’s vindt achter de schermen plaats. Zo werken GIC-mede-werkers aan het actueel houden van het Informatorium Medicamentorum (IM).

16-11-2018 | door Eric Janson, algemeen directeur KNMP

Foliumzuur toch verzekerd vanuit het basispakket

Foliumzuur 5 mg blijft in 2019 vergoed vanuit het basispakket. Het valt toch niet onder de middelen die per 1 januari uitstromen uit het pakket. Dit schrijft minister Bruins van VWS in een brief aan de Tweede Kamer.

16-11-2018 | door KNMP

Refusal tijdelijk beschikbaar

Het CBG geeft aan dat het ontwenningsmiddel disulfiram (Refusal) 250 mg tabletten (RVG 03182) tijdelijk weer beschikbaar is. De beperkte voorraad van disulfiram die nog verkrijgbaar was, is verwerkt tot tabletten waardoor er nu tijdelijk weer Refusal te krijgen is.

16-11-2018 | door KNMP

Antistolling: een bloedserieuze zaak

De districtsledenbijeenkomsten (DLB’s) hebben als thema antistolling. Het betreft een gevarieerd programma. Een aantal antistolling-experts geeft een kennisupdate over de DOAC’s. Deze experts lichten toe waarom het bijwonen van deze DLB-reeks de moeite waard is. “Door de opkomst van de DOAC’s verandert de taak van de apotheker.”

16-11-2018 | door Ilse Boekweg
Back to top