Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW18

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Mr. Biosimilar

Het is uiterst aangenaam hoogleraar Arnold Vulto te horen vertellen over verleden, heden en toekomst van de farmacie, over medicatieveiligheid, opleidingen en gentherapie. En natuurlijk over biosimilars. Als dé autoriteit, zowel nationaal als internationaal, is zijn bijnaam mr. Biosimilar daarom zondermeer op z’n plaats.

04-05-2018 | door Frans van den Houdt

Knutjes

Een gewone dinsdagmiddag, tegen vieren.

04-05-2018 | door Esther Kuipers, apotheker

Fluticasonneusspray voorkeur bij zwangere

Een neusspray met fluticason is volgens het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) voortaan eerste keuze bij een zwangere vrouw met allergische rinitis. Dat staat in de nieuwste versie van de NHG-Standaard Allergische en niet-allergische rinitis.

03-05-2018 | door Cindy Reinders

Herexamen 2018 PW18

Welke uitspraak over Instanyl-neusspray is juist?

02-05-2018 | door Madeleine Sirks, LNA

EMA en Nederland eens over onafhankelijkheid

Om het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) goed en onafhankelijk te kunnen laten functioneren, hebben de organisatie en Nederland een Zetelverdrag opgesteld.

26-04-2018 | door PW

€ 4,5 miljoen voor beslissen met patiënt

Patiënten op basis van zorguitkomsten beter laten meebeslissen over zowel de juiste behandelaar als de juiste behandeling. Met dat doel starten de zeven Santeon-ziekenhuizen en ZonMw een project, waarvoor minister Bruno Bruins van Medische Zorg € 4,5 miljoen beschikbaar stelt.

26-04-2018 | door PW

Brandbrief patiëntenorganisaties om meer subsidie

Patiëntenorganisaties vinden dat ze hun werk niet meer goed kunnen doen omdat ze over onvoldoende financiële middelen beschikken. In een brandbrief aan de Tweede Kamer vragen ruim honderd patiëntenorganisaties om maatregelen.

24-04-2018 | door PW

Patiënten vinden zorg niet veiliger

Vier van de tien patiënten zegt in de afgelopen twee jaar te hebben meegemaakt dat er iets mis ging in de zorg en volgens twee op de tien ging het bijna mis. Dat blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland onder ruim zesduizend patiënten.

26-04-2018 | door PW

Ribociclib in basispakket vanaf 1 mei

Ribociclib als startbehandeling van borstkanker wordt vanaf 1 mei vergoed uit het basispakket. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) heeft met succes onderhandeld over de prijs van ribociclib (Kisqali).

26-04-2018 | door PW

Lareb: diarree ook bij fluvastatine

Bijwerkingencentrum Lareb heeft tien meldingen ontvangen van diarree bij fluvastatine (Lescol). In de helft van de gevallen was bekend dat de diarree eindigde na het stoppen van het middel. Twee patiënten kregen bij hergebruik van dit middel weer klachten.

17-04-2018 | door PW

Handelsvergunningen diergeneesmiddelen, april 2018

De Committee for Medicinal Products for Veterinary Use (CVMP) adviseert positief over een nieuwe handelsvergunning en over uitbreiding van een handelsvergunning.

25-04-2018 | door PW

Onderzoek naar doseringsfouten methotrexaat

De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) gaat zich verdiepen in doseringsfouten bij methotrexaat.

16-04-2018 | door PW

Helft starters antidepressiva stopt binnen een halfjaar

Van de bijna 50.000 patiënten die in de eerste helft 2017 startten met een antidepressivum van het SSRI-type, stopte de helft al binnen een halfjaar, terwijl het advies is om antidepressiva minimaal zes maanden te gebruiken. Ook gebruikten vorig jaar bijna een half miljoen patiënten langdurig een SSRI, van wie een derde langer dan twee jaar.

04-05-2018 | door SFK

Beveiligd chatten over recepten en patiënten

Tussen apotheek en huisartsenpraktijk is veel telefonisch contact, maar een antwoord op een vraag duurt soms lang. Uit ervaringen in Egmond en Hoorn blijkt dat apothekers- en doktersassistenten elkaar via beveiligd chatten snel kunnen bereiken met vragen over baxtermutaties, de kaliumspiegel van een patiënt of aanpassing van medicatie.

04-05-2018 | door Joris Arts en Sipke Smits

‘Optimaal medicijngebruik ligt voor de hand, toch gaat veel mis’

De opleider, de onderwijzer, de European, mr. Biosimilar; professor Arnold Vulto (66) kreeg in zijn lange carrière vele bijnamen. Meest trots is hij op zijn unieke onderwijssysteem waarin apothekers geneeskunde-studenten kennis over geneesmiddelen bijbrengen. Begin april nam Vulto na 22 jaar afscheid van het Erasmus MC.

04-05-2018 | door Frans van den Houdt

Hypofosfatemie is risico bij intraveneus ijzerpreparaat

Vooral suikergebonden intraveneuze ijzerpreparaten kunnen een stijging van FGF23-spiegels veroorzaken, met hypofosfatemie als gevolg. Om hypofosfatemie te voorkomen kan het nuttig zijn eerst de vitamine D-status te bepalen en een eventueel tekort aan te vullen. Bij klachten van hypofosfatemie is het zinvol de fosfaatconcentratie te bepalen.

04-05-2018 | door Koos Brouwers, Ewout Hoorn en Peter Siersema

Vraagbaak overmatig zweten

Patiënten met ernstige zweetklachten kunnen sinds kort terecht in een speciaal daarvoor opgericht expertisecentrum in het Meander MC.

04-05-2018 | door Cindy Reinders

Ruim 600 klachten voor zorg openbare apotheken

Tegen openbare apotheken zijn in 2017 5 geschillen en 609 klachten ingediend door patiënten. Voor de huisartsen waren dit er respectievelijk 76 en 639. Dit blijkt uit rapportages van de Stichting Klanten en Geschillen Eerstelijnszorg (SKGE) en Quasir.

04-05-2018 | door KNMP

Bijna 80% meer opvragingen uit het LSP

Het aantal opvragingen van medicatiegegevens uit het Landelijk Schakelpunt (LSP) is tussen 2015 en 2017 met 78% toegenomen tot ruim 35 miljoen. Dit blijkt uit het rapport Effecten en baten gebruik zorginfrastructuur dat VZVZ opstelde met koepelorganisaties van zorgaanbieders en met Zorgverzekeraars Nederland.

04-05-2018 | door KNMP

Strijd tegen regeldruk farmacie eerder marathon dan sprint

De strijd tegen regeldruk in de farmacie lijkt eerder op een marathon dan een sprint. Diverse initiatieven zijn en worden genomen, maar steeds weer doemen nieuwe hindernissen op. De KNMP is een betrokken partij.

04-05-2018 | door Dennis Mulkens

Doseringsadviezen 235 geneesmiddelen bij dialyse

De doseringsadviezen van alle 235 geneesmiddelen bij dialyse zijn beschikbaar. Voorschrijvers en apothekers kunnen de adviezen raadplegen via de medicatiebewaking in de arts- en apotheekinformatiesystemen, KNMP Kennisbank en het IM.

04-05-2018 | door KNMP

KNMP in Nieuwsuur over geneesmiddelentekorten

De KNMP heeft in Nieuwsuur gereageerd op de toename van geneesmiddelentekorten. Actuele aanleiding is een brandbrief van de Vereniging van Verslavingsgeneeskunde aan het ministerie van VWS over het niet beschikbaar zijn van cruciale medicatie.

04-05-2018 | door KNMP
Back to top